Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güler, Malezya izlenimlerini öğrencilerle paylaştı

Bu haberin fotoğrafı yok
Güler, Malezya izlenimlerini öğrencilerle paylaştı

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Tarih Kulübü tarafından düzenlenen söyleşide, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Güler, katıldığı sempozyum nedeniyle bulunduğu Malezya’daki izlenimlerini öğrencilerle paylaştı

ANS Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide Doç. Dr. Mustafa Güler, Müslüman Kudüs Konferansı’na katıldığını belirterek, Malezya’nın coğrafi, idari, demografik yapısının yanı sıra tarihi ile ilgili de genel bilgiler verdi. Doç. Dr. Güler konuşmasında, başkenti Kuala Lumpur olan Malezya’nın federal bir cumhuriyet olduğunu belirterek, ülkenin 13 eyaletten oluştuğu ve bunlardan 9’unun başında Sultanların bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Güler Malezya’nın demografik yapısına da değindiği konuşmasında, Malezya’nın yüzde 63’ünün Malay Müslümanlarından, yüzde 26’sının Çinliler, yüzde 7’sinin Hintliler ve yüzde 2’sinin Araplar, Cavalılar ve değişik unsurlardan oluştuğunu ifade etti.
Malezya’nın tarihi ile ilgili de kısa bilgiler veren Doç. Dr. Güler, “Malezya’nın dünya ile tanışması, müslümanların devlet olarak ortaya çıkmasıyla görülüyor. Malezya, 13. yüzyıla kadar 500 yıl süreyle Srivicala Hindu ve Buddha’cı Krallığının bir parçası olarak Sumatra’dan yönetildi. Malezya’nın yakın tarihine baktığımızda, 2. Dünya Savaşı sırasında Malezya, Japonya tarafından işgal edilmiş. 1957’de Malezya’nın İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde kalması şartıyla bağımsızlığı kabul edilmiştir. 1971 yılında parlamenter sisteme geçen Malezya, 22 yıl Mahathir Muhammed tarafından yönetilmiştir” dedi. Malezya’nın İslamlaşma süreci ile ilgili de bilgiler veren Doç. Dr. Güler, Malezya topraklarına müslümanların ilk olarak ticaret vesilesiyle geldiklerini belirterek, bu sayede 10. asırda bugünkü Kadeh eyaletinin en batısında bir müslüman ticaret kolonisinin varlığından söz edildiğini dile getirdi. Doç. Dr. Güler, Malayların en önemli özelliklerinden birisinin din eğitimlerine büyük önem vermeleri olduğunu ve sömürge dönemlerinde dahi dini eğitim ve hassasiyetlerinden vazgeçmediklerini ifade etti. Malezya’daki üniversitelere de değinen Doç. Dr. Güler, üniversitelerde harç parası ve bütün masrafların projeden sorumlu hoca tarafından karşılandığını belirterek, Malezya’daki üniversitelerin çoğunun Türkiye’deki üniversiteler ile denkliğinin bulunduğunu sözlerine ekledi. Doç. Dr. Güler fotoğraflar eşliğinde yaptığı konuşmasında, başkent Kuala Lumpur’da dünyanın en yüksek binalarının bulunduğunu, şehir merkezinin dünyada ve Türkiye’de görülemeyecek kadar güzel ve temiz olduğunun altını çizerek, binaların geleneksel motiflerle inşaa edilmiş olmasının da dikkat çekici olduğunu ifade etti. Söyleşi, Doç. Dr. Güler’in öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti