Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Frigya’da sadece anıtlar değil, Afyon’un tamamı dikkate alınmalı”

AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı

AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı ve Frigya Afyonkarahisar Bölgesi Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Frigya Bölgesi’nde sadece İhsaniye ve çevresindeki anıtların değil Afyonkarahisar’ın tamamının dikkate alınması gerektiğini söyledi

 

Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) iş birliği ile AKÜ Turizm Fakültesinin ev sahipliğinde düzenlenen Frigya Afyonkarahisar Bölgesi Çalıştayı sona erdi.
Afyonkarahisar Valiliğinin desteği ile çevrim içi olarak düzenlenen çalıştay programı kapsamında 19 konu belirlendi ve bu kapsamda 16 sunum gerçekleşti. Çalıştaya Konya, Eskişehir, Sakarya, Ankara, Sivas, Muğla ve diğer illerden farklı kurum ve kuruluşlar katkı sağladı. 2 Nisan 2021 Cuma günü ilk oturumda açılış ve protokol konuşmaları gerçekleştirildikten sonra Frigya Afyonkarahisar Bölgesi, Bölgenin Yönetimi ve Sürdürülebilirliği ile Bölgenin Tanıtımı ve Pazarlama Stratejileri üzerine 3 oturum gerçekleştirildi ve çalıştayın ilk günü tamamlandı. 3 Nisan 2021 Cumartesi günü ise Ayazini Köyü Turizm Potansiyelinin Analizi, Frigya Afyonkarahisar Bölgesine Akademik Bakış oturumlarının ardından Çalıştay Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesinin okunması ile Frigya Afyonkarahisar Bölgesi Çalıştayı sona erdi.
“AKADEMİK DESTEĞE
İHTİYAÇ VAR”
Çalıştay ve sonuç bildirgesi ile ilgili bilgiler veren AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Afyonkarahisar’da hizmet sektöründe turizmin çok önemli bir yeri olduğunu dolayısıyla Turizm Fakültesinin bu sahada vazgeçilmez bir aktör olarak yer aldığını belirtti. Sağbaş, turizmle ilgili girişimlerin başarılı olabilmesi için bir akademik desteğe de ihtiyacın olduğunu ve bu doğrultuda Turizm Fakültesi olarak bu desteği verdiklerini, bunun somut örneklerinden birinin de düzenlenen çalıştay olduğunu ifade etti. Sağbaş, aynı zamanda akademik duruşun ve düşünüşün bu alanlardaki girişimlere muhakkak katkısı olacağının altını çizdi.
“KÜLTÜREL SÜREKLİLİK OLUŞTURULMALI”
Frigya Bölgesi olarak sadece İhsaniye ve çevresindeki anıtların değil Afyonkarahisar’ın tamamının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Sağbaş, şunları kaydetti:
“Coğrafi açıdan bir geçiş noktası olması nedeniyle tarihin tüm dönemlerinde stratejik açıdan önemli bir yerleşim merkezi olan Afyonkarahisar’da tespit edilmiş ve yüzey çalışmaları devam eden, sayıları 100’lerle ifade edilen eski çağ yerleşimleri bulunmaktadır. İl adeta bir hazine üzerinde kuruludur. Frigya bölgesinin kültür envanterini çıkarma çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması gerekmektedir. Frig medeniyetinin önemli bir sembolü olan ana tanrıça figürünün kültürel bağlamdaki rolünün günümüz ile özdeşleştirilmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi, kültürel sürekliliğin oluşturulması için üzerinde odaklanılması gereken bir konudur.”
“AYİZİNİ KÖYÜ TANITIM İÇİN FIRSAT”
Ayazini Köyünün araç ve yürüyüş yolları ve bilgilendirme tabelalarının geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Sağbaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Ayazini yerel halkının kendi meskenlerinde, köy odalarının butik otel tarzında geliştirilip ziyaretçilerin hizmetine sunulması gerekmektedir. Ayazini Köyünde arttırılmış gerçeklik tabanları ile oluşturulmuş kare kodların uygulanması ile internet ortamından bilgilendirme hizmetinin ziyaretçilere verilmesi de gereklidir. Tahrip olmuş alanların eksik yapılarının düzenlenmesi ve bu yapıların bölgeye tekrar kazandırılması sağlanmalıdır. Ayazini köyünde gerçekleştirilecek turizm faaliyetleri toplum temelli turizm üzerine yapılandırılmalı ve yerel halk ile iş birliği içinde planlanmalıdır. Bölgenin tek bir portal üzerinden pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi ve logo ile sloganların profesyonel kişi ve kurumlarla planlanması gerekmektedir. Ayazini köyüne jeo-rota ve jeopark statüsü almak adına UNESCO nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır. Bölgeye gelen turist profilinin orta ve üst sınıf, kültür ve eğitim seviyesi yüksek kişiler olduğu ve planlamaların bu turist özelliklerine göre geliştirilmesi gerekliliği belirlenmiştir.”
“FRİGYA TANITIM VE PAZARLAMA AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Bölgenin görsel tanıtımı amaçlı hazırlanan etkinliklerin yerel düzeyde değil, talebin yoğun olduğu yerlerde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Sağbaş, sosyal medya aracılığıyla yapılan görsel paylaşımlar için özçekim ve çekim noktaları belirlenmesi, ünlü moda markalarının katalog çekimleri için bölgeye davet edilmesinin sağlanması ve kamu kurumlarının bölge için oluşturduğu sosyal mecralarda tercih edilen görsellerin kaliteli olma yanında sistematik olarak güncellenmesinin, sosyal medyanın tüm platformlarda eş zamanlı paylaşımlarla yaygın etkinin oluşturulmasının dikkate alınması gerektiğini belirtti. Sağbaş, destinasyon pazarlaması amaçlı oluşturulan dijital platformların sadece destinasyonu tanıtıcı amaçlı kullanımının verimsiz bir uygulama olduğunu, bölgenin markalaşması konusuna sadece arz tarafından değil müşteri gözüyle de bakılması ve müşterilerin bölgeye yönelik taleplerinin belirleyicilerinin tespit edilmesi gerekliliğini vurguladı. Sağbaş, destinasyona yönelik dijital platformların sektör işletmelerinin ve turistlerin istek ve ihtiyaçlarının da karşılanacak özelliklerde tasarlanması gerekliliğini de sözlerine ekledi.
>> Burak AYDIN’ın Haberi