Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi başladı

6. Uluslararası Gastronomi Turizmi

6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi açılış töreni ile başladı

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Belediyesi iş birliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Zafer Kalkınma Ajansı, Sandıklı Belediyesi ile Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odasının katkılarıyla düzenlenen, “Herkes İçin Gastronomi” ana temasıyla 6-9 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Akrones Termal Otel’de düzenlenen açılış töreni ile başladı.
Açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Adem Aslan, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, kamu kurum ve kuruluş, özel sektör temsilcileri, farklı ülkelerden gelen bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
“DÜNYANIN HIZLI DEĞİŞİMİ YENİ ESTETİK İHTİYAÇLARIN ÇIKMASINA SEBEP OLDU”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından AKÜ Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ile devam eden 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin açış konuşmasını Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay yaptı. Dünyanın teknolojik, ekonomik ve sosyo kültürel açıdan gösterdiği hızlı değişimin, insanlarda farkındalıklarının, değerlerin artmasıyla yeni estetik ihtiyaçların ortaya çıkmasına sebebiyet verdiğini ifade eden Doğdubay, “Bu süreçte bilim ve sanatın da işin içine girmesiyle birlikte birçok alanda kendisini gösterdi. Bu alanlardan birisi de Gastronomi ve Gastronomi Turizmi biz bu doğrultuda dünyada ve Türkiye’de Gastronomi konusunda hem bilimsel hem de sanatsal anlamda birçok çalışma yapıldığına şahit olduk ve oluyoruz. Bu da devam edecek gibi duruyor. Özellikle kamu kurumlarının, üniversitelerin, çeşitli özel kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının da bu anlamda farklı etkinlikleri, farklı farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarının da olduğunu biliyoruz.” diye konuştu.
“AKÜ AFYONKARAHİSAR’IN
GASTRONOMİ KÜLTÜRÜNE KATKI SAĞLAMAYA GAYRET EDİYOR
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ Turizm Fakültesinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Meslek Yüksekokullarındaki Aşçılık Programlarında toplam bin 400 öğrencinin gastronomi eğitimi aldığını söyledi. Karakaş, “UNESCO yaratıcı şehirler ağında gastronomi alanında Türkiye’deki 3 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da üniversite olarak; lisansüstü akademik çalışmalarla, sektörel iş birliği girişimleriyle ve sosyal etkinliklerle şehrin gastronomi kültürüne katkı sağlamaya gayret ediyoruz. ‘VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’ ile gastronomi turizminde önemli avantajlara sahip ve gelişime açık olan destinasyonlar için strateji ve politikaların belirlenmesi; uygulama alanında sektörel faydaların sağlanması ve ilgili literatüre katkıda bulunulması amaçlanmaktadır” dedi.
“BİZİM MUTFAĞIMIZDA SADECE
YEMEK DEĞİL, İNSAN DA PİŞER”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise yaptığı konuşmada festivalin içine manevi dokuyu da kattıklarını söyledi. Zeybek, “Afyonkarahisar, yolların kesişme noktasında, dört yol kavşağında olan, aşağı yukarı 16 ile bir ila 3 saatlik mesafede olan tipik bir Anadolu şehri. Afyonkarahisar, Konya’dan sonra Mevleviliğin başkenti. Mevlana Celaleddin Rumi’nin 7. göbek torunu Afyonkarahisar’da bulunmakta. Ondan dolayı da bu sene 4.’sünü, uluslararası düzeyde de 2.’sini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Gastronomi Festivalimizin teması ‘Bizim mutfağımızda sadece yemek değil, insan da pişer’ oldu. Yani Mevlana’nın ‘Hamdım, piştim, yandım’ sözünden hareketle bir manevi dokuyu da bu vesile ile festivalin içerisine kattık” diye konuştu.
“600’E YAKIN YÖRESEL ÜRÜMÜZ VAR”
Afyonkarahisar’a ait 600’e yakın yöresel ürün olduğunu belirten Zeybek, “31 Ekim 2019 yılı itibariyle UNESCO tarafından dünyada o dönemde 36, şu anda da 49 Gastronomi şehri var. Ülkemizde de Gaziantep ve Hatay’dan sonra 3. Gastronomi şehri ilan edildik. Afyonkarahisar 8 bin yıllık geçmişi olan tarihi olan aşağı yukarı 7 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Ondan dolayı da 600’e yakın yöresel ürünümüz var. Türk Patent Enstitüsüne müracaat ederek 32 ürünümüzün tescilini aldık. 31 ürünümüz de şu anda askıda; teslim sırasını bekliyoruz. Yılbaşına kadar müracaat sayımızı 99’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
“GASTRONOMİ BİR REHBER NİTELİĞİNDE”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi alanında Türkiye’de 3, dünyada 49 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da anlamlı ve özel bir kongrenin yapılıyor olmasından son derece memnun olduğunu ifade etti. Yiğitbaşı, “Günümüzde kültürel çekiciliğin ana faktörünü oluşturan gastronomik miras kavramı ülkelerin kültürel değerleri kapsamında değerlendirilmektedir Gastronomi; hangi eşleşmelerle, ne zaman, ne yiyip içeceğimize dair rehber niteliği taşıyor” diye konuştu.
“GASTRONOMİ DENİLDİĞİNDE İLK
AKLA GELEN TÜRK MUTFAĞIDIR”
Geçmişte turistlerin amaçları, gittikleri bölgeyi genel hatlarıyla keşfetmekten ibaretken, son zamanlarda bu amaca ek olarak turizm içinde yemek kültürünü deneyimleme, farklı bölgelerin farklı damak zevklerini öğrenme isteği ve merakının, gastronomi turizmi kavramını ortaya çıkardığını söyleyen Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı giderek artış gösteriyor. Bir tatil planı yaparken hepimizin öncelikle baktığı nokta öncelikle yeme-içme kültürü oluyor. Gastronomi denildiğinde ilk akla gelen Türk mutfağıdır. Türk mutfağı yaşayan en eski ve en zengin mutfaklardan biridir. Bizim mutfağımızda hem bedene hem de ruha şifa veren asırlık reçeteler vardır. Anadolu’da birçok tarif, hekimlerle birlikte hazırlanmıştır. İşte bizler de bu noktadan hareketle bu yılki festival sloganımızda ‘Bizim mutfağımızda önce insan pişer’ diyoruz. Bizim yemeklerimiz bedenen olduğu kadar manevi olarak da ruhumuza da şifadır diyoruz.”
Açış konuşmalarının ardından 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi Davetli Konuşmacı Hindistan Kota Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Anukrati Sharma’nın yaptığı “Gastronomi Turizmi ve Sürdürülebilir Kalkınmanın Geleceği” konulu sunumla devam etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti