Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hukuk devletinde kamu görevi hak ihlali ve ihmaliyle yapılamaz”

Kamu Görevlileri Etik Kurulu

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör, hukuk devletinde hiçbir kamu görevinin, insan hakları ihmal veya ihlaliyle yerine getirilmesinin söz konusu olamayacağını söyledi

“Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” konferansı dün Afyonkarahisar Kamil Miras Anadolu Lisesi Şehit Kerim Üye Salonu’nda dün gerçekleştirildi. Konferansa; Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Aydın, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı 23. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Afyonkarahisar Vali Yardımcıları Uğur Kolsuz, Mehmet Keklik, Kübra Teymur, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ve çok sayıda kamu çalışanı katıldı.
“ETİK DEĞERLER İNSAN ONURUNA ZARAR VERMEDEN EYLEMİ SAĞLAR”
Toplantının açış bölümünde konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, insanın eylemde bulunabilen tek varlık olduğunu belirtti. Keklik, “Gerek özel alanda gerek kamusal alanda, eyleme geçen ve eylemi, diğer bireyleri etkileyen yegâne varlığın insan olması, insanlar arası genel geçer ve üzerinde anlaşmaya varılmış birtakım kuralların da varlığını gerektirir. Bugün kabullendiğimiz etik değerler, yaşamın içinde insan onuruna zarar vermeden eylemde bulunabilmenin ana koşuludur. Kişisel ahlak ile kamusal etik arasındaki bağı sıkı tutarak, kendimize gösterdiğimiz özsaygıyı muhatabımıza, çalışanımıza veya iş arkadaşımıza da yöneltebildiğimiz ve bunu ilişkisel hale getirebildiğimiz zaman, kamuda huzurlu bir çalışma ortamını da yaratmış oluruz. Kamuda çalışma hayatında, en temel ilke her zaman için zarar vermeme ilkesidir. Hangi kurum hangi unvan veya görev olursa olsun, kamu görevlileri başta olmak üzere tüm çalışanların dikkat etmesi gereken ilk ilke budur.” dedi.
“MESLEKİ ETİK DEĞERLERE UYMAK ÖNCELİKLİ GÖREVLERDENDİR”
“Bugün etik tartışmalarının üzerinde yoğunlaştığı mesleki etik, çalışanlar arası ilişkilerin düzenlenmesinde, unvan ve kademe fark etmeksizin kamu görevlilerinin şeffaf, tarafsız, hesabı verilebilir eylemlerde bulunmasını şart koşmaktadır.” diyen Keklik, “Aynı zamanda mesleki etik çalışanlar arası hak ihlali ve ayrımcılıkların önüne geçmede benimsenmesi gereken en önemli unsurdur. Mesleki etik kuralları, bir kamu görevlisinin yalnızca nasıl muamele görmesi gerektiği ile ilgilenmez; aynı zamanda diğer çalışanlara nasıl muamele etmesi gerektiğini de belirler. Bu anlamda, kamuda doğru ve değer yönelimli eylemler gerçekleştirmek, meslek hayatımızı mesleki etik değerlerine yaslayarak hakkıyla ifa etmek, bu ülkenin vatandaşları olarak öncelikli görevlerimiz arasındadır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!’ şiarını hayata geçirme sorumluluğu, en başta asırlara yayılan devlet tecrübesi bulunan ülkemizin kurumlarında çalışan kamu görevlilerine aittir. Bir kamu görevlisinin ödev ve sorumluluklarını, insana yaraşır ve ülkemize yakışır şekilde yerine getirmesi en büyük vazifesi olmalıdır.” diye konuştu.
“EYLEMLER ÖNCE VİCDANLARDA TARTILMALI”
Keklik sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptığımız eylemleri önce vicdanlarımızda tartmak, doğru ve değerli eylemin ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır. Bu bağlamda 2004 yılından bu yana ülkemizde önemli faaliyetler yürüten Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkan ve üyelerine teşekkür ediyorum. Milletle devlet arasındaki ilişkinin ahlak, adalet, hakkaniyet ve saygı çerçevesinde yürümesi için gösterilen çabaların hayra ve güzelliklere vesile olmasını diliyorum.”
“ETİK İLKELER KAMU DÜZENİN KORUNMASI İÇİN ZORUNLUDUR”
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör, “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” başlıklı konferansında etik davranış ilkeleri ile ulaşılmak istenilenin; yönetim sisteminde ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek, güven ve dürüstlüğü hakim kılmak olduğunu söyledi. Güngör, “Kamu görevlilerinin kamu hizmetini yerine getirirken; Halka hizmet bilinci, adalet, dürüstlük, tarafsızlık, nezaket, saygı, çıkar çatışmasından kaçınmak, kamu yararını gözetmek, kamu gücünü, kamu kaynağını ve kamu zamanını doğru ve etkili kullanmak gibi. Etik ilkelere uygun davranmaları, her şeyden önce kamu düzeninin korunması, istikrarın ve kamu yönetimine güvenin sağlanması için gerekli ve zorunludur. Bir toplumda kamu hizmetinin kalitesi kamu görevlilerinin niteliği ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle kamu görevlileri; hizmetin gerektirdiği yetkinliğe sahip olmalı, yetkilerini adil, doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalı, etik davranış ilkelerinden taviz vermemelidir.” dedi.
“HUKUK DEVLETİNDE KAMU GÖREVİ HAK İHLALİYLE YAPILAMAZ”
Kamu kurumlarının başarılı, uyumlu, verimli çalışmasının, devlet gücünün olumlu bir göstergesi olduğuna değinen Güngör şöyle konuştu: “Hukuk devletinde hiçbir kamu görevinin, insan hakları ihmal veya ihlal edilerek yerine getirilmesi söz konusu olamaz. Çok değerli ve hassas bir emanet olan kamu hizmetini üstlenmiş tüm kamu görevlilerimizin; Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması, kamu yönetimine güvenin artırılması hususlarında ödün vermeden çalışmalarının çok önemli ve değerli olduğunu özellikle ifade etmek isterim.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi