Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gastro Afyon festivalini HERKES SAHİPLENMELİ

2. Gastro Afyon Lezzet
Gastro Afyon festivalini HERKES SAHİPLENMELİ

2. Gastro Afyon Lezzet Festivali Tanıtım Toplantısı dün saat 12:00’de Prof. Dr. Veysel Eroğlu Kapalı Spor Salonunun Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Festivale yurt dışından 40 yabancı aşçı katılacak.
“AFYON FESTİVALİ UZUN
SOLUKLU OLABİLİR”
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkgöz, bu yıl ikincisi düzenlenen Afyon Gastro Lezzet Festivali hakkında bilgi verdi. Yurt dışından gelen aşçıların, büyük elçilerin ve yurt dışında faaliyet gösteren yabancı derneklerin festivale destek verdiğini kaydetti. Öncelikle Afyonkarahisar halkının bu işe sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, “Öncelikle bu işe sahip çıkan Sayın Vali Mustafa Tutulmaz, yerel yönetimler ve şehir halkıdır. Bizler burada gelip geçiyiz. Ben gençlere hep söylüyorum, inşallah bu festival Mengen Aşçılar Festivali gibi 20’li, 30’lu rakamlara ulaşsın. Mengen Aşçılar Festivali 30’ncu yılı devirdi. Yıllar çabuk geçiyor. Bu işleri aktarabilmek, sahip çıkabilmek önem taşıyor. Umuyorum ki yerel yöneticilerin, otelcilerin, ticarette lokumcuların, sucukçuların bu iş yararına olacaktır.” dedi.
“FEDERASYON GÖNÜLLÜ İŞ YAPIYOR”
Kendilerinin yıllar önce Afyonkarahisar’dan geçtikleri sırada şehrin markası sucuklarının ciddi anlamda talep gördüğünü hatırlatan Açıkgöz, “Yıllar önce Afyon’dan geçerken yol üzerinde sucuk bulamazdık. Günümüzde Gastro Afyon yapılıyor. Vali beyin dışında yerel halk ve işadamlarının herkesin bu festivale sahip çıkmasıyla hedefine ulaşacaktır. Bizler Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler yapıyoruz. Canı gönülden yapılan işler çok fark ediyor. Bu noktada Vali Mustafa Tutulmaz’a teşekkür ediyorum. Biz Türkiye Aşçılar Federasyonu olarak buradayız. Elimizden gelen maddi ve manevi tüm destekleri yapıyoruz. İmkânsızlıklar doğrultusunda biz ticaret yapmıyor gönüllü iş yapan bir federasyonuz. Kendi imkânlarımızı zorladık ve dedik ki; 2020-2021. Afyon tutması lazım. Bakın bir Gaziantep, bir Hatay nereden nereye geldi. Hatay’daki çalışmalarda yine biz vardır. Afyon herkesin yolunun kesiştiği yerdir.” diye konuştu.
“KALICI OLABİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
“Gastro Afyon Lezzet Festivali çok önemli. Sokakta simit satandan en üst makamına kadar halkın sahip çıkması lazım” diyen Açıkgöz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm etkinliklere sahip çıkılmazsa biz yurtdışından aşçıları getirelim, yurt dışında Afyon’un reklamını yapalım v.s. Bunların hiçbir anlamı olmaz. Kalıcı olabilmesi çok önemlidir. Benim gönlümden gerçekten bu geçiyor. Bu işin kalıcılığı için gönüllülüğün esas olduğuna inanıyoruz. Meslek ve meslektaşlarım adına, ülkem adına Afyon’un gelişmesi demek ülkemize fayda sağlanması anlamına gelir. Denizi güneşi satıyoruz turizm anlamında. Gastronomi turizmi diyoruz ama Ege ve Akdeniz’de 6 ay tesislerimiz kapalıdır. Deniz, güneş, kum dışında 6 aylık süreçte biz bunu yapıyor olabilsek, Afyon termal dışında bunun merkezlerinden biri olabilir. Çünkü Afyon’un çok değerli gıdaları var. Afyonlulara her gün gördüğü sucuk, patatesli ekmek ve lokum sıradan gelebilir. Ama dışarıdan gelen insanlar için bunlar çok önemlidir. Bazen elimizdekinin değerini bilmez kaybettikten sonra değerini anlarız. O nedenle hiç küçümsememek lazımdır. Afyon’un değerleri küçümsenmeyecek kadar büyük. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“40 YABANCI AŞÇI İLE
20 AFYON YEMEĞİ PİŞİRİLECEK”
Dış ülkelerden toplam 40 profesyonel aşçının festivale katılacağını açıklayan Zeki Açıkgöz, yabancı meslektaşlarıyla beraber büyükelçilerin gözü önünde Afyonkarahisar’a özel yemekleri birlikte pişireceklerini kaydetti. Şehre has 20 çeşit yemeğin nasıl yapıldığına dair Fuar Alanında bir Workshop yapılacağını belirten Açıkgöz, “İnsanlar Afyon’a has bu yemeklerin nasıl yapıldığını görecek. Sonrasında yemek dağıtımları olacak. Festival Park Afyon AVM yanında trafiğe kapalı alanda yapılacak.” dedi.
“AFYON MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN
EŞİNE AZ RASTANIR”
İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, şehirden termalin ve mermerin başkenti olarak bahsedildiğini dile getirdi. Afyonkarahisar’ın mutfak kültürünün dünyada eşine az rastlanır düzeyde zengin olduğunu belirten Çoban şunları söyledi:
“Geçen yıl festivalin birincisini yapmıştık. Bu yıl Sayın Valimizin öncülüğünde ikincisi gerçekleştiriliyor. Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz Kitap Fuarı ile Gastro Afyon Lezzet Festivaline çok önem verdiğini görüyorum. Her iki konunun da öncülüğünü sağ olsun kendisi yapıyor. Ben Afyon halkı adına Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Sayın Valimizin tavsiyesi ile geçen yıl Belediye Başkanlığı dönemimizde ZEKÂ öncülüğünde BM Gastronomi alanında başvuruda bulunduk. İnşallah bu çalışmalar yeni Belediye Başkanımız Valiliğimizin önderliğinde ilimizin zengin mutfak kültürünün tanıtılmasında bu festivallerin çok önemli olduğuna inanıyorum. Emek sahiplerine teşekkür ediyorum.”
“BELEDİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, festival organizasyonunda emek veren herkese teşekkür etti. Lezzetin başkenti olan Afyonkarahisar’ın lezzetlerinin ön plana çıkarılıp tanıtıldığı bir toplantıya geçen yıl başlandığını belirten Zeybek şöyle konuştu:
“Festivalin ikincisi bu sene yapılıyor. İnşallah ilerleyen yıllarda diğerleri yapılacak. Belediye olarak üzerimize ne düşerse yapmayı taahhüt ediyoruz. İnşallah Afyonumuza ve ülkemize hayırlı neticeler verir. Ben tekrar 2. Gastro Afyon Lezzet Festivalinin hayırlı olmasını diliyorum.”
FESTİVALE HALK VE ESNAF SAHİP ÇIKMALI
Tanıtım toplantısının son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Turizmin deniz ve güneşin dışında çok çeşitlendiğini belirten Tutulmaz, “Güneşin, denizin artık bilhassa ülkemizde tıkandığı bunun dışında alternatif turizm alanlarının da hızlı şekilde devreye sokulması gerektiği yönünde genel bir kanı oluştu. İlimize bakıldığında alternatif turizmin her alanında ön planda olabilecek durumda. İlimiz termalde Türkiye yatak kapasitesinde birinci sıradadır. Son yıllarda spor turizminde önemli oranda gelişme oldu. Takım kampları, federasyon yarışları artık ilimizde yapılıyor. Belediye öncülüğünde gerçekleşen Motokros Dünya Yarışmaları ülkemiz açısından önem taşıyor. İlimiz tanımlarken lezzetin de merkezi olarak ifade ediyoruz. Lezzetin merkezi olan Afyonkarahisar’ı ve bu lezzeti tanıtmamız lazım. Birinci hedef ilimizin marka değerini arttırarak bir marka kent olma yönünde hızla ilerlemektir. Her türlü etkinliğin ilimize muhakkak katkısı var. Bu anlamda tabii ki Gastronominin de katkısının daha yüksek olduğunu düşünüyorum. İlimize gelen kişi sayısı artıyor, otel doluluk oranları artıyor, gıda iş yerleri önünde kuyruklar oluşuyor. Uluslar arası düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’de Gastro alanında başvuran bir iki vilayetten biri olmayı amaçlıyoruz. Çok sayıda değerimiz var. Bu değerlerin iyi tanıtılıp sahip çıkılmasıyla ilimiz tanıtımı ve kazanç kolaylaşacaktır. Mütevazı bütçeler ve girişimlerle biz bunları yapıyoruz. Halkımızın, esnafımızın, üreticilerimizin sahip çıkmalarını diliyoruz. Kamu ayağı olarak hepimiz destekliyoruz. Aynı desteğin halkımız ve esnafımızca yerine getirilmesini talep ediyoruz. Bunun verimli ve kalıcı olacağına inanıyorum.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti