Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

FRİG BÖLGESİ’NE HAŞHAŞ MÜZESİ YAPALIM

Değerli dostlar; takip edenleriniz bilirler; Şehrimizle ilgili problemleri, tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi ihtiyaç duydukça bu köşede siz değerli okuyucularımla ve kamuoyuyla paylaşıyorum.
Yetkililere yardımcı olmak amacıyla son altı aydır birçok konuyu gündeme getirdik. Programa aldıkları var mıdır sanmam, ama biz görevimizi yapalım, gerisi onlara kalmış!
Şimdi gelelim konumuza; Sayın Valimiz Çiçek’in göreve gelmesinden bu yana Frig bölgesi ile ilgili birçok çalışma yapıldı. Başarılı da olundu. Halen daha yapılmakta. Belki de önerilerimiz kendileri tarafından düşünülmüş olabilir.
Frigya daha ilk yazdan umulduğu kadar turist çekti. Hepimize ümit verdi. Yıllarca unutulmuş, ihmal edilmiş, sahipsiz bırakılmış İhsaniye bölgemize hareketlilik getirdi. Ancak; “Sayın Valimiz gittiğinde, sonra gelecek vali bu çalışmalara destek vermezse ne olur?” endişesine yer vermeden hızlıca o bölgeye olan ilgiyi kalıcı hale getirmeliyiz.
Bunun için; yapılacaklardan birisi de Afyon’un ismini de aldığı haşhaş müzesini Frigya bölgesine yapmak. Bu hem yöresel ürünlerimizin başında gelen haşhaşın Türkiye’de hatta dünyada tanıtımını artıracak, hem de Frig bölgesine daha fazla turist çekecektir. Bu konunun sucuk, lokum gibi diğer yöresel ürünlere de lokomotiflik yapacağına inanıyorum.
Ayrıca haşhaşın hammadde ve katkı maddesi olarak kullanıldığı yüzlerce ürün var. Bu ürünlerin hem şehir, hem de ülke ekonomisine yoğun bir şekilde kazandırılmasını da başarmalıyız.
Önermekte olduğumuz haşhaş müzesinin faaliyete geçirilmesinde nasıl olması gerektiği konusunda ilimizde yıllardır haşhaş üretimi, ticareti ve sanayileşmesinde büyük emekleri olan, hatta dededen toruna bu işi meslek haline getirmiş iş adamı ve sanayicilerimizden destek ve bilgi alınabilir.
Bunlardan ilk aklıma gelen bu konuda ürünlerini sanayileştirmiş , “haşhaşella” ile markalaşmış, İhsaniye’deki fabrikayla bölgeye istihdam sağlayan, yurt dışına da ihracat yapmakta olan Aşpa Gıda yetkilileri ve benzeri firmalar ile bir konsensus oluşturulabilir.
Önerilerimizin hayata geçirilmesinden şehrim adına mutlu olacağımı belirtmek isterim.
Bu arada haşhaşı yetiştiren Afyon, borsasını belirleyen de ihraç eden de İzmir olduğunu öğrendim. Kısmen sarı haşhaşta etkiliyiz. Garip değil mi?
İlimize ismini veren haşhaşı ne kadar ihmal ettiğimiz ortada değil mi?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER