Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜRSAB Gastronomi Treni ilk seferine Afyon’dan çıktı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğiyle turizme yeni bir ivme kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gastronomi Treni, 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali kapsamında ilk seferine Afyonkarahisar’dan başladı

UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi alanında dâhil olan Afyonkarahisar, bu kapsamda çeşitli projeler ve festivallere hayata geçiriliyor. Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde yarın başlayıp 9 Ekim 2022 tarihine kadar “Bizim Mutfağımızda Önce İnsan Pişer” sloganıyla gerçekleştirilecek 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali kapsamında bir ilke daha imza atıldı.
“GASTRONOMİ TRENİ HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve protokol üyelerinin katıldığı uğurlama töreniyle dün ilk seferine çıkan Gastronomi Treni, Ali Çetinkaya Tren Garı’ndan hareket ederek Tınaztepe-Sandıklı güzergâhı üzerinden Dinar İstasyonu’nda yolculuğunu tamamlayacak. Gastronomi treni uğurlama töreninin açış konuşmasını TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel yaptı. İki güzel markanın birleştiği bir programda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. Şenel, “Afyon gastronomi konusunda dünya markası olmayı sağlamış bir şehirdir. TÜRSAB’ta Türkiye’de turizm konusunda marka olmuş bir birliktir. Bu iki güzel markanın oluşmasına emek veren insanların turizme ve bölgeye kazandırdıkları bu güzel Gastronomi Treni açılışında hep beraberiz. Bu trenin hepimiz için hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum. Güzel ürünlerin daha da çok çoğalarak bölgemize katkı sağlayacağını umut ediyorum. Afyonkarahisar için emeğini hiçbir zaman esirgemeyen TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya’ya özellikle teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’te hiç ikiletmeden hemen yapalım dedi. Bu vesile ile ona da çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı hanımefendi sayesinde Afyon’a bir hanım eli değdi. Kendisine de çok teşekkür ediyoruz. Emek sahibi herkese teşekkür ediyorum, hayırlı olsun.” dedi.
“TÜRKİYE’DE GASTRONOMİ HARİTASI ÇIKARDIK”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, kültür turizminin en önemli unsurlarından bir tanesinin gastronomi olduğunu ifade etti. Gastronomi alanında diğer alanlarda olduğu gibi Türkiye’nin emin adımlarla rakipsiz bir alana doğru ilerlediğini söyleyen Bağlıkaya, “Türkiye’nin her köşesinde her yöresinde o yöreye özel lezzetler keşfediliyor. Bizde elimizden geldiğince her bölgeye yetişerek buralardaki ürünleri tanıtmaya çalışıyoruz. Gastronomi denilince akla sadece yiyecek, içecek, karın doyurmak geliyor ama gastronomi sosyolojisi ve ekonomisiyle çok geniş bir alanı kapsıyor. Gastronomi çok özel ve gerçekten derin bir alan. Türkiye olarak Osmanlı topraklarının genişliğine bağlı bir saray mutfağımız var. Yine sınırlarımız içerisinde her bölgeye özel çok güzel ürünlerimiz var. Bunları bir biçimde ulaşılabilir hale getirmek zorundayız. Türkiye’de bir araştırmaya göre 2 bin 200’ün üzerinde yerel lezzet, yiyecek, içecek olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bunları mümkün olduğunca değerlendirmemiz gerekiyor. Gastronomi kavramı yemeğin, beslenmeyi aşan kısmını ifade ediyor. Yani doymaktan öte birşeyi ifade ediyor. Bizim TÜRSAB olarak 16 ihtisas başkanlığımızdan bir tanesi Gastronomi İhtisas Başkanlığımız ve en aktif ihtisas başkanlıklarımızdan bir tanesidir. Biz 2019 yılında Türkiye’de yüz rotayı oluşturan bir gastronomi haritası çıkardık. Türkiye’de gastronomik amaçlı seyahatler yapılacaksa nerelere gidileceğine yönelik çalışmalarımızı tamamladık.” diye konuştu.
“31’NCİ LEZZETİMİZİN
TESCİLİ İÇİN BAŞVURDUK”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Gaziantep ve Hatay’dan sonra 2019 yılında Türkiye’de ki 3’ncü gastronomi şehrinin Afyonkarahisar olduğunu dile getirdi. Afyonkarahisar’ın şu anda ve dünya da 49 Gastronomi Şehrinden 36’ncısı olduğunu belirten Zeybek, “Afyonkarahisar’ımız Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil oldu. Bizler yönetimsel başarımızın yanı sıra sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma noktasında ortaya koyduğumuz hedefler ile birlikte bu unvanı kazandık. Şu ana kadar 32 yöresel lezzetin tescili alındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na 31 Lezzetimizin tescili için başvuruda bulunduk. Gurur ve mutluluk duyuyoruz. Planladığımız yeni başvurularla 99 yöresel lezzetin patent ve tescilinin alınmasını hedefliyoruz. Farkındalık ve tanıtım gerçekleştirmek amacıyla değişik zamanlarda TBMM’ye, büyükelçilere, 81 il valisine, 81 il Belediye Başkanına ve 81 il ticaret ve Sanayi Odalarımıza lezzet paketleri ikramında bulunduk. Bu alanda ilk kez Türkiye’de bizim projemiz olan ‘Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’ isimli merkezimizin inşasını tamamladık. Sosyal gastronomi alanında ilk kez Afyon’da yapılan bu merkez ile otizmliler, ortopedik engelliler, down sendromlular gibi dezavantajlı gruplara hem eğitim hem de istihdam olanağı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
“AFYONKARAHİSAR YOLLARIN KESİŞTİĞİ İL”
Afyonkarahisar’ın yolların kesiştiği bir şehir olduğuna dikkat çeken Zeybek şunları söyledi: “Yumurta üretiminde Türkiye borsasını belirleyen şehiriz. Kuruluşun ve kurtuluşun başkentiyiz. Büyük Taarruz’un başladığı tarihi bir kentiz. Sporun başkentiyiz. Dünya Motokros Şampiyonasına ev sahipliği yapıyoruz. Termalin başkentiyiz. 27 bin yatak kapasitesine sahip tek iliz. Yine ilklerden termal alt yapılı Karavan alanına sahip iliz. Birçok özelliği barındıran karayolları ve demir yollarının kesiştiği noktadır. Ulaşımı son derece kolay, kendi kendine yetebilen bir iliz. Konuklarımızı ilimizde ağırlamaktan son derece memnunuz.”
“GASTRONOMİ TRENİNİN MUHTEŞEM DİZAYNI BENİ GURURLANDIRDI”
Törenin son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. Muhteşem bir atmosferde konukları ağırlamaktan gurur duyduğunu belirten Yiğitbaşı şöyle konuştu: “Gerek bando takımımızın güzel müzikleriyle bizi karşılamaları gerek gastronomi treninin muhteşem dizaynı beni çok mutlu ederek gururlandırdı. Şehrin ilk kadın valisi olarak gastronomiyle kendimi daha yakın gördüğümü söyleyebilirim. Ancak şunuda söylemeliyim ki festivalimizde Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’le birlikte bir atölye çalışması gerçekteştireceğiz. Sahrap Soysal hanım atölye de bizi destekleyecek. Zor bir yemek yaptırılması endişesiyle uzmanların, aşçıların karşısında rezil olmak istemediğimizi söyledim. Gastronomi Trenini görüp içini gezdiğimde birbirinden muhteşem lezzetlerimizin bir kısmının menülerde yer aldığını gördüm. 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivalimizin sloganı ‘Bizim Mutfağımızda Önce İnsan Pişer’ oldu. Bu sloganı da çok beğendik. Pandemi döneminde evlerde kaldığımız zaman ailecek mutfakta birşeyler yapmanın güzelliği yaşandı. Bizler kültürümüzde bir sofranın etrafında özenerek dualarla yapılan yemekleri sohbet ve muhabbetle yeriz. İşte bu yüzden bizim mutfağımızda önce insan pişer.” Afyonkarahisar Belediyesi halk oyunları ekibinin Zeybek gösterisinin ardından Gastronomi Treni hareket etmeden önce protokol üyeleri tarafnıdan kurdele kesildi.
“GASTRONOMİ TRENİNDE
AFYON DEĞERLERİ ANLATILACAK”
Protokol üyeleriyle birlikte trene binen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, yöresel lezzetleri inceleyip, trende yolcu olan gastronomi yazarlarıyla sohbet etti. Gastronomi Treni’nde yöresel lezzetler, uzman rehberler tarafından yöreye özgü anlatımlarla tanıtılacak. Yolculuk boyunca, Kocatepe ve Tınaztepe başta olmak üzere Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel güzelliklerine dair bilgiler de konuklarla paylaşılacak. Gastronomi Treni’nin Dinar İstasyonu’nda tamamlayacağı yolculuk, Dinar Suçıkan Mağarası gezildikten sonra karayolu ile Sandıklı’ya devam ederek Afyonkarahisar’a dönüşle son bulacak. Afyonkarahisar programını tamamlayan TÜRSAB Gastronomi Treni ise bir sonraki lezzet yolculuğu için Denizli’ye hareket edecek.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi