Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“FUTBOLDA NEDEN YOKUZ?”-2

Geçen haftaki yazımız, Kubilay Çelik adlı bir spor yazarı tarafından yazılmış Şubat 2019 baskılı “Futbolda Neden Yokuz ?“adlı kitapla ilgiydi; yazar, “Futbolda ulusal ve uluslararası kalıcı ve sürdürülebilir başarıyı neden yakalayamadığımıza” dâir çeşitli sorular soruyor futbol dünyasından tanınmış kişilere… Sorulardan bazıları şunlar:
1.Futbol için, para tesis ve stat var. 81 milyonluk ülkede neden başarılı olamıyoruz? Türk Futbolunda belli bir sistem niçin yok? Uluslararası turnuvalarda nasıl kalıcı oluruz ?
2.Türk futbolunun başarılı olamamasının sorumluları kimlerdir?
3.Alt yapılar yeterli mi?
4 Antrenörlerimizin bilgi ve becerileri yeterli mi; eksik olan nedir?
5, Futbolla eğitim bir arada yürür mü; bunun olması için neler yapılmalı?
6.Kulüp başkanlarını ve yöneticilerini nasıl buluyorsunuz? Eksiklikleri nelerdir? Neler yapmalılar?
Yukarıdaki sorulara farklı açılardan yaklaşan futbol adamları farklı cevaplar veriyorlar… Örn. birinci soruya Abdullah Avcı, “Kişilik eğitimi sayesinde insanlar, ileride futbolun içerisindeki birtakım dalgalanmalarda çözüm noktalarına daha çabuk ulaşabilir”… “Futbolcuyu eğitecek olan antrenörün eğitiminin sürekli olarak güncellenmesi gerekir” diyor..
Güntekin Onay, “Yönetmeyi sürekli hale getiremiyoruz, sistemde devamlılık sağlayamıyoruz… Ülke futbolunun dinamikleri kulüplerdir… Özellikle amatör futboldan başlamak üzere sorunlara inmek gerek. Çünkü büyük ölçüde tüm dünyada oyuncular bu kulüplerden yetişirler.. Bu kulüpler besleyici, yetiştirici ve geliştirici kulüplerdir” diyor..
“Alt yapılar yeterli mi? Sorusuna hemen bütün cevaplar “Hayır” diyerek özellikle alt yapılarda çalışan antrenörlerin yetersizliği vurgulanmış… Ali Gültiken, “Ülkemizde birkaç kulübün dışında bu işe ciddi olarak eğilen yok..”
Güntekin Onay, “Kulüplerin altyapıya bakışları önemlidir, Kulüplerde hem misyon hem de vizyon yoksa altyapıdan oyuncu çıkmaz”
Cüneyt Tanman, “Altyapıda çalışan hocaların eğitimcilik yönleri, İngilizce bilmeleri, teknolojiyle ilişkileri ve dünyada futbol adına nelerin olduğunu çok iyi takip etmeleri gerekir”
Antrenörlerimizin bilgi ve becerileri yeterli mi, eksik olan nedir? Sorusuna da yaklaşımlardan bazıları şöyle:
Abdullah Avcı. ”Bugün dünyada her sektörde değişime –dönüşümüme ve gelişime açık olamıyorsan duvara çarparsın”
Güntekin Onay da Avcı’nın sözlerine destek verircesine, ”Yeterli değil. Bir kere bilgi ve beceri gelştirilebilir kavramlar. Gece yattım, sabah kalktım biçiminde bilgi artmaz. Bilgi sana gelmez. Bilgiye sen ulaşırsın. Bilgiye ulaşmak için de donanımlı olman gerekir. Özellikle yabancı dil bilmek insanın ufkunu ve vizyonunu genişletir.”
Kitapta daha başka sorular, değişik görüş ve öneriler var.. Okumak gelişmektir, derinlere inmektir. “Yüzeysel bilgilerle derin yorumlar yapılamaz” Her düzeydeki antrenörün kitaplığında bulunmasında fayda var “Futbolda Neden Yokuz?”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER