Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Göl araştırmasında acı karne – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Göl araştırmasında acı karne

National Geographic Türkiye Dergisi, Ağustos sayısında “Tehlike Altındaki Göller” araştırması yayınladı. Araştırmaya göre Afyonkarahisar’da iki göl kurudu, iki göl de kuruma tehdidiyle karşı karşıya, bir göl de özelliğini yitirmek üzere

National Geographic Türkiye Dergisi, Ağustos sayısında Türkiye’deki göllerin durumuna dikkat çekti. “Tehlike Altındaki Göller” başlığıyla yapılan araştırma, derginin haritalı ekinde geniş yer buldu. Araştırmada Afyonkarahisar’daki göllerin durumu da gözler önüne serildi.
Araştırma çerçevesinde Afyonkarahisar’da Akşehir Gölü, Hamam Gölü, Acıgöl, Eber Gölü ve Karamık Sazlıkları ele alındı.
HAMAM GÖLÜ YOK OLDU,
AKŞEHİR BEKLİYOR
“Tehlike Altındaki Göller” araştırmasının “kuruyan ve yok olan göller” bölümünde Afyonkarahisar’dan iki göl yer aldı. Bu göllerden Akşehir Gölü ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Dolu haliyle 1969’da 350 kilometrekare büyüklüğündeki Akşehir Gölü’nün alanı 1993’te 177 kilometrekareye düştü. Kurak geçen bir mevsimde göldeki su tamamen çekiliyor. Akarçay üzerine yapılan barajlar ve su rejimini değiştirmeye yönelik faaliyetler, sisteme giren su miktarını önemli ölçüde düşürmüş durumda. Gölün kurtarılması için Devlet Su İşleri tarafından başlatılan çalışmalar yarım kaldı.”
Dergide, Hamam Gölü’nün ise 5 kilometrekarelik bir büyüklüğe sahipken kuruduğu belirtildi.
ACIGÖL KURUMA TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA
“Tehlike Altındaki Göller” araştırmasının “kuruma tehdidiyle karşı karşıya olan göller” kısmında ise Acıgöl ile Eber Gölü ele alındı. “Acıgöl için Türkiye’nin en tuzlu ikinci gölü. Alan üzerindeki en ciddi tehdit, su rejimine yapılan müdahaleler. Geçmişte yapılan barajlar, pompalama faaliyetleri, tahliye kanalları gibi projeler nedeniyle gölün su seviyesi büyük ölçüde düştü ve sulak alan habitatları kuruyarak küçülmeye başladı” denildi.
EBER GÖLÜ’NÜN BAŞI,
ATIKLARLA DERTTE
Eber Gölü’nün de kapsamlı bir şekilde anlatıldığı dergide, göl için şu ifadeler kullanıldı:
“Gölün derinliği 2 ila 4 metre arasında değişiyor. Çöküntü gölü niteliğinde.
Kapalı Akarçay Havzası’na yüksek miktarda evsel, tarımsal ve sanayi atıkları karışıyor. Bu durum göl sularının kimyasal bileşimini bozuyor. Kirlilik Eber Gölü’nde yoğun olmak üzere yasal sınırların üzerine çıkmış durumda. Kirlilik ve suların çekilmesiyle artan tuzluluk, göl çevresindeki taşkın alanlarını da olumsuz etkiledi, bitki örtüsü kuşakları tamamen değişti.”
KARAMIK, ÖZELLİĞİNİ
KAYBETMEK ÜZERE
Araştırmanın “özelliğini kaybetmek üzere olanlar” bölümünde ise Karamız Sazlıkları incelendi. Dergide Karamık Sazlıkları için, “Bataklığın yüzölçümü son 10 yıl içerisinde büyük oranda küçülmüş durumda. Göl suyunun Haziran ayına kadar yüksek seviyede tutulması sazlık ve mevsimsel bataklık gibi kuşların üreme ve beslenmesine olanak tanıyan alanların oluşmasını zorlaştırıyor. Bölge insanı, kirlenme sonucu sazların küçülmesinden ve kalitesinin düşmesinden şikayetçi. Bu durum, yüzölçümü de küçülen sulak alandaki sazlıkların kontrolsüz bir şekilde kesilmesine neden oluyor” yorumu yapıldı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti