Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Germiyanoğulları Osmanlıya Nasıl Katıldı?

Germiyanoğulları Beyliği’nin ne zaman, nerede kurulduğu ve Osmanlıya nasıl katıldığı merak edilip araştırılan konular arasında yer almaktadır. Germiyanoğulları Beyliği hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık.

Germiyanoğulları Beyliği’nin ne zaman,

Germiyanoğulları Beyliği, 1278 yılında Batı Anadolu’da Kütahya merkezli olarak kurulmuş bir beyliktir. Germiyanoğulları’nın kökenlerinin hakkında, bazı tarih yazarları Oğuzlar’ın Afşar boyundan geldikleri düşünülmekteyken bazıları ise Moğol saldırıları yüzünden kaçan Kıpçak kabilelerinden oldukları düşünülmektedir. Farklı görüşlerle birlikte Germiyanoğlularının kökenleri hakkında kesin olarak bir bilgi bulunmamaktadır. Germiyanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu’da Kütahya merkezli olarak kurulmuştur.

GERMİYANOĞULLARI BEYLİĞİ NE ZAMAN OSMANLIYA KATILDI?

Osmanlı Padişahı I. Murat döneminde Germiyanoğulları Beyliği’nin bazı toprakları Osmanlı Devleti ile dostluk ilişkisi kurma amacıyla çeyiz olarak Osmanlılara verilmiştir. Bu topraklar Kütahya, Tavşanlı, Simav ve Eğrigöz çevresini kapsamaktadır. Süleyman Şah vefat ettikten sonra yerine gelen oğlu II. Yakub Bey, Osmanlı Padişahı I. Murad’ın I. Kosova Savaşı’nda şehit edilmesi üzerine topraklarını Osmanlı’dan geri almak istemiş ve bu amaçla bazı topraklarına Osmanlılar tarafından el konulan başta Karamanoğulları olmak üzere; Hamitoğulları, Saruhanoğulları ve Menteşeoğulları Beylikleri tarafından oluşturulan ittifakı desteklemiştir. Aynı zamanda bu durumdan istifade ederek, kız kardeşinin çeyizi olarak verilen toprakları geri almış ve eski başkentleri olan Kütahya’yı tekrar ele geçirmiştir. Bu durum karşısında babası I. Murad’dan sonra tahta geçen Yıldırım Bayezid, Anadolu’ya giderek Osmanlı İmparatorluğu aleyhine gerçekleştirilen ittifakı dağıtmış ve Saruhanoğulları, Aydınoğulları ve Menteşeoğulları beyliklerini işgal ettikten sonra Kütahya’ya yönelerek Germiyanoğulları’na ait toprakları Osmanlı Devleti’ne katmıştır. Yakup Bey’in Osmanlı Devleti’nin elinden kaçarak Timur’a sığınmasıyla, Ankara Savaşı sonrası yeniden kurulan Germiyanoğulları Beyliği; 1428 yılında Yakub Bey’in vasiyetiyle kız kardeşinin torunu II. Murad’a bırakılarak Osmanlı topraklarına son kez tamamıyla katılmıştır.