Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veteriner hekimler Afyon’da suni tohumlamayı istişare etti

Veteriner hekimler Afyon’da suni tohumlamayı istişare etti

Türkiye genelinde 40 Veteriner Hekim Odası, mesleki dernek ve akademisyenlerin katıldığı “Suni Tohumlama Yetkisi ve Uygulamalarının Bilimsel ve Yasal Açılardan Değerlendirilmesi” konulu çalıştay’a Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı

 

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası tarafından 24 Ekim 2022 Cumartesi günü Jura Termal Otel’de bir gün süreli “Suni Tohumlama Yetkisi ve Uygulamalarının Bilimsel ve Yasal Açılardan Değerlendirilmesi” konulu çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştay’a 40 ülke genelinde 40 Veteriner Hekim Odası’ndan ve veteriner hekim derneklerinden temsilciler, akademisyenler katıldılar.
“BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İÇİN ÖNEM TAŞIYOR”
Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı M. Nevzat Algan, suni tohumlamanın tüm hayvanlardan yapılabilmekle birlikte özellikle büyükbaş hayvancılık için çok büyük önem taşıdığını belirten Algan, “Suni tohumlama sayesinde hayvanlar arasında çiftleşme ile bulaşan Brusella Tüberküloz ve BVD başta olmak üzere onlarca hastalık önlenebilmektedir. Aynı zamanda yüksek süt ve et verimi olan kalıtsal hastalıklar bakımından kontrol edilebilen hayvanların üretimi sağlanmaktadır. Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanmaya başlayan ancak son dönemde boğa kullanımının serbest bırakılması nedeniyle yaygınlığı azalan veya istenilen düzeye ulaşmayan bir uygulamadır. Yem fiyatlarının işletme maliyetlerinin son derece yükseldiği günümüzde yüksek süt verimli hayvanların yüksek et verimli hayvanların yetiştirilebilmesi için suni tohumlama uygulamasının başarıyla organize edilmesi gereklidir.” dedi.
“TARIM VE HAYVANCILIK STRATEJİK BİR ALAN”
Yetiştiricilerin hayvanlarına suni tohumlama uygulattırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Algan, “Öncelikle insan sağlığı başta olmak üzere hayvan sağlığını da korumak için boğa kullanımına son verilmesi gereklidir. Unutulmamalıdır ki kendi kendine yeten hatta ürettiği ürünleri ihraç edebilen bir Türkiye için tarım ve hayvancılık son derece stratejik bir alandır. Bir inekten günlük 70-80 litre süt sağan gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek, toplumumuzu yeterli ve dengeli besleyebilmek çocuklarımızın sağlıklı gelişmesini sağlamak için her alanda olduğu gibi kendi kendimize yetebilir olmalıyız. İhtiyacımız olan hayvansal gıdayı kendimiz yeterli ve sağlıklı düzeyde üretebilmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞTAYIN ÖNEMLİ SONUÇLARI OLACAK”
Algan sözlerini şöyle tamamladı: “Çalıştayımıza katılan ve katkı sağlayan Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyinin Sayın Yöneticilerine, Sayın Oda Başkanlarıma, Sayın Dernek Başkanlarıma, Sayın Dekanıma, Meslek Odalarını temsilen katılan Sayın Yönetim Kurulu üyelerine, organizasyonda görev alan değerli öğrencilerimize ve her zaman katkı ve destekleriyle beni onurlandıran yönetim kurulu üyelerime canı gönülden teşekkür ederim. Mesleğimizin, memleket menfaatlerine en uygun şekilde icra edilmesi ve ülke hayvancılığının gelişmesi bakımından son derece önemli sonuçları olacağına inandığımız çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi