Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gazeteciliği yeni çağa hazırlıyoruz” – Kocatepe Gazetesi

Basın İlan Kurumu (BİK)
“Gazeteciliği yeni çağa hazırlıyoruz”

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın da (ZEKA) desteklediği “Yerel Yazılı Basında Mizanpaj ve Haber Dilinin İyileştirilmesi” eğitimi tamamlandı. Yerel Yazılı Basında Mizanpaj ve Haber Dilinin İyileştirilmesi eğitim programı, BİK Proje Koordinatörlüğünde Afyonkarahisar Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan eğitimlerle gerçekleştirildi. İki gün süren programda eğitmen Oben Kırdök tarafından dersler verildi. Birçok başlık altında eğitim alan resmi ilan yayınlama hakkını haiz 22 yerel gazetenin 27 katılımcısına BİK tarafından düzenlenen eğitimlerin sonunda törenle sertifikaları dağıtıldı.
“DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDERİM”
Programa destek verenlere teşekkür eden Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan, “Eğitime önem veren Valimiz Mustafa Tutulmaz’a, Vali Yardımcımız Dr. Adem Uslu’ya, maddi katkılarından dolayı Zafer Kalkınma Ajansı’na, sanayici işadamımız Adnan Demirel’e teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu projemize katılan tüm meslektaşlarımızı kutluyorum. İnşallah kısa zamanda Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Zafer Kalkınma Ajansı ile yeni bir projemizde buluşacağız” dedi.
“110 MİLYON HİBE DESTEĞİ VERDİK”
Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, “Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerimizin kalkınması için elimizden geleni yapıyoruz. Yaklaşık 110 milyon lira bugüne kadar hibe desteği verdik. Bundan da ötesi biz bölgedeki sivil toplum kuruluşlarımıza, kamu kurumlarımıza, çalışanlarına teknik destek kapsamında eğitimler verdik. Bunun bir örneğini de bugün burada gördük. Bugüne kadar da 27 bin kişinin eğitim almasını, danışmanlık hizmeti almasını vesile olduk” ifadesine yer verdi.
“AFYON ÖVGÜYÜ HAK EDİYOR”
Afyonkarahisar’dan övgü dolu sözlerle bahseden Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, “Afyonkarahisar sınırlarına girerken o bereketli ve insanı büyüleyen, toprağının şuası içerisinde olduğumu hissettim. Hala onu yaşıyorum. Afyonumuzu diğer illerden biraz farklı bulduğumu söylemek isterim. Nereden bakarsam bakayım böyle bir kültür, bir butik şehir görüntüsü görüyorum. Afyonumuz her türlü destek ve övgüyü hak ediyor” şeklinde konuştu.
“DİJİTAL DÖNEME GEÇİŞİ KAZASIZ
 ATLATMAYAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Gazetelerin dijital döneme geçişini kazasız, belasız bir şekilde sağlamak için çalıştıklarını aktaran Karaca şöyle konuştu:
“Bütün bu güzelliklerin, bütün bu kalkınma çabalarımızın kamuoyu ile paylaşılması, doğru bir şekilde aktarılması siz gazeteci arkadaşlarımızla olmakta. Dolayısıyla sizler bu işlerinizi ne kadar profesyonel, ne kadar kamu hizmeti anlayışı idraki ile yaparsanız gazetecilik faaliyeti de o kadar anlamlı olur. Biz de BİK olarak bunun hayata geçmesi için neler yapılması gerektiği konusunda arkadaşlarla mesai harcamaya çalışıyoruz. Bu eğitim faaliyeti bu mesaimizin küçük mütevazi bir katkısı diyelim. Bu bir başlangıç, artarak devam etmesi gerekiyor. Biz BİK olarak basınımızın, genel anlamda medyamızın özellikle bu içinde bulunduğumuz gazete tirajlarımızın teknolojik gelişmeler karşısında bir bir erimesi ve yeni bir dijital yayıncılık sisteminin başlaması sebebiyle bu sancılı dönemi kazasız belasız nasıl atlatabiliriz ona dair, hem makro, hem mikro düzeyde projeler geliştirme sorumluluğu taşıyoruz. Bu çerçevede buna benzer, inşallah önümdeki süreçte çok ciddi bir projemiz var. Projemize biz Yeni Nesil Gazetecilik, Eğitimi ve İstihdamı adını koyduk. Yeni nesilden muradımız az önce söyledik; artık gazetecilik kağıt baskılar üzerinde değil dijital olarak yapılacak. Dolayısıyla bu eğitime katılacak genç arkadaşlarımız ki bunlar üniversitelerimizin muhtelif fakültelerinde başta iletişim olmak üzere müracaat etme hakkına sahipler. Aynı şekilde mezun olan arkadaşlar da buna dahil. Bunlara her hangi bir medya kuruluşumuzda başta gazeteler olmak üzere eğitimin hemen akabinde iş başı yapabilecek becerileri, araçları kazandırmayı hedefliyoruz. Tamamıyla gazetelerimizin içinde bulunduğu döneme ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş ve her gün yenilenen bir müfredat ile eğitimler verilecek. Bu eğitim programımız başlamadan gazete sahiplerine gidiliyor, bu programa katılan öğrencilerin nitelikleri, özellikleri anlatılıyor. Program biter bitmez mümkün olan sayıda gazetelerimizde istihdamı sağlanıyor. Burada dikkat edilirse birçok amaç bir arada gerçekleştirmeye çalışıyor.”
“PERSONELİN BİR
YILLIK GİDERLERİ İŞKUR’DAN”
İŞKUR ile birlikte yürütülün çalışma hakkında bilgi veren BİK Genel Müdürü Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstihdam boyutunda tamamıyla İŞKUR ile yürüttüğümüz bir işbirliği. İŞKUR biliyorsunuz iş başı eğitim destek programı var. Bir yıl boyunca bu gazeteciliğe başlayacak olan gençlerimizin tamamıyla bir yıl masrafları, maaşları, ücretleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bu anlamda basınımıza ciddi bir nitelikli insan kazandırma faaliyeti olarak düşünüyoruz. Tabi bunlar tek başına yeterli değil. Başka alanlarda da hem gazete işletmelerimizin işletmecilik faaliyetlerini güçlendirmeye, hem de başta insan kaynaklarını yeni baştan elimizden geldiği kadar eğitmeye, daha doğrusu yeni şartlara göre beceriler ve bilgiler kazandırmak adına aklımızdan geçen yapabileceğimiz ne varsa az önce saydığımız kurumlarımız aracılığı ile bunları yapmak zorundayız. Az önce sözünü ettiğimiz bu gazetelerimizi hakikaten sıkıntıya sokacak tedbirler alınmazsa bu dönemi sancısız bir şekilde geçelim ve dijital dönemde rahat bir gazetecilik faaliyeti yapalım. Burada eğitimin önemi her şeyin başında geliyor. Buna hiç şüphe yok.”
“GAZETELERE REKLAM
GELİRİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
Gazetelere kurumların reklam gelirini aktarmaya çalıştıklarını aktaran Karaca mevcut gazetelerin haklarının korunması adına çaba gösterdiklerini kaydetti. Gazeteciliğin alt yapısını yeni döneme göre hazırlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Genel Müdür Karaca, “Gazetecilik faaliyeti denildiğinde ilk akla gelen reklam geliri. Ne yazık ki Anadolu basınımız reklam piyasası ile entegre olamamış. Bunun tabi ki ciddi yapısal sebepleri var ama bunun dijital yayıncılık döneminde mümkün olabileceğini düşünerek BİK olarak biz KOSGEB’e bir proje teklifi sunmuş bulunuyoruz. Bu projemizin kısaca amacı, ilk başta kamu kesiminin reklamlarının, resmi ilan yayınlama hakkına sahip olan gazetelerimiz aracılığıyla yayınlanması. Eğer buna muvaffak olabilirsek bu resmi ilanlarla birlikte basınımıza bilhassa yerel, Anadolu basınımıza reklam geliri anlamına gelmekte. Bunu çok önemsiyoruz. Hep beraber bunun takipçisi olmanızı ben arzu ederim. Bizler projemizi sunduk inşallah kabul görür görmez hemen bir yazılım geliştirmemiz gerekiyor. Bunun tamamlanması gece gündüz için çalışacağız. İnşallah muvaffak olduğumuz zaman da hükümetimize veya ilgili bakanımıza sunacağız. Ben çok eminim kabul görecektir, hükümetimiz de bundan memnun kalacaktır. Böylece başta Anadolu basınımız olmak üzere tüm medyamıza dijital reklamcılık konusunda gelişim sağlayacaktır. Okyanus ötesinden gelen bu ülkede beş kuruş vergi vermeden reklamların gittiği, yabancı kuruluşlardan hiç olmazsa çevirebildiğimiz kadarıyla basınımıza reklamları çevirme imkanımız olur diye ümit ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından da eğitim alan gazetecilere sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi. >> Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi