Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gizemli şehir”e 12 milyonluk yatırım

Ayazini bölgesinde yapılan çalışmaları

Ayazini bölgesinde yapılan çalışmaları anlatan Vali Gökmen Çiçek, “Bu bölge Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından birisi haline gelecek. Toplamda 12 milyonluk bir kaynağı buradaki çalışmalara harcayacağız. İlkbaharda buralarda büyük hareketlilik yaşanacak” dedi

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlenen kahvaltı programı sonrasında basın mensupları ile otobüslere binen Vali Çiçek, tarihi Ali Çetinkaya Gar’dan Gazlıgöl’e giden trene bindi. Trenle ulaştıkları Gazlıgöl’den Ayazini Köyü’ne geçti. 3 bin yıllık tarihi ile görenleri kendine hayran bırakan ve Frig Medeniyeti’nin izlerini barındıran Ayazini Köyü’nde devam eden projelerdeki aşamaları, restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yapıldığı alanlarda incelemeler yapıldı.
Gece gündüz çalışmaların başında durarak Ayazini’nde yapılan çalışmalara büyük katkı sağlayan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe ilk olarak köyün giriş bölgesinde inşaat çalışmalarına başlanan Karşılama Merkezi ile ilgili bilgiler aktardı. Yapılan bu binada gelen turların ve misafirlerin karşılamasının yapılacağını, Ayazini ve zenginlikleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunulacağını belirten Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe, “Karşılama Merkezimizin ardından tarihi Kilise alanına geçilecek. Buradan itibaren yürüyüş yollarımız başlayacak. 8 farklı güzergah yürüyüş alanları olarak belirlendi. Buraya gelen konuklarımız 1 günde burada değişik etkinliklerde bulunabilecek” dedi.
“TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK”
Mayıs ayı itibariyle 3 bin yıllık sırrın kapılarının ziyaretçilere açılacağını ifade eden Vali Gökmen Çiçek, “Frig Vadisi Ayazini Kırsal Turizm Köyü projesi ile hizmet verecek karşılama merkezi sayesinde konuklar kafe, fırın, servis, mini tiyatro, otopark, tuvalet ile dinlenme ve seyir terasları imkânlarına kavuşacak. Köyde yer alan tarihi evlerin ve sokakların sağlıklaştırılması ile tarihi ve kültürel değerlerin restorasyonları yapılarak turizm altyapıları güçlendirilecek” dedi.
Ayazini Köyü’nde yer alan 148 evin sokak sağlıklaştırma kapsamında iyileştirmelerinin yapılacağını belirten Vali Çiçek, bu evlerden kamu mülkiyetinde bulunanlarda butik otel, gastronomi merkezi, yöresel ürün satış noktaları ve butik müze gibi kullanılması için çalışmalar yapıldığını aktardı.
“İKBAL HAN YAPIYOR, CUMHURİYET SUCUKLARI SUCUK EVİ”
Özel sektör temsilcilerinin de Ayazini bölgesindeki çalışmalara tam destek verdiklerini belirten Vali Gökmen Çiçek, köyde bulunan tarihi bir konağı Cumhuriyet Sucukları firmasının aldığını, burada Sucuk evi ve satış ünitesi kurulacağını söyledi. İlimizin önemli markalarından İkbal A.Ş.’nin de Ayazini bölgesindeki Ayazhan’ı inşa ettiğini, buraya gelen konukların İkbal’in lezzetlerini burada tadacaklarını bildirdi. Lokum Atölyesi firmasının bölgede mekan hazırlama çalışmalarının sürdüğünü bildiren Vali Gökmen Çiçek özel sektörün ilgisinin yanı sıra Ayazini sakinlerinin yöresel ürünlerin satışına yönelik çalışmalar içerisinde bulunduklarına dikkat çekti.
“İLKBAHARI BEKLİYORUZ DERKEN HAYAL KURMUYORUZ.
AYAZİNİ BİR SEVDA HALİNE GELDİ”
Afyonkarahisar’ın sadece termalden ibaret bir şehir olmadığına dikkat çeken Vali Çiçek, “Gizemli Şehir Afyonkarahisar’ın her bir yerinde ayrı bir güzellik, ayrı bir gizem ve ayrı bir mistik hava var. Kalemize baktığımızda sanki bir film platosuyuz. Biz sadece termal şehri değiliz. Termalin yanında kültür ve tarihi birikimi olan bir iliz. 8 bin yıl öncesine giden bir tarihimiz var. 576 km’lik Frig Vadisi’nin 400 km’si Afyonkarahisar’da bulunuyor. Bugüne dek burayı çok fazla tanıtamadık. Yolunda bulundular ama yeterli olmadı. Bundan önce yapılan çalışmalardan hareketle, onların bıraktığı tecrübe ile burayı ayağa kaldırmaya ve kültür turizmin merkezi yapmaya karar verdik. Gece günüz, el ele vererek çalıştık. Sizlerin de desteği ile turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Basından görenlerin ilgisi giderek artıyor. Geçen hafta 250 araç geldi. El ele vererek burayı turizm destinasyonu haline getirelim. Ayazini bir sevda haline geldi. Burada güzel bir birliktelik oldu. Köy halkı desteğini sonuna kadar veriyor. Köylüler böyle olduysa, siz basın mensuplarının da desteği ile biz burayı uçururuz. İlkbaharı bekliyoruz derken hayal kurmuyoruz. İlkbaharda bu bölgenin nasıl hareketlendiğini hep birlikte göreceğiz” dedi.
TOPLAMDA 12 MİLYON TL HARCANACAK
Basın mensuplarının soruları üzerine bölgeye toplamda yaklaşık 12 milyon TL’lik bir kaynak harcanacağını belirten Vali Gökmen Çiçek, “4 milyonluk bir bütçe önceden gelmişti. 5 milyon liralık bir kaynağı da sokak sağlıklaştırma çalışmaları için sağladık. Toplamda tüm çalışmalar olarak baktığımızda yaklaşık 12 milyon TL’lik kaynakla Ayazini’ndeki çalışmalı tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
Vali Çiçek’in konuşmalarının ardından köy halkının yaptığı katmer ve gözlemeler misafirlere ikram edildi. >> Hayriye CANER’in Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti