Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

FRİG VADİSİ ÇALIŞMALARINA ÖNERİLERİM / İsmail ÖZDİLEK

Afyonkarahisar Valimiz Sayın Gökmen Çiçek,
Sizler, Afyonumuz da göreve başladığınızdan beri 24 saat esasına göre çalışmanızı ve bu çalışmalarınız içerisinde Afyonumuzu uluslararası boyuta taşıyacak ve tanıtacak FRİG VADİSİ ile ilgili çalışmalarınızı da gururla izliyoruz.
Sizler, FRİG VADİSİ çalışmalarınızla gelecek kuşaklara 7000 yıllık Afyon tarihini tanıtacak ve Afyonumuza unutulmayacak bir eser kazandırmanızdan dolayı sizleri her zaman minnet ve şükranla anacağız.
Sizlerin, FRİG VADİSİ çalışmalarınıza katkımın olacağını düşünerek ilave önerilerimi sunacağım.
Ayazin’e bir gidişim de Aslankaya civarında bir hemşerime sordum.
– Len hemşerim, buraya gelen giden oldu mu, hiç?
– Heee Lenn . Elin gavurları geldi, şu daşlara bakdı, bakdı giddilee, dedi.
Sayın Valim, bir binanın temeli ne ise, toplumun temeli de insandır. Bölgedeki eserlere yapılan yatırım kadar da yöre insanına da aynı ölçüde yatırım yapmamızın önceliği vardır.
Yöre insanını ve Afyonlumuzu FRİG konusunda eğitmeden yapılacak her yatırımın kısa vadeli olacağını düşünüyorum.

Frig vadisi tarihi ile ilgili olarak;
1. Afyon tarihinin MÖ 5000 Kalkolitik çağ ile başlar. Yani Afyonumuzun 7000 yıllık bir tarihi vardır.
2. Afyonumuzun bilinen 7000 yıllık tarihinde Eski Tunç- Hitit- Frig- Lidya- Roma- Bizans- Selçuklu- Osmanlı gibi medeniyetler, çok büyük iz ve eserler bırakmışlardır.
3.Dünya da dört büyük imparatorluk ve uygarlıkların yaşadığı bu topraklar da, maden işletmeyi Urartular, Parayı icat eden Lidyalılar, davul ve kavalın yaratıcısı sanatçı Frigler, Hititlerin çarığı ile o dönemlerden gelen sözcükler, atasözleri ve günümüze kadar gelen yaşam biçimleri de devam etmektedir.
4. 7000 yıldır Afyonumuzun topraklarında insanlar yaşamış ve günümüzde hemşerilerimin çoğunluğu Frig Vadimizi ve Kocatepe’yi görmeden yaşama devam etmektedirler.
5. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun olan Arkeolog Sayın Ahmet Semih Tulay’ın Afyonumuzda yaşaması Afyonumuzun 7000 yıllık tarihini ve geçmişini tanımamız açısından çok büyük bir şanstır.
6. Kendileri Arkeoloji konusunda 16 kitap ve uluslararası dergilerde yazıları, İzmir Efes, Aydın Afrodisias, Kırşehir, Kütahya, Diyarbakır, Aydım- Milet müze müdürlükleri yanında arkeolojik kazılarına da başkanlık yapmıştır.
7. Frigya Vadisi için yazdığı ve imzalayıp şahsıma verdiği FRİGYA ÖYKÜLERİ kitabı ile Afyon arkeolojisi için çok önemlidir. Ben de, bu yazımı Frigya Öyküleri kitabından istifade ederek hazırladım. Kendilerine teşekkür ediyoruz.
8. En son Arkeolog Sayın Ahmet Semih Tulay, Muzaffer Uyan ile birlikte Frigler hakkında genel bilgileri ve Frig Vadisini tanıtan 500 sayfalık bir Frigya kitabını hazırladılar. Bu kitap, Afyon Valiliğine basım için sunulmuştur.

FRİG VADİSİ eğitimi nasıl yapılmalıdır?

– Frig Vadisi bölgesindeki okulları dâhil olmak üzere, tüm Afyon okullarında hafta da 3 saat Frig eğitimi dersleri konmalı,
– Yöre öğrencilerine sorumlu olacağı eserler ve bir sayfalık İngilizce tanıtım metini ellerine verilip ezberletilmeli,
– Bu öğrenciler, turist rehberleri tarafından kış sezonunda eğitilmeli,
– Bu öğrencilerimize rehberlik hizmetleri karşılığı bir bedel ödenmelidir.
– Böylece öğrencilerin bu hizmet karşılığı para ödenmelidir. Böylece, öğrenciler yöresindeki eserlere daha çok sahip çıkacakları unutulmamalıdır.

FRİG VADİSİ tanıtımı nasıl yapılmalı?

– Afyonumuzda bu yıl FRİG VADİSİ YILI ilan edilmelidir.
– Afyon Müzesine girişin ücretsiz olduğu levhalarla belirtilmeli, bayrak ve flamalarla donatılmalı ve okullar müzeyi ziyaret etmelidir.
– İnsanımızın en önemli eğitimi, görsel eğitimdir. Afyonumuzun cadde ve sokakları en az bir yıl kalacak şekilde FRİG VADİSİ afişleriyle donatılmalıdır.
– Afyondaki her cadde ve sokak levhasının yanına bir Frig eserinin ismi yazılı levhalar konmalıdır.
– Afyon’daki tüm okullarda ve haftalık en az üç saat Frig dersleri konmalı, broşürleri öğrencilere verilmeli ve sınavları da yapılmalıdır.
– Kocatepe Üniversitesinden mezun olan öğrencilerimiz, Afyonumuzun temsilcisi olarak Frig Vadisi konusunda bilgilendirilmeli ve onlarla Frig Vadisine ve bölgeye geziler yapılmalıdır.
– Afyon halkı ise, ücretsiz olarak İstiklal Savaşını kazandığımız Kocatepe ve Frig Vadisi bölgesine taşınıp eserlerimiz tanıtılmalıdır.
– Tüm dünyanın tanıdığı Frigyalı bilge Ezop (ilk hayvan öyküleri yazarı) Amoriumlu yani Emirdağlı’dır. Ama çoğu kimse bilmez.

– Cem Yılmaz AROG Filmini Frig Vadisinde çekti. Cem Yılmaz ve oyuncu arkadaşları açılışlara davet edilmeli ve ulusal basın yoluyla çalışmalarımız hedef kitleye ulaştırılmalıdır.
– Dünyaca ünlü sinema film yapımcıları ve firmaları, yönetmenler, senaristler ve tarihçiler Frig Vadisine davet edilip bölge tanıtılmalıdır.
– Maalesef, Afyonumuzu uluslararası düzeyde tanıtacak AFYON-1915adlı dramatik belgesel film projemi Valilik makamı desteklemedi. ( Tarih: 02 Temmuz 2014 )

FRİG
ESERLERİ

Frigya bölgesi Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir bölgelerini kapsamaktadır.
Frig eserleri, bölgedeki birçok müzede vardır. Bunlar; Gordion (Polatlı) müzesi, Anadolu Medeniyetleri müzesi ve Afyon müzesi dâhil olmak üzere Anadolu’daki birçok müzede Kybele ve Attis heykelleri mevcuttur.
Afyonkarahisar’dan 60 yıl önce kaçırılan Kybele heykeli de 2020 yılı sonunda Türkiye’ye iade edildi.

SONUÇ: Eskişehir Hava Alanı.
Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir, Ankara Polatlı bölgesini kapsamaktadır. Eskişehir Döger arası ise 55 dakikalık bir mesafededir.
Bugün, Eskişehir Hava Alanı yurt içi ve yurt dışı uçuşlara açıktır. Kütahyalı, THY’nin çıkardığı servilerle 35 dakika ötedeki Eskişehir Hava Alanından yurt içi ve yurt dışı uçuşlar için kullanmaktadır.
Afyon Havaalanımız ile ilgili gerekli tedbirler alınmaz ise, bugüne kadar Frig Vadimiz için vermiş olduğumuz emeğimizin karşılığının, Eskişehirlilere kazanç olarak dönebileceğini unutmayalım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti