Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnaf temsilcileri afet bölgesinde

Esnaf temsilcileri afet bölgesinde

Afyonkarahisar Esnaf Odalarının Başkanları depremzedelere yardım için çıktıkları yolda gazeteniz Kocatepe’ye son durum hakkında bilgi verdi. Esnaf teşkilatının başkanları elbirliğiyle deprem yarasını sarmaya çalıştıklarını belirtti.

 

Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük ve Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Kooperatif Başkanı Bekir Koçak beraberinde iki aşçı, bir çaycı ile deprem bölgesine ilerliyor. Esnaf odalarının başkanları yolculukları sırasında Kocatepe Gazetesi muhabirine bilgi verdiler.

“MİLLİ GÜNDE AFYON ESNAFI SEFERBER OLDU”

ESOB Başkanı Cengiz Üstün, yaklaşık 16 saattir deprem bölgesine ulaşabilmek için yolda olduklarını söyledi. Özellikle Konya’da mevsim şartlarıyla birlikte mevcut durumun trafik akışı açısından kötü olduğunu belirten Üstün, “Konya’da yol berbattı. Yolda kaymalar sonucu tırlar ters dönmüş. Yol kapalıydı. Çok şükür Konya Ereğli’den sonra biraz rahatladı. Şu anda biz deprem bölgesine yaklaşık 50 kilometre mesafedeyiz. Biz Afyonkarahisar’dan depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a doğru ilerlemek üzere çıktık. Ama rotamızı İskenderun’a çevirdik. Kriz masalarıyla görüşüp İskenderun’da daha çok yardım ihtiyacı olduğunu öğrendik. İskenderun Bakkallar Esnaf Odası Başkanımız Mustafa Çöloğlu ile görüştük. İskenderun’a doğru ilerliyoruz. İnşallah burada aşevi kuracağız. İki araba yoldayız. Yaklaşık 4 bin kişiye yetecek kadar malzememiz var. Afyon’dan yardım tırımız yola çıktı. Yarın Allah nasip ederse deprem bölgesinde olacak. İnşallah iki tırımız daha hareket edecek. Sıcak yemek noktasında pilav üstü et, sıcak çay servisinde bulunacağız. Allah izin verirse yarın bölgeye ulaşacak tırımızda ısıtıcılar, battaniyeler var. Çocuk bezi ve çeşitli ihtiyaç malzemeleri, ev ekmeği, yaklaşık 4 ton kadar et, pirinç, yağ yemeklik malzemeler mevcuttur. Afyonkarahisar esnaf ve sanatkârı deprem bölgesi için seferber oldu. Afyonkarahisar esnaf ve sanatkârı da bu milli yas döneminde, milli günde seferber oldu. Seferber oldu. Biz sabaha kadar birlik açıktı. Kooperatifimiz açıktı. Sabaha kadar yardımlarımız devam etti. Oda Başkanlarımızla sürekli zaten irtibat halindeyiz.” dedi.

“KONYA EREĞLİ YOLUNDA TUZLAMA ÇALIŞMASI GEREKLİ”

Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Kooperatif Başkanı Bekir Koçak, deprem bölgesine ilerlerken zor bir yolculuk geçirdiklerini dile getirdi. Koçak, “Hava durumu kış şartları doğrultusunda buzlanma ile sıkıntı yaşanıyor. Ne diyeceğimi gerçekten bilemiyorum. Şöyle ki, yani yol güzergâhında, iş makinalarını, tuzlama çalışması yapan Karayollarına ait bir tane araç göremedik. Kamyonlar yan dönmüş. Yolları kapatmış. Araçlar hareket edememiş. Kontrolsüz bir çıkış olmuş. Tabii ki ilgili birimler çıkmayın deseler de bir şekilde afet bölgesine ulaşılma ihtiyacı var. İhtiyaç malzemeleri gitmesi gerekiyor. Konya’ya kadar olan 50 kilometrelik kesimde hareket edebilmek imkânsız bir haldeydi. Tek şeritten ve karşı şeritten yol alabildik. Konya’dan sonraki süreç de çok kötü. O bölgede de aralıksız kar sürgünü var. Aynı zamanda soğuk cam gibi buz olunca düz yolda araçlar hareket etmiyor. Afet bölgesinde afetzedelere yardım etmek için yola çıktık. Ama kendimiz neredeyse afet bölgesinde mağdur hale geldik. Özellikle Konya Ereğli arasındaki yolda tuzlama çalışması yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

“İHTİYAÇ OLDUĞU KADAR DEPREM BÖLGESİNDEYİZ”

Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, Türkiye’nin birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu günlerde millet için yola çıktıklarını dile getirdi. Karnıbüyük, “Türkiye’nin her yerinden Kastamonu, Kocaeli, Tekirdağ bütün sivil toplum örgütleri, belediyeler, şahıslar deprem bölgesine intikal halindeler. Türkiye bir bütün ama şöyle bir şey var. Konya yolunda mağdur kaldık. Konya yolu hala daha kapalı durumdadır. Oradan geçit yok. Bütün yardım araçları ilerlemeye çabalıyor. Yardım araçları şu anda deprem bölgesine intikal etmek üzereler. Yani şu anda Adana’da hatta Konya tarafında, Kayseri tarafında kapanan yollardan dolayı araçların çoğu hizmet araçları, yardım araçlarının çoğu gidecekleri yere intikal edemedi. Ancak akşama ancak intikal ederler. Yani kış mevsiminin zor şartlarında Karayollarına çok büyük iş düşüyor Ama Türkiye bir bütün işte bizde Odalar Birliği olarak, esnaf odası olarak aşevi götürüyoruz. Arkamızdan tırlarla gıda malzemeleri,  battaniyeler, çocuk bezleri, her türlü malzeme geliyor. Oda Başkanları olarak da zaten Afyonkarahisar Belediyesi’yle bir istişareniz olmuştu. Tabii dün biz istişare yaptık. El birliğiyle bu yarayı sarmaya çalışıyoruz. Bize ihtiyaç olduğu kadar deprem bölgesinde olacağız. Allah bilir tabi şartlar neyi gerektirirse herhalde bir ay kadar filan burada kalırız.” şeklinde konuştu.

>> Burcu AYDIN’ın ÖZEL HABERİ