Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

“FUTBOLDA NEDEN YOKUZ?” (1)

Bu yazının başlığı, son günlerde okuduğum bir kitabın adı… Şubat 2019 tarihinde basılmış kitabın Yazarı Kubilay Çelik, muhabir, yazar Tv kanalı yöneticisi ve programcısı, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.. ABD’de yüksek lisans yapmış aynı zamanda diplomalı bir futbol antrenörü.. Hâlen Marmara Üniversitesinde aktif görevde..
Değişik formatta, özgün bir inceleme-çalışma “Futbolda Neden Yokuz?”
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok izlenen, oynanan futbola yapılan yatırımlar, her geçen gün giderek artıyor ve insanlar bu dev sektörden daha fazla kazanç sağlıyorlar.. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler futbolu daha da çekici hâlâ getirmiştir.. Ülkemizde hemen her evde bir “antrenör vardır… 82 milyonluk ülkemizde iliklerimize kadar işlemiştir âdeta futbol.. Dev stadyumlar, pahalı transferler, pahalı hocalar, TV.lerde ,gazetelerde hemen her gün haberler, yorumlar, eleştiriler…Gündemimizden hiç çıkmayan futbolda, neden ulusal ve uluslararası alanda kalıcı bir başarı sağlayamıyoruz? Kitabın yazarı Kubilay Çelik, futbolun değişik kesimlerinden oluşan 20 tanınmış isime aynı soruları soruyor ve farklı cevaplar alıyor.
Aralarında antrenör, gazeteci, eski futbolcu, TV programcısı, spor hukukçusu, tribün lideri, psikolog, eski hakemlerin olduğu kişilere (Örn. Abdullah Avcı, Ali Gültiken, Güntekin Onay, Yılmaz Vural, Rıdvan Dilmen, Mustafa Denizli…) sorulan sorulardan bazıları şunlar:
1- Futbol için, para tesis ve stat var. 81 milyonluk ülkede neden başarılı olamıyoruz? Türk Futbolunda belli bir sistem niçin yok? Uluslararası turnuvalarda nasıl kalıcı oluruz ?
2- Türk futbolunun başarılı planlamamasının sorumluları kimlerdir?
3- Alt yapılar yeterli mi?
4- Antrenörlerimizin bilgi ve becerileri yeterli mi; eksik olan nedir?
5- Futbolla eğitim bir arada yürür mü; bunun olması için neler yapılmalı?
6- Hakemleri nasıl buluyorsunuz? Büyük küçük takım ayrımı yapıyorlar mı? Etki altında aklıyorlar mı?
7- Kulüp başkanlarını ve yöneticilerini nasıl buluyorsunuz? Eksiklikleri nelerdir? Neler yapmalılar?
8- Eski futbolcularla yeni futbolcular arasındaki en önemli farklar nelerdir?
Bu soruların neden önemli olduğunu anlatmak için kitapta şu bilgiler de verilmiş: “ 2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplam lisanslı futbolcu sayısı: Yaklaşık 400 bin erkek, 5 bin kadar da kadın futbolcu var.. Halbuki 12-13 milyon futbolcu erkek ve kadın potansiyelimiz mevcut.
17 milyonluk Hollanda’da 1 milyon,67 milyonluk Fransa’da 2 milyon, 82 milyonluk Almanya’da 7 milyon futbolcu bulunuyor”
Yukarıdaki sorulara farklı cevaplar verildiğini görüyoruz.. Örn. birinci soruya Abdullah Avcı “eğitim” derken, Güntekin Onay, “yönetim sorunu” demiş ve genişçe işlemiş bu soruyu..
“Alt yapılar yeterli mi? Sorusuna hemen bütün cevaplar “Hayır” diyerek özellikle alt yapılarda çalışan antrenörlerin yetersizliği vurgulanmış….
Antrenörlerle ilgili sorulara da değişik cevaplar yer alıyor kitapta; ancak bu sorunun cevaplarına bu yazımızda genişçe yer verme imkanımız yok..
Soru sorulanlar arasında hiç akdemisyen yok, hiç amatör takım antrenörü ve yöneticisi yok, futbolun paydaşları kurumlardan kimse yok..
Yazımızı noktalamadan önce belirteyim ki en doyurucu cevap ve saptamalar Güntekin Onay’a ait..
Gelecek haftaki yazımızda bu konudaki yazımıza devam edeceğiz..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER