Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gebelerin dikkatine! – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Gebelerin dikkatine!

Çevresel kirliliği görmezden gelmeyin

Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Halil Gülden, anne adaylarını çevresel ve hava kirliliğine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Dr. Gülden, anne karnındaki bebeğin çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilendiği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi. Hava kirliliği çevresel faktör
Park Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Halil Gülden, hava kirliliği ve manyetik kirliliğin gebeler ve bebekler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Dr. Gülden, çevresel etkenlerin annenin sağlığı ile birlikte ana karnındaki bebeğin sağlık durumunu da etkileyebileceğinin altını çizdi. Çevresel kirliliğin; hava, su, gürültü ve manyetik ortam gibi zararlı etkilerden oluştuğuna vurgu yapan Uzman Dr. Halil Gülden; “Çevresel kirliliğe maruz kalma; yarık damak ve dudak, belde açıklık, kardi-yovasküler sistem defektleri, solunum, sinir ve gelişim bozukluklarına neden olduğu belirtilmektedir. Çevrenin, üreme sisteminin her aşaması üzerinde etkisi bulanmaktadır. Anne karnında başlayan ve emzirme ile süren bu etkilerin sonuçları, etkinin görüldüğü dönem, etkene maruz kalma süresi ve dozuyla değişebilmektedir. Hava kirliği gebelik esnasında en önemli çevresel etkenlerden biridir. Temiz hava olarak nitelendirilen atmosferin alt katmanı azot, oksijen, karbondioksit ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşur. Havaya karışan zararlı maddelerin başlıcaları kükürtdiokist, karbonmonoksit, kurşun bileşikleri, karbon partikülleri duman vb. kirleticilerdir.” dedi.
Kirlilik bebek gelişimini bozuyor
Amerika, Brezilya, Meksika, Tayvan gibi ülkelerde yapılan çalışmalarda ozon gibi hava kirliliği ile yapılan çalışmalarda düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum, ölü doğum ve bebek ölümü arasında anlamı ilişkiler bulunduğuna değinen Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Halil Gülden, yüksek düzeyde karbonmonoksit ve ozona maruz kalan gebe kadınlarda yarık damak ve dudak, kalp defektinin üç kez daha fazla bulunduğunu kaydetti. Dr. Gülden; “Yüksek düzeyde etkilenim kalpte delik oranını artırır. Benzer olarak; yüksek ozon oranı aort ve pulmoner kapak hastalığını artırdığı gözlenmiştir. Gebeliğin ikinci ayında fetüsler hava kirliliği ve diğer çevresel etkenlere karşı daha büyük risk altındadır. Hava kirliği ile yapılan deneysel çalışmalarda farelerde iskelet gelişim bozuklukları gözlenmiştir. Anne karnında sigara dumanına maruz kalınması bebeklerde düşük doğum ağrılığı ile ilişkilidir. Hava kirliliği ve sigara dumanına maruz kalan bebeklerin baş çevresi ve diğer kemik uzunluklarında azalma görülmüştür. Hava kirliliği kemik ve plasenta da gelişim bozukluğuna neden olmaktadır. Hava kirliliği insanlarda açıkça gösterilmeyen ama fareler üzerinde gösterilen kalp, akciğer, karaciğer dokusunda gelişim bozukluklarından sorumludur. Ayrıca manyetik kirlilik dediğimiz mikro dalga fırın, uydular, radyo, ev istasyonları deneysel çalışmalarda anne karnında sakatlığa neden olduğu gösterilmiştir.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti