Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hat ve Türk İslam Sanatları Galerisi açıldı

Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar

Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Valiliği işbirliği ile yapılan Hattat Ahmed Şemseddin Karahisar-i Türk İslam Sanatları Galerisi hizmete açıldı

 

Tarihi Demirciler çarşısında hizmete açılan Hattat Ahmed Şemseddin Karahisar-i Türk İslam Sanatları Galerisin de Hüsn-i Hat sanatına ait günümüz Hattatları, Yazı Tarihi ve Hattat Ahmed Karahisari’ye ait eserler olmak üzere üç bölümde yer alan eserler bulunuyor. Sanat galerisine eser seçiminde Jüri olarak; UNESCO Yaşayan Kültür Mirası ve 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Hattat Fuad Başar, Medine-i Münevvere/Mescid-i Nebevîson genişletme projesinde Türk Milleti adına görev almış Afyonkarahisar’lı Hattat Ali Hüsrevoğlu ve Uluslararası birçok ödülün sahibi Hattat Mesut Dikel gibi isimler bulunuyor.
“MİLLETİMİZİN BAMBAŞKA
BİR SANAT DEĞERİ VAR”
Vali Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Hattat Ahmed Şemşeddin Karahisar-i ile Türk İslam Eserlerinin yer aldığı galerinin açılışını yaptı. Açılışın ardından açıklamalarda bulunan Vali Gökmen Çiçek, Türk-İslam eserlerin yer aldığı bu binayı Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte açmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Milletlerin kendi tarihi, kültürü ve sanatıyla yaşadığını dile getiren Vali Çiçek, “Biz son yıllarda özellikle Türk-İslam eserlerini ve kendi tarihimiz ile sanatımızı tekrardan tanıma ve canlandırma eğilimine girdik. Bizi biz yapan ve diğer milletlerden ayıran değerler var. Bu sadece yaşam şekli olarak değil, uzun yılların getirdiği kültürümüz ve medeniyetimiz her şeyimiz bunun içerisindedir. Türk milletinin apayrı hikayesi ve serüveni var. Orta Asya’dan gelerek daha sonra İslam’la müşerref olmuş milletin kendine ait bambaşka bir sanatı ve değerleri var.” diye konuştu.
“BU SANATLARIMIZI GENÇLERİMİZE AKTARMAMIZ LAZIM”
Türk milletinin sevgi dolu ve hoşgörülü olmasının sanatına yansıdığını aktaran Vali Çiçek, gelecek kuşaklara bu sanatın aktarılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Diğer milletlerde ebru ve hat gibi bu kadar estetik sanatlar bulmak kolay değil. Bizim bu sanatlarımızı gençlerimize aktarmamız lazım. Onları bu gibi güzel mekanlara çekmemiz gerekiyor. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e bu tür çalışmalara destek verdiği için çok teşekkür ediyorum.”
“TEK GAYEMİZ SANAT SEVERLERLE SANATÇILARIMIZI BULUŞTURMAK”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de açılışını yaptıkları galeri de Hattat Ahmed Şemsettin Karahisar-i ile günümüz hattatların eserlerinin bulunduğu dile getirerek, “Taşhan’ın restorasyonu bitmesi ile birlikte galerinin bulunduğu alanda bir düzenleme yapalım istedik. Valimizde destek verdi ve bugünde (dün) açılışını gerçekleştiriyoruz. İçerisinde Hattat Ahmed Şemseddin Karahisar-i’nin eserleri de var. Ayrıca günümüz hattatlarının eserleri de var. Ebru, tezhip sanatçılarımız ve hattatlarımızın eserleriyle burada Afyonkarahisar’lı gençlerimizi tanıştırmak istedik. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni müzemiz bittikten sonra şuan ki müzenin olduğu yeri belediyemize alıp Türk İslam eserleri müzesi haline getirmeyi düşünüyoruz. Orası daha geniş ve sergi salonlarının daha fazla sanatçının eserlerinin sergilenebileceği alan haline getireceğiz. Tek gayemiz sanat severlerle sanatçılarımızı buluşturmak. Tüm gençlerimizi güzel eserlerimiz görmeye ve milli eğitim camiamızı da bu eserleri öğrencilere göstermeye davet ediyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Tekrar, bu güzel mekân Afyonkarahisar’ımıza hayır uğurlu olmasını temenni ediyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Çiçek ve Başkan Zeybek Küratör Hattat Hasan Hüseyin Ertunç’tan eserler hakkında bilgi alarak, galeriyi gezdi.
>> Kocatepe Haber Merkezi