Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gastronomi Festivali Afyon’a değer katacak”

“Gastronomi Festivali Afyon’a değer katacak”

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, bugün başlayacak olan Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’ne herkesi davet etti. Afyonkarahisar’ın mutfak kültürünün tüm dünyaya tanıtılmasını amaçladıklarını belirten Akar, “3 gün boyunca devam edecek olan etkinliklerimize tüm hemşehrilerimiz davetlidir. Etkinlikler sabah başlayıp, akşam sona erecek. Şehir merkezinden servis araçları vatandaşlara ücretsiz hizmet verecek” dedi

 

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Kocatepe TV’de Sezer Küçükkurt’un konuğu oldu. Küçükkurt’un sorularını cevaplandıran Akar, müdürlük olarak yürüttükleri çalışmaları
GASTRO AFYON 3. FESTİVALİ
BUGÜN BAŞLIYOR
İhsan Akar, İscehisar ilçesinin Çatağıl köyünde elim bir trafik kazası sonucu vefat eden 5 öğrenciye Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diledi. Covid-19 pandemi şartları doğrultusunda, rutin işler dışında Dünya Motokros Şampiyonası ardından Afyonkarahisar Kitap Fuarını organize ettiklerini söyledi. Akar, “14-17 Ekim tarihleri arasında ilimizin gastronomi marka şehri olması nedeniyle Gastro Afyon 3. Uluslar arası Turizm ve Lezzet Festivalini yapacağız. Festivalimiz bugün başlıyor. Festivalimizinİstanbul, Ankara tanıtımlarından sonra önceki gün de ilimizde bir tanıtım yaptık.” Dedi.
MOTOKROS ALANI AFYON’UN
YENİ ETKİNLİK NOKTASI OLMAYA ADAY
Motokros etkinlik alanının Afyonkarahisar’ın yeni etkinlik alanı olmaya aday olduğunu söyleyen Akar, “Motokros alanı son derece geniştir. Oteller bölgesi olması, otopark sorunu olmayışı, elektrik ve su alt yapısı sorunu olmayışı Afyon’daki etkinliklerin eksen olarak oraya kaymasını sebep oldu. Bizde inşallah orada 3. Gastronomi Festivalimizi Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Aşçılar Dernek Başkanlığı ile beraber Belediye’nin kontrolünde ve himayesinde gerçekleştireceğiz. Tabi Belediye bir şehrin bu tür etkinliklerde lokomotif gücüdür. Belediye, Valilik olmasa bu işler layıkıyla yürümez.” şeklinde konuştu.
Gastro Afyon 3. Uluslar arası Turizm ve Lezzet Festivalinde yapılacakları sıralayan Akar şu ifadeleri kullandı: “Festivalde neler olacak? Öncelikle şunu söyleyelim biz Afyon’un marka değeri olan yiyecek ve coğrafi işaret ve yöresel ürünler ile ilgili bir çalışma yapılmasını istedik. Gastronomi Konağımızın menüsü neyse biz festival alanındaki etkinlikte de menü o olacaktır. Deneyimleme atölyelerimizde ve sonrasında yapılacak çalışmalarda, lise yaş grubunda, ortaokul yaş grubu yarışmasında, kadınlar yaş grubu yarışmasında ve patronlar dediğimiz değişik kesimlerden insanların, yöneticilerin olduğu yarışmalar da Afyonkarahisar mutfağı ile ilgili geleneksel mutfak ile ilgili çalışmalar yapacağız. Afyonkarahisar Mutfağı ile ilgili bir şeyler bilen herkes isterlerse o gün sahada kurulacak yarışma masalarına kayıtlarını yaptırıpyarışmalara katılabilirler. Evden getirdikleri yöresel yemekleri, ürünleri profesyonel jürilerimizin önüne koyarak ciddi bir yarışma ortamına girecekler. O anda yarışma masalarına 1 saat öncesinden gelip kaydını yaptırmak yeterli. Tabi ki internet üzerinden iletişim numaraları var kayıt olunabilir. Jüri üyeleri alanlarında profesyonel kişilerden oluşacak. Jürimizde; Sahrap Soysal, Masterchef Mehmet Yalçınkaya, Dr. Ender Saraç var mesela. Dr. Saraç bizlere sağlıklı beslenme hakkında da bilgiler verecek. Bu kişilere birebir ulaşmak çok zor olabiliyor. Ama festival etkinlik alanımızda bu değerli isimlerle tanışıp fotoğraf çektirip soru sorma imkanıda olabilecek. İlimizde daha önce gastronomi festivali yapıldı. Ama uluslararası gastronomi festivali olması UNESCO bayrağı aldığımızdan sonraki ilk festival olması çok önemlidir.”
BÜYÜKELÇİLER DE FESTİVALİ KATILCAK. DUAYENLERDEN AFYON YEMEKLERİNİ ALANDA YAPMALARI RİCA EDİLECEK
Covid-19 pandemi tedbirleri kapsamında festivalin ertelendiğini hatırlatan Akar, “Şimdilik değişiklik olmazsa 14 ülkenin büyükelçisi ekibiyle festivale gelecekler. İngiltere, Almanya, Çin, Letonya, Kazakistan, Filipinler, Malezya bu ülkelerden birkaç tanesidir. Bu ülkeler dünya ekonomisinde söz sahibi ve Türkiye’de de konsolosluk ve elçilik düzeyinde hatırı sayılır ülkelerdir. Bunların bizim davetimizle Afyona gelmeleri bizim değerimize değer katmaları bizim için çok önemlidir. Katılımcılar konsolos düzeyinde sıradan memurları göndermiyorlar. Festivalimize üst düzey katılım gerçekleşirken pek çoğu eşli katılacak. Türkiye’de görev yapan 132 büyükelçiye birebir Belediye Başkanımızın ve Valimizin talimatları, imzalarıyla tanıtım videoklipleri ulaştırıldı. Hepsinden de teşekkür mesajı geldi. İtalya’dan, İsveç’ten, Almanya’dan hatta ABD’den masterchefler ve ekstra bizim şefler geliyor. Yani işin duayen kısmı dediğimiz işin içinde olan kişilerde katılım sağlayacaklar. Biz onlardanbir Afyon yemeğini alanda bize icra etmelerini rica edeceğiz.”
TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI
Gastronomi Festival alanında çok büyük bir mutfak alanı kurulacağını söyleyen Akar şunları kaydetti: “Sadece bir tane değil çok büyük bir mutfak 8 tane de irili ufaklı küçük mutfaklar kurulacak. Hazırlıklar dün itibariyle tamamen bitmiş olacak. Çadırlar kurularak olası yağmur ve rüzgâra karşı kapalı bir alan kurulumu sağlandı. Kadın Kültür Evlerine ve diğer sivil toplum kuruluşlarına yer ayrıldı. Ayrıca şehrimizin değerleri olan İkbal Grubu, Lokum Atölyesi gibi gruplara da yerler verildi. Önceden Aşçılar Dernek Başkanımıza ve şehrimizin ilgili hesaplarına ulaşıp geri dönüş sağlayanlarada alanda yer verildi. Biz şunu sağlamayı başardık. En az bir firmadan bir lezzetimiz mutlaka sahnede yer alacak. Örneğin bir sucuk ızgara, bükme, lokum çeşitlerini bulamadık diyemeyecekler. Gelincik Firması haşhaşın tüm ürünleriyle orada bir görsel şölene hazırlanıyor. Süprizlerimiz, küçük ödüllü yarışmalarımızda olacak. Örneğin jüri üyelerinden Sahrap Soysal yemek yapıp şahsi sosyal medya hesabından yayınladığı zaman çok ciddi rakamlarda kişiye ulaşılmış olacak.”
GASTRONOMİ KONAK MENÜSÜ
AFYON LEZZETLERİNDEN OLUŞUYOR
Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Konağı hakkında bilgi veren Akar şöyle konuştu: “Belediyemizin Gastronomi Konağı 16 odalı 135 metrekare artı 765 metrekare kapalı alanı olan büyük bir ‘Ağa Konağı’ dediğimiz bir konaktır. Biz bu konağı çok ciddi bir çalışmayla restore ettik. Şu anda Afyonkarahisar lezzetlerinin sunulduğu bir konak durumunda Karahisar Kalesi’nin eteğinde, Valilik hizmet binasının sırtında kalmaktadır. Haftanın 7 günü saat 22.00’ye kadar açıktır. Ciddi profesyonel bir ekiple hizmet sunmaktadır. Konağımızda ilimizin yöresel lezzetleri sunulmaktadır. Konağımızda; Tandır çorbası, sakala çarpan çorbası, etli tandır, Afyon Kebabı gibi yöresel yemek çeşitlerimiz hazırlanmaktadır. Yani Afyonkarahisar’a ait olmayan lezzetlerin hiç birini Gastronomi Konağımızda sunmuyoruz. UNESCO’nun tam olarak istediği budur. İşin başında ifade ediyorum; Gastronomi Konağına gelenler burada kuru fasulye-pilav, döner bulamayacak. Biz restoran veya lokanta mantığında çalışmıyoruz. Afyonkarahisar lezzetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. UNESCO kültürün taşınabilirliği ve sürdürebilirliği tercih ediyor. Bizide bu noktada kararlı ve başarılı buldular. Biz Gastronomi Konağımızda menümüzde yüzlerce lezzetimiz var demiyoruz, demeyeceğiz. Ana menülerimizin yanında; Reyhan, kuşburnu şerbetleri, üzüm hoşafı mevsimine göre vişne hoşafı var. Mevsimine göre temin edilecek Afyon otundan hazırlanan ‘Afyon Salatası’ sunulacak. Bence fiyatlar uygun. Piyasa fiyatlarını endeksleyerek bir çalışma yaptık. Bir lokantada ailecek yenilen bir yemeğe Konağımızdakinden çok daha fazla ücret ödenmektedir. Belediyemiz bunu kar amacından ziyade hizmet amaçlı gastronomi marka değerini sürdürebilir amaçlı bir çalışma olarak görmektedir.”
GASTRONOMİNİN KAZANIMLARI
ŞEHRİMİZE YANSIYOR
Afyonkarahisar’ın gastronomi marka şehir unvanını aldıktan sonra şehirde bu anlamda olumlu gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Akar, “Şehrimiz gastronomi unvanını aldıktan sonra pandemiye rağmen kapanan bir lokanta görmedik. İşler arttı. Lokantacılarla konuştuğumuzda artık İstanbul, Ankara, Bursa’dan misafirlerimizin ilimize geldiğini öğrendik. Dijital anlamda bir çalışma yaparak Gastro Rota oluşturduk. Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Konağını bilmeyenler arama motoru google görsellerden, navigasyondan girip gastronomi konağımızı bulabilir. Gitmek için önceden rezervasyon yaptırmaya gerek yok. Ama rezervasyon alınmaktadır. Telefonla sipariş yok.”
GASTRONOMİ YARIŞMALARINA
KATILIM BEKLENİYOR
Akar, Bedesten’ten başlayarak tarihi konaklar, Millet Hamamı v.d yerlerde Afyonkarahisar’ı bilenlerin dahi bilmedikleri alanlar oluşturduklarını söyledi. Akar, “Afyonkarahisar’ı bilmeyen bir kişinin en az yarım gününü geçireceği bir destinasyon alanı oluşturuldu. Turizmin iki temel yapı taşı vardır. Birincisi yeme –içme kültürüdür. Turizmin ilk kökeni gastronomidir. İşte bu nedenle Afyonkarahisar 3. Uluslararası Gastronomi Festivalimize bir kez daha davet çağrısında bulunmak istiyorum. Afyonkarahisar yol kavşağında marka değeri olan, nüfusuda artan bir şehirdir. Büyük şehir olmakta ilk sırada olan bir iliz. Şehrimizin nüfusu her ne kadar 250 bine yakın gözüksede günlük sirkülasyon 500 bin kişiden fazladır. Araç geçişi ilimizden çok fazladır. Başka hiçbir ildebu kadar çok araç ve konaklama geçişi görülmüyor. Birde ilimizin 28 ile direk bağlantısı olan 3 saatlik yol mesafesindedir. İstanbul’da dâhil tüm büyük şehirlere en fazla 4 saatlik mesafede olan bir şehirdir. Yüksek Hızlı Tren de ulaşım ağına dâhil olduğunda Afyonkarahisar’ın marka şehirliği ulaşım alanında çözüme kavuşmuş olacaktır. Festival yarışmalarına her yaş grubundan kişiyi, başta hanımefendiler dâhil bekliyoruz. 14-16 Ekim 2021 tarihindeki festivalimizin yapılacağı Motor Sporları Merkezi’ne gün boyu devam edecek program ve yarışmalara 9.00-23.00 saatleri arasında katılmaya herkesi bekliyoruz. Zafer Meydanından ücretsiz seferlerimizde olacak. Üniversite öğrencilerimiz için festival alanından Erenler bölgesine gidiş geliş linkleri yapılacak.” dedi.
YETERLİ VE DEĞERLİ BİR
BÜTÇE OLUŞTURULDU
Gastronomi Festivali bütçesi hakkında bilgi veren Akar, “Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar için gerekli olan herşeyde olduğu gibi bu festival içinde Belediye ve Valiliğin büyük desteği, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle mütevazı bir bütçe oluşturuldu. Fakat değerli bir bütçe oluşturuldu. Yapılması planlanan işlerle ilgili yetecek bir bütçe oluşturuldu. Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanlığı ile koordineli şekilde Belediyemizin himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Fonu Genel Müdürlüğü’nden de bir bütçe alındı. Valilik, Belediye ve bakanlık katkısıyla imece usulü bir bütçe hazırlandı. Otelcilerimiz, ATSO ve diğer sivil toplum kuruluşlarınında destekleri vardır. Özellikle konaklama konusunda yardımcı olan ve bazı gıda ürünlerini ücretsiz dağıtarak ikramda bulunan firmalara bu vesileyle teşekkür etmeyi borç biliriz.” şeklinde konuştu.
UNESCO’YA VERİLEN 6 TAAHHÜDE
8 FAALİYET DAHA EKLENDİ
Gastronomi unvanı için UNESCO’ya verilen 6 taahhüde ek olarak 8 faaliyet daha yaptıklarını dile getiren İhsan Akar, “Gastronomide marka şehir olduktan sonra 2019 yılı Kasım ayında şehrimizin ileri gelenleriyle bir toplantı yaptık. Bütün kurumlarımız destek verdi. Üniversitemiz ‘Gastronomi Kongresi Ödevi bize ait olsun.’ dedi. Sınırları aşan tarifler ve değişik milletlerle ilgili çalışmalara milli eğitim talip oldu. Bizde geride kalan dört taahhüttü ele aldık. Biz 16 Ekim Cumartesi günü Belediye’ye ait olan taahhütleri bitirmiş olacağız. Dijital Yemek Kitabı çalışması inşallah Kasım ayı sonunda dijital kitap, e- kitap olarak yayınlayacağız. İleride fiziksel kitap olarak hazırlanacak. Birinci taahhüdümüz gerçekleşmiş oluyor. İkinci taahhüdümüz Milli Eğitimin uyguladığı Afyon’da yaşayan başka milletlerden bayanların Afyon mutfağı ile ilgili bir inovatif çalışma yapmasıyla ilgili taahhüttü. Belediyemiz ve Emir Murat Özdilek Turizm ve Otelcilik Anadolu Lisesi arasında yapılan seminer çalışmasıyla bu bitirildi ve kursiyerler sertifikalarını aldı. İnşallah onlarada festivalden sonra bir küçük tören yapacağız. Daha sonraki taahhütlerimiz, gıda ve sıfır atık projesi. Londra merkezli bir proje ofisiyle beraber bunu sağladık. Bunu da faaliyetlerini Çevre Hizmetleri Birliğiyle beraber yürütüyoruz. Onda da son aşamaya geldik. Onlarında raporlarını inşallah kamuoyuyla paylaşacağız. Gastronomi Kongremiz geçen yıl üniversite tarafından gündeme alındı. YÖK’e bildirildi fakat pandemi nedeniyle YÖK bunu online yapılmasını istedi. Gastronomi Kongresini dijital olarak yapıldı. Bunu yeterli bulmadık, üniversitemizde ‘Bizde Gastronomi Kongresini fiziksel olarak toplayalım.’ kararını alınca seneye bırakıldı. Rica ettik seneye Ekim ayında yüz yüze Afyonkarahisar’da yüzlerce bildirinin yayınlanacağı, otellerimizde ve üniversitemizde salonların içinde yer alacağı bir etkinlikle Gastronomi Kongresini yapmış olacağız. UNESCO’ya verdiğimiz 6 tahahüttenbelli bir aşamaya gelmişiz. Son taahhüt, Belediyenin yapacağı dört taahhütten biri olan ‘Mevlevi Mutfağı’ yarışmasını da Gastronomi Festivali içinde ikinci ve üçüncü gün bizzat Konya’dan Mevlana mutfağına hâkim olan Nevin Halıcı hanımefendinin jüri başkanlığında yapacağız. Üniversitede, gastronomi bölümü öğrencilerimiz Mevlevi Mutfağından örnekler sunacaklar. Vakıf kayıtlarından Mevlevi mutfağının ritüellerini öğrendik. Mevleviler asithanede ne yaparlar, hangi yemekleri pişirirlermiş bununla ilgili bir Konya mutfağından da çalışma yaptık” dedi.
FESTİVALDE AFYON’UN
MANEVİ YÖNÜDE ANLATILACAK
Kendisinin festivalde panelist olarak Konya’da Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini anlatacağını, AfyonkarahisarMevlevihanesindeFuruni Dede’nin bulunduğunu anlatan İhsan Akar, “Furuni Mehmet Dede Mevlevihaneninfırıncısı yani Ateşbaz-ı bugünkü tabirle masterchefi. Sultan Divane Hazretleri onu görevlendiriyor. Manevi anlamda da yüksek bir değer. Muğla Mevlevihanesini de kuran kişidir. Afyon’un sadece yeme içme kültürü değil, bu anlamda da manevi bir dayanağı var. Bu anlamda da biz bunları hem burada, hem festival alanında anlatmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
50 COĞRAFİ İŞARET TESCİL
BELGESİ MÜRACAATIMIZ
DAHA VAR. BELEDİYE OLARAK
İŞLETMELERE GASTRONOMİ
BELGESİ VERMEYE BAŞLADIK
Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescili almış ürünlerinden bahseden Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar bu konuda şunları söyledi: “Şu anda sadece gıda ürünleri üzerinde söylüyorum, halımız, kilimimiz bunlara girmiyorum. 28 tane ürünümüzün coğrafi işaretini aldık. Önümüzdeki hafta gelecek dört ürünümüz var. Şuan süre gelen dosyası olan 12 tane daha ürünümüz var. Bunlar bitince 50 ürünlük bir dosyayı daha hazırladık. Bu dosyaları Türkiye Patent Enstitüsüne vereceğiz. Coğrafi işaret başvuruları bittiğinde Türkiye birincisi olacağız. Şuan Gaziantep ve biz başvuru da birinciyiz. Afyonkarahisar tescilde şuan ikincidir. İnşallah hepsi bittiğinde 99 ürünümüzün coğrafi işaretlenme hedeflendiğinde biz Türkiye’de birinci olacağız. UNESCO coğrafi işaret ürün ve yemek yönergesi gibi bir çalışmamız oldu. Bu konuda Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımızdan bir emir yetkisi aldık. Üniversitemizin Gastronomi Bölüm Başkanı Mustafa beyin Başkanlığında bir heyet kurularak bir değerlendirme heyeti oluşturduk. Bu gönül rahatlığıyla tüketim imkânı sağlayacak. Bu belgeyi alan işletmelerde yemek yerken sağlık ve hijyen ile ilgili aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacak. UNESCO sembolünü kullanmakta ciddi bir artı değer demektir. Çok katı bir gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projesiyle sadece sağlıklı bireyleri değil, engelli kardeşlerimizi de, sosyal terapi ile, gastro terapi ile bu sürece katmak istiyoruz. Mekânı mimarlar buna uygun dizayn etti.”
AFYON GASTRONOMİ ŞEHRİ
OLUNCA ÜRETİM ARTTI
Gastronomi unvanının Afyonkarahisar’a katkılarını açıklayan Akar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir unvanı almaktan ziyade onun sürdürülebilirliği çok önemlidir. Mesela diyelim ki bir futbol takımısınız ve şampiyon olmuşsunuz. Ama on yıldır şampiyon olamıyorsanız bir süre sonra eski şampiyonlukların bir kıymeti kalmıyor. Gastronomide marka şehir olma unvanı 3 yıldır çok güzel bir şekilde gidiyor. İnşallah bundan sonrada böyle gidecek. Gıda yönergesi, coğrafi tescil işaret belgeleri gibi kurumsal çalışmalar yapıldı. Yerelde Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatıyla sadece yerel coğrafi işaret çalışmaları değil AB coğrafi işaretleri çalışmamızda vardır. Mesela Türkiye’de aldığımız Afyonkarahisar Lokumu coğrafi işareti için şimdide de AB coğrafi işareti için başvuruyoruz. Tabi bu daha ciddi bir çalışmadır. Kurumsal alt yapı oluştuktan sonra inşallah 20 yıl sonra bu bayrak devir edilerek gidecek. Çünkü biz Afyonkarahisar olarak gastronomide marka şehir olduktan sonra lokum üretim ve satışının arttığını fark ettik.”
AFYON BİRÇOK GIDA MADDESİNİN ÜRÜTİMİNDE SÖZ SAHİBİDİR
“Sucuk üretimi ve türevleriyle ilgili, pastırma satışlarıda arttı. Pastırmada da Afyonkarahisar olarak Kayseri ile başa baş gelmiş olma yolunda ilerliyoruz.” diyen Akar, “Afyonkarahisar sadece sucuğuyla değil pastırmasıylada anılmaya başlanıldı. Bu arz talep meselesidir. 2,5 milyon civarında turist gelişi hesaplandı. Tabi birde kayıt dışı gelip giden turistlerde vardır. 250 bin nüfuslu bir şehir için 40 bine yakın termal yatak kapasitesi olan bir şehir için bu ziyaretçi sayısı ciddidir. Ama bu yeterli değildir. Çünkü şu anda Afyonkarahisar’da sucuk üretim sahası ve istihdamında çok ciddi bir açık vardır. Çünkü lokumla ilgili talep vardır. Talep olunca arz etmek gerekir. Şu anda sucuk üretiminde ilimiz Türkiye birincisiyiz. Lokum üretiminde ise ilimiz Türkiye’de ilk üçteyiz. Belki çoğu insanımız bezelye ve patates üretiminde ülkemizde ilk üçte yer alıyoruz. Sera domatesi üretiminde Türkiye’de birinciyiz. Bizim jeotermal döngüsünden dolayı 12 ay boyunca sera domatesi üretme imkânımız vardır. Ciddi bir pazarımız var. İstanbul’un et ihtiyacının yarıya yakını bizden karşılanıyor. Metropol İstanbul’da 20 milyona yakın bir nüfus var. Burada üretilen ürünlerin büyük şehirlere gittiğinde fiyat farkı çok fazladır. O yüzden yöremizdeki üretimin çokluğu bir şekilde halkımızada yansımaktadır.” dedi.
YURT DIŞINDAN TALEPLER VAR:
BOSNA HERSEK’TE TANITIM YAPACAĞIZ
3. Uluslararası Afyon Gastronomi Festivalinin sadece bir festival olmadığını, şehrin ekonomisin ve kültürüne çok ciddi katkılar sağlayacağını söyleyen Akar, “Festival konaklaması noktasında yarım amaçlı tanımadığım 230 kişi bir şekilde telefon numaramı bulup beni aradılar. Genel itibariyle söyledikleri; ‘Biz festivalinizi çok merak ediyoruz. Afyonkarahisar ve gastronomisini takip ediyoruz.’ diyorlar. Bu noktada Frig Vadisinde yapılan çalışmalar, Valimiz Gökmen Çiçek’in tanıtım çalışmaları, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in tanıtım çalışmaları büyük önem taşıyor. İnternet vasıtasıyla dünya küçük bir köy haline geldi. Güzel işler yapar ve sunabilirsek insanlar bunların alıcısı oluyorlar. Biz yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı basın ve sosyal medya yoluyla, Belediye, Valilik imkânlarıyla sosyal medya hesaplarıyla değişik zamanlarda sponsorlu olarak değişik zamanlarda giriyoruz. Bizim Gastro Afyon’un sosyal medya hesaplarında yüz bin üyesi var. Bunları sürekli güncelliyoruz her gün yeni bir sosyal medya girişi oluyor. Şehir genelinde bunu bilboardlarla, flamalarla Gastro Afyon Festivali ile ilgili gerekli duyuruları yaptık. İlanlar ve reklamlar sürekli dönüyor. Şehrimizde Gastro Afyon festivali için bir farkındalık oluşturduk. On dilde broşür bastırdık. Broşürlerle ilimizi tanıtıyoruz. Evlad-ı Fatihan dediğimiz bizim izlerimizin olduğu Bosna-Hersek’te inşallah haftaya davete icabet edeceğiz. Orada bize tanıtım için tarihi halılar verilecek biz orada Afyonkarahisar lezzetlerini sadece yöneticilerine değil halkada tanıtacağız. Lokum ve sucuk ikramları yapacağız. Orada Afyonkarahisar’ın tanıtımı için hazırlanan videoları Türkçe ve İngilizce olarak göstereceğiz. İlerisi için Avrupa’nın değişik ülkelerinden talepler var. Pandemi şartlarına göre inşallah ileride Belçika, Fransa gibi ülkelerde de tanıtımlar yapacağız.”
REKORLAR İÇİN UĞRAŞMIYORUZ;
YENİ LEZZETLER ORTAYA
ÇIKARIYORUZ
Artık dünyanın en büyük yiyeceklerini üretmenin bir trend olmadığını söyleyen Akar sözlerini şöyle tamamladı: “Bir dönem dünyanın en büyüklerini üretme trendi artık gastronomi dünyasında yok. Çünkü ekonomik olmadığı gibi sonra tüketimi açısından sıkıntı oluşturuyor. İşin israf boyutu var. Bizler inançlı insanlarız. Allah ‘Yiyin, için israf etmeyin.’ buyuruyor. 1,2 kilometrelik bir sucuk çalışması planladık fakat pişirilmesinde sıkıntı olacağından israfıda sözkonusu olunca bu işten vazgeçtik. Guinnes Rekorlar kitabına girecek rekorlar denemesi için yeni trend farklı. Mesela biz haşhaşlı baklava yaptık. Bunu Gelincik Firması yaptı. Çok başarılı oldu, haşhaş çorbası yaptı. Haşhaşın yağını atalarımızın kaşıkla içtiğini bilirim. Mercimekli pilava haşhaş yağı kullanılırdı. Çoğu kimse belki Afyonlularda bilmez doğal haşhaş yağı sıfır kolestrol içeren bir yağdır. Şimdi inovotif çalışmalar yapılıyor. Vişneli ekmek kadayıfı üretiliyor malumdur. Aşçılarımız şimdi çok hafif ekşi tatlı bir ekmek kadayıfının nasıl olacağı üzerinde çalışıyor. Bu insanların beğenisine sunulacak. Beğenilip kabul görmesi ayrı bir konudur. Artık devir daha uzun ve büyük ürünleri üretme devri değil. Daha farklı yani inovotif ürünler üretme devridir. Değişik damak tatları üretilmesi önem taşımaktadır. Dünya trendi artık sos kültürüne doğru gidiyor. Yani Afyon mutfağına uygun soslar üzerinde ustalarımız çalışıyorlar. İnşallah bunu Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Konağı ve Frig Vadisi’ndeki mekânlarda insanlarımız bunu değişik zamanlarda tadacaklar. Tüm şehrimizi, 14-17 Ekim 2021 tarihlerinde yapacağımız 3. Uluslar arasıGastro Afyon Festivaline davet ediyoruz.” >>Burcu AYDIN’ın Özel Haberi