Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Lozan antlaşması bağımsızlığın güvencesi”

“Lozan antlaşması  bağımsızlığın güvencesi”

Eğitim-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Yönetim Kurulu imzası ile yapılan açıklamada, Lozan Barış Antlaşmasının bağımsızlık ve egemenliğin güvencesi olduğu vurgulanıldı

 

Eğitim-İş Sendikası Şubesi’nden yapılan açıklamada; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bağımsızlığı, egemenliği ve devletin varlık belgesi olduğu ifade edilen Lozan Antlaşmasının 97. yıldönümünün, Cumhuriyetin bütünlüğünü, ulusun birliğini koruma kararlılığıyla kutlanıldığı belirtildi.
“LOZAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCU BELGELERİNDENDİR”
Türk Ulusunun, “Ya İstiklâl, Ya Ölüm” parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı’yla, yurdunu parçalamak isteyenlere en güzel yanıtı verdiği kaydedilen açıklamada, “Atatürk’ün önderliğinde kazanılan bağımsızlık savaşının ardından imzalanan Lozan Barış Antlaşması, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını, ekonomik ve siyasal bağımsızlığını uluslararası düzeyde tartışmasız biçimde kabul ettirmiştir. Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgeleri arasında yer almaktadır. İsmet İnönü Lozan’da emperyalist güçlere karşı büyük direnç sergilemiş ve tarihimiz açısından önemli bir diplomatik zafer kazanarak ezilen mazlum uluslara cesaret, güven ve umut aşılamıştır. Anadolu’nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılan Lozan Barış Antlaşması, Atatürk’ün tanımıyla, ‘Türk ulusu aleyhine, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın çöküşünü bildirir’ bir belgedir.” denildi.
“LOZAN’IN DEĞERLERİNE
SAHİP ÇIKILMALI”
Açıklamada, Lozan Barış Antlaşmasının, geçmişte emperyalist devletlerin Ortadoğu ve Asya’ya ilişkin planlarını bozduğu gibi, günümüzde de bağımsız ve laik bir Türkiye Cumhuriyeti, varlığıyla bölgeye yönelik emperyalist planlara engel oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bu nedenle, Sevr’i hortlatmak isteyenler, Lozan’ın kazanımlarını yok etmek istemektedir. Bugün özellikle AKP iktidarı döneminde, 97 yıl önce elde edilen Lozan Antlaşması’nın kazanımlarına sahip çıkılmamakta, Lozan müzakereleri sırasında yapılan baskı ve dayatmalarının benzerlerine direnç gösterilmemektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda, ‘1920’de bize Sevr’i gösterdiler. 1923’te Lozan’a razı ettiler. Birileri bize Lozan’ı zafer diye yutturmaya çalıştı’ sözlerini sarf etmesi de bu davranışı destekler niteliktedir. Ülkemizde sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarındaki karşı devrim politikalarını uygulayan AKP’ye ve emperyalist güçlere Lozan Barış Antlaşması’nın ilkelerine, değerlerine sahip çıkarak karşı koymalıyız. Unutulmamalıdır ki; çok zor koşullar ve olanaksızlıklar içindeyken kazandığımız özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi, bugün ülkemiz üzerinde oynanan oyunların bize boyun eğdiremeyeceğinin en önemli kanıtıdır.”
“TÜRKİYE LOZAN’DAKİ DİK
DURUŞ RUHUNU KORUYACAK”
Lozan Barış Antlaşmasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini, ülke sınırlarını, ulusal bütünlüğü savunmadaki en güçlü tarihsel dayanak olacağı belirtilen açıklamada, “Lozan Barış Antlaşması mirasımız olmaya devam edecektir. Türkiye, yeri geldiğinde tek bir yumruk haline gelip, Lozan’daki dik duruşun ruhunu hep muhafaza ettiğini gösterecektir. Eğitim-İş olarak başta Büyük Önderimiz Atatürk olmak üzere, Lozan görüşmelerini yürüten büyük devlet adamı İsmet İnönü ile emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.” denildi.