Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Gönül neler ister? – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 10 Ekim 2012 Çarşamba 03:00:00
  Ülkemizde bulunan 16 Büyükşehir Belediyesi’ne ilave olarak 13 ilimizin de Büyükşehir statüsüne alınması ile ilgili bir yasa taslağı hazırlanmaya başlaması ile birlikte Afyonkarahisarlılar olarak hepimiz yeniden kulaklarımızı kabarttık. “Acaba Büyükşehir olacaklar arasında biz de var mıyız?” bekleyişi içerisine girdik yeniden.
İl toplam nüfusu 750 bini geçen illerin büyükşehir olacaklarının açıklanmasından sonra il nüfusu 750 binin altında kalan Afyonkarahisar’ın büyükşehirler olması için işi biraz “İltimas”a kaldı.
Gazeteci Ertuğrul Sevim de bu “iltimas” ile ilgili kamuoyu oluşturma noktasında gazetecileri göreve çağırdı.
Biz de bu çağrıyı aldık, kabul ettik.
Sayın Sevim, Afyonkarahisar’la kıyaslanamayacak illerin büyükşehir olacağını ve gelirleri açısından büyük avantaj yakalayacaklarını, genel bütçeden aldıkları paylarının iki katına çıkacağını ve böylelikle kalkınma yarışında farklı konuma kavuşacaklarını belirtiyor.
Genel tabloya bakıldığında haklılar. Aklın yolu bir.
Yazar, “2011 verilerine göre ilin toplam nüfusu 750 bin ve üzerinde olmalıdır” maddesini, “2012 verilerine göre 700 bin” olarak tadil ettirebilir isek” fikrinden hareketle Afyonkarahisar kamuoyunu kıpırdanmaya çağırıyor.
İşin bu noktasından itibaren biz Afyonkarahisar’ın büyükşehir olurluğuna pek inanamıyoruz. İlk gerekçemiz Hükümet’in 750 bin rakamını belirlerken gerekli incelemeleri yaptığı, istatistiki bilgiler sonrasında bu rakamda karar kıldığı ve bu rakamdan taviz vermeyeceğidir. Çünkü 750 binden 700 bine doğru verilecek bir taviz, 650 binin, ardından da 600 binin kapısını aralayacaktır. Bu tavizlerin sonu gelmeyeceğini düşünen Hükümet 750 binden pek geri adım atmaz gibi geliyor bize.
Öte yandan 2011 TÜİK verilerine göre 698 bin olan nüfusumuzu artırmak için gurbetçi hemşehrilerimizin nüfuslarını yeniden Afyonkarahisar’a getirmelerinden, böylelikle nüfusumuzun 750 bine doğru yükselmesinden bahsediliyor. İyi de, Afyonkarahisar ilinin nüfusu daha geçenlerde “şişirme kayıtlar”ın temizlenmesiyle düşürülmemiş miydi? 7 olan milletvekili sayımız 5’e gerilememiş miydi?
Şimdi yeniden nüfusumuzun artışını nasıl sağlayacağız? Hadi sağladık diyelim. O zaman iktidar bunu Afyonkarahisar kamuoyuna nasıl izah edecek ki? Geçmişte şişmiş nüfusu normale döndürmüşken, şimdi tekrar şişirmenin izahı nasıl olur ki?
Yanlış anlaşılmasın. Biz Afyonkarahisar’ın gelişmesine, kalkınmasına karşı değiliz. Elbette memleketimizi en iyi yerlerde, en iyi imkanlara sahipken görmek isteriz.
Övünmek gibi olmasın, bilebildiğimiz yedi göbek Afyonluyuz. Daha öncesi de var ama o bilgimiz dışında. Memleketimizin tozuna toprağına bile aşığız. Sokağındaki ağacından, türbesindeki evliyasına kadar her şeyine saygımız var, aidiyetimiz var. Bugüne kadar başka bir memlekette yaşamayı düşünmedik dahi. Kale’nin gölgesinden başka gidecek yerimiz olmadığını düşünürüz ezelden beri.
Bu memlekete tam manasıyla bağlıyız ama büyükşehir vasıflarını taşımadığını da görüyor, biliyoruz. Keşke taşıyor olabilsek.
Yeri gelmişken şunu da belirtelim. Bu memleket kimilerinin dediği gibi, “yaşanmaz, berbat” bir yer de değildir. Afyonkarahisar’ın insanı asildir. Asaletten kastımızın feodalite olmadığı anlaşılmıştır herhalde. Asili inadına asil, hadsizi de inadına hadsizdir. Afyonkarahisar’ın insanını kimseye değişmeyiz. Hadsizinden de aynı oranda iğreniriz. Ne yazık ki hadsizler biraz daha öne çıkmış olmalı ki, şehrimizin konuklarında çoğunlukla yanlış intibalar etkin olmuş.
Oysa kentin gerçek sahipleriyle, bu memleketin asil insanlarıyla temas edenler ise bu memleketle bağlarını ömür boyu koparamamaktadırlar. Asil insanlar asaletlerinden olsa gerek hep geri durmaktalar. Bu da şehrin eksi hanesine yazılmaktadır.
Bize lazım olan ilk etapta insani değerlerdir. Bize lazım olan büyükşehirlik değil, kentliliktir. Bunun yolu bütçelerden, ödeneklerden değil, insanlıktan, ahlaktan geçmektedir. Memleket kendi değerlerinin kıymetini bilebilse, maddi düzensizlikler zaten kendiliğinden hallolacaktır.
Büyükşehir beklentisinde olan hemşehrilerimiz sonuna kadar haklıdırlar. Ancak haklılık yeterli gelmiyor.
Hani güncel bir kamyoncu yazısı var ya; “Kamyonum çeker 10 ton, gönlüm çeker Paris Hilton” diye. İşte öyle…
Gönül neler istemez ki? Ama Büyükşehir ne yazık ki Afyonkarahisar’a büyük gelir…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti