Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

23. Afyonkarahisar Caz Festivali yarın başlıyor

23. Afyonkarahisar Caz Festivali yarın başlıyor

Bu yıl 23. kez gerçekleştirilecek olan Afyonkarahisar Caz Festivali 1-6 Haziran tarihleri arasında yapılacak

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 23. yaşını Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümünü, Cumhuriyet idealleriyle paralel şekilde kutlayacak.
FESTİVALLER ÖDÜL
KOLLEKSİYONU OLUŞTURDU
Kurtuluş Savaşı’nın sembol şehri Afyon, Festivallerin yıllardır süren kesintisiz katkılarıyla kavuştuğu kültür-sanat ortamı ile Cumhuriyet’in çağdaşlaşma ideallerini yıllardır bire bir yansıtıyor. Afyonkarahisar, festivalleriyle, sanat ve bilim ortamıyla, deyim yerindeyse, çağdaş Cumhuriyetin yüz yılda Anadolu’da yeşerttiği en önemli doğal sonucu olarak artık yüzler Anadolu’ya daha fazla dönüyor. Bu yıl Türkiye’nin
halen atlatmaya çalıştığı elim deprem felaketi ve seçim dönemi olmasına rağmen kesintisiz sürdürülen festivaller, bir taraftan da her yıl yeni bir ödülü koleksiyona katmayı adet haline getirdi. Klasik Müzik ve Caz Festivallerinin yapımcısı Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, geçtiğimiz yıllarda aldığı UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne, bu yıl da Baksı Ödülü’nü ekledi. Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve Anadolu’dan ilham alan kültür projelerinin ödüllendirildiği 2022 Anadolu Ödülleri kapsamında ilk kez verilen “Alana Katkı” Ödülü’ne Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği değer görüldü.
AÇILIŞ KONSERİ
YARIN VERİLECEK
23’ncü Caz Festivali açılışında Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kent Orkestrası Moravyalı çok yönlü bir soliste eşlik edecek. 1 Haziran Perşembe Günü (yarın) Afyon NG Otel’de gerçekleştirilecek açılış konserinde, Şef Kemal Günüç yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, Çek Cumhuriyeti’nin müzikal açıdan olağanüstü ve farklı bir bölgesi olan Moravya’dan çok yönlü bir yorumcu ve icracı, Gabriela Vermelho’ya eşlik edecek. Orkestra solisti, kemancı ve quinton eski Fransız kemanı icracısı olan sanatçı, Amerikan Caz standartlarından, klasik müziğe, oradan Moravya folk müziğine uzanan çok geniş bir yelpazede müzik icra ediyor. Çok çeşitli türleri bağdaştıran projelerde yer alan bir sanatçı. ABB Kent Orkestası Türkiye’de cazın bigband geleneğini başarıyla sürdüren en önemli orkestralardan biri. Besteci kimliğiyle de öne çıkan Şef Kemal Günüç yönetimindeki orkestra, yurt içi ve yurtdışında konserler ve turnelerle başarılı performanslara imza atıyor.
DEPREMDE DURDUMADI SEÇİM SÜRECİDE SEKTEYE UĞRATMADI
Geçtiğimiz yıllarda atlattığımız olağanüstü pandemi koşullarını aşarak kesintisiz devam edebilen festival, bu yıl tüm ülke çapında milli felaket olarak yaşadığımız deprem felaketinde de yıkılmadan ayakta kalmayı başardı. Bunu takip eden seçim süreci ve artan ekonomik zorluklar da bu akışı bozmadı. Festivalin konserleri bu yıl çok ödüllü sanatçılarla sürdürülüyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri ve Okul Konserleri bölümleri ise, yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan çok zengin bir kadroyla yine Afyon’un köy ve belde okullarında gerçekleştirilecek. Afyonkarahisar festivalleri’nde Klasik ve Caz olarak bugüne kadar toplam 700’ün üzerinde ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Caz Festivali’nde bugüne kadar 10 bine yakın izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 23 yılda 850 binin üzerinde öğrenciye ulaşıldı.
DEPREMZEDELERE SAYGI İÇİN KAPALI MEKANLAR KULLANILACAK
Bu yıl konserler depremzedelere saygı ve ayrıca turizmin canlandırılmasını desteklemek adına, açık alanlarda değil ağırlıklı olarak NG Afyon Otel salonlarında gerçekleştirilecek. Başta Kültür ve Turizim Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyesi ile devlet desteğinin kesintisiz sürdürülmesi bu festivallerin Anadolu için ne kadar önemli olduğunun önemli göstergesidir. Özellikle bu yıl ilk kez gelen Türk turizminin önemli aktörlerinden Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın anlamlı desteği, bu zor zamanlarda festivalin her şeye rağmen ayakta kalması için önemli bir kaldıraç olarak tanımlanabilir.
DOPDOLU BİR CAZ
FESTİVALİ YAPILACAK
Festivalde gerçekleştirilecek konserlerde sahne alacak her biri birbirinden özgün ve iddialı sanatçılardan oluşan caz toplulukları şöyle sıralanıyor:
Dinleyicileri büyüleyip kendi merkezine çekebilen bir fırtına, The Bladderstones–Topluluk bunu ritim ve gitar doğaçlamalarının mıknatıs gibi çeken etkileşimiyle ve stiller arasındaki sınırı aşarak yapıyor. Klasik eğitim almış ve kendilerini gönülden müziğe adamış üyelerden oluşan Çek grup Maraca ise, tiyatro gösterileri, filmler ve özel projeler için müzikler besteliyor, müzik yapmak üzere seyahat ettikleri dünyanın farklı yerlerinden ilham alıyor. Gabriela Vermelho Dörtlüsü’nün solisti Vermelho da, Great American Songbook denilen klasikleşmiş Amerikan popüler eserleri söz konusu olduğunda, Çek Cumhuriyeti’ndeki bir numaralı isim. Ve doğaçlama üzerine güçlü bir vurgu ve ağız armonikasının kendine özgü sesinin yarattığı itkiyle Blues’da kök salmış bir dörtlüdür. Ondrej Kriz Dörtlüsü. Hem yaratıcı hem de eğlenceli birşeyler dinlemek isteyenlere de Türkiye’den bir grup, Luxus ve Alper Bakıner. Luxus, yaptığı müziği, tür anlamında olmasa bile tavır olarak Oriental Blues olarak nitelendiriyor. Yine Çek Cumhuriyeti’nden iki farklı grup;kuşağının en yetenekli genç gitaristlerinden birinin adını taşıyan Tomáš Frolik Triove Martin Bakyta Dörtlüsü -Bas gitarist Bakyta, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nde blues, caz ve rock’tan elektronik, ambiyans ve dünya müziğine kadar birçok türden müzisyenle işbirliği yapıyor. Çek Cumhuriyeti’nden gelen son topluluk Michael Nosek Dörtlüsü ise,davulcu, davul öğretmeni, besteci
ve grup lideri Michael Nosek’in adını taşıyor. Çek-Slovak cazının en iyi solistleriyle işbirliği yapan Nosek, çok sayıda müzik projesinin de kurucu üyesi.
KAPANIŞ KONSERİNİ
ÖZDEMİR ERDOĞAN VERECEK
Festival, Kapanış Konseri’ni gerçekleştirmek üzere, Türk müziğinin yaşayan en önemli efsanelerinden birini ağırlamaya hazırlanıyor. Özdemir Erdoğan Resitali Rehberlik Araştırma Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda 6 Haziran Salı günü yapılacak. Cazdan Türk Halk Müziğine, Klasik Türk Müziğinden Pop ve Anadolu Rock’a çok geniş bir müzikal alanda üretimde bulunmuş ve icracılık yapmış en önemli çağdaş ozanlarımızdan biri olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ünvanlı Özdemir Erdoğan, 23. İstanbul Caz Festivali 2016 Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 14. Kral TV Müzik Ödülleri’nde Onur Ödülü ve 2020 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibidir.
OKUL SÖYLEŞİLERİNE
SANATÇILAR KATILACAK
Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında Türkiye’nin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Son iki yıldır söyleşiler, özel durum nedeniyle sanatçıların Afyonlu öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla herkese ulaştırılmıştı. Bu yıl tekrar sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşecek söyleşilere katılacak değerli kültür-sanat insanları şöyle sıralanıyor: Memleketi olan Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde 2005 yılında kurduğu Baksı Müzesi ile yöre insanının kalkınmasına destek veren ressam ve akademisyen Hüsamettin Koçan. Çocuk edebiyatı denilince ilk akla gelen isim, eserleri sayısız dilde yayınlanmış şair ve yazar Yalvaç Ural, bu yıl 90. yaşını kutlamaya hazırlanan 50 Kuşağı öykücülüğünün yaşayan efsanesi yazar Adnan Özyalçıner, ülkemizin en önemli ressamlarından, aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Taktak. Yemek Eğitmeni, gurme ve araştırmacı yazar Engin Akın, “Piknik” ve “Ademler ve Havvalar” bant karikatürleriyle tanınan çizer Piyale Madra, edebiyat yayıncılığı ve dergiciliğinin önde gelen isimi yazar ve editör Feridun Andaç, ülkemizin seçkin haber spikeri, sunucu ve moderatörlerinden, aynı zamanda eğitimci Defne Sarısoy,yazın hayatımıza hem yazarlık hem de eleştirmenliğiyle damga vuran bir isim Metin Celal ve fotoğraf sanatçısı ve fotoğraf eğitmeni Nadir Ede. Türkiye’de resim sanatının şekillenmesindeki en etkin isimler arasında yer alan, Afyon-Bolvadin doğumlu ressam Yusuf Taktak’ın Sergisi, festival kapsamında Afyon’un Nuh Köyü’ndeki bir köy okulunda açılacak. Taktak, sergide okul çocuklarıyla resim sanatı ve kendi resimleri üzerine bir söyleşi yapacak ve onlara resimlerini anlatarak, öğrencilerin sorularını cevaplandıracak.
PRAG-AFYON MÜZİK DOSTLUĞU
18. YILINDA
Afyonkarahisar Caz Festivali 23. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki eşine az rastlanır müzik dostluğunun da 18. yılı kutlanıyor. Çek sanatçılar, bu yıl da Afyon’da yine sahne alarak ve Afyonkarahisar’ın çok sayıda farklı ilçesindeki ilk ve orta öğretim okullarında okul konserleri ve atölye çalışmaları yaparak bu dostluğu perçinleyecek ve Afyon izleyicisiyle özlem giderecekler. Festivalin en önemli hamileri arasında en başta gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’ni geçen yıl layık gördüğü ülkemizin en köklü ve önemli ödüllerinden biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle, çok büyük bir destek ve saygınlığı da festivallerin başarı hanesine eklemişti. Bu yılki desteklerine ek olarak, bir kıymetli destek de yine Bakanlık bünyesindeki Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’ndan geldi. Afyonkarahisar Caz Festivali’ne, bu yıl en önemli destekçileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve NG Afyon Otel’in yanı sıra ülkemizin kültür sanat camiasından Yazar Engin Akın’dan da, kritik bir destek geldi. Bu desteklerin yanı sıra yerel sponsorlar ve katkı sunanlar da Festivali 23. yılına ulaştıran en önemli ve kritik yol arkadaşları olmayı sürdürüyor.
EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİN BAŞINDA NG AFYON HOTEL GELİYOR
Afyonkarahisar’ın ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Afyonkarahisar Caz Festivali’nin son 9 yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor. NG Afyon Festivale konser ve sergi mekanı olarak da kucak açan bir kurum.
Festivale uzun yıllardır çok anlamlı ve kesintisiz destek veren kuruluşlardan biri de Yapı Kredi Bankası olacak. Yapı Kredi, gerek Caz gerekse Klasik Müzik Festivalleri’ne Anadolu’da sanatın sürekliliği ve sürdürülebilirliği açısından 7 yıldan bu yana süregelen çok kritik bir destek veren tek banka olma özelliğini taşıyor. Festivale bu yıl da katkı sağlayan klasikleşmiş isimler şöyle sıralandı: Parkhayat Sağlık Grubu, Aydın Boru,TED Afyon Koleji, Nur Lokantası, Genhan ve Taşhan. Kültür sponsorları olarak, Özer Band, Cumhuriyet Sucukları, MAS ve A4 Ofset Festivalin başlıca diğer destekçileri ise, Odak Gazetesi , Kocatepe Gazetisi, CafeLife ve Nacar. >> Şeyda YEŞİLÇAY’ın Haberi