Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zobalı kendini savundu

Ticaret Borsası Meclis Başkanı

Ticaret Borsası Meclis Başkanı iken, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı için aday olarak, mevcut Başkan Mehmut Mühsürler ile karşılıklı suçlamalar içerisine giren Fahrettin Zobalı, “Borsa şirketinin başındaki kızım işini başarıyla yapıyor, başarılı bir kızımın olması suç mu?” dedi

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı için rakip olduğu Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler’in iddialarına cevap verdi.
23 kişilik Borsa Meclisi ile 8 Meslek Komitesi üyelerinin belirleneceği cumartesi günkü seçimin;hayırlı olmasını dileyen Fahrettin Zobalı, “Ticaret hayatımda 34 yıldır faaliyet göstermekteyim. Özellikle son 10 yılda Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda Tescil ücreti ödeyen firmalar arasında ilk 10’da yer almaktayım. Ayrıca Borsa meclisimizde aldığımız kararla binde 1,5 olan Borsa tescil ücreti oranını üyelerimizin menfaatini gözeterek, Haziran 2021’den geçerli olmak üzere binde 1 oranına düşürdük” dedi.
“KİMSEYE TAVİZ VERMEDEN ÇALIŞTIK”
2004 yılından bu yana 18 yıldır Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda görevde bulunmakla beraber son 13 yıldır daBorsa’nın Meclis Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Fahrettin Zobalı, “Meclis Başkanlığında görev yaptığım 13 yıl boyuncaistekle, arzuyla, heyecanla ve büyük bir gayretle gece gündüz demeden Borsamız ve üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda çalıştım.Meclis Başkanlığı görevinde bulunduğum sürece, haklıyı ve haksızı her zaman ayırt ettik ve bu konuda da kimseye taviz vermeden çalışmalarımıza devam ettik. Bu doğrultuda Afyonumuzun menfaatine olduğunu düşündüğümüz için Milli Emlak’a ait kiracısı olduğumuz, mevcut Borsa idari binasının olduğu 56.000m2’lik alanı, Afyonkarahisar Valimiz, Milletvekillerimiz ve AFSÜ Rektörümüzün yoğun çabalarıyla, Afyonun Sağlık Hizmetlerinin daha yaygın ve daha sağlıklı bir şekilde işletilmesi için Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesine tahsis ettik ve yine İdari Binamızın yan tarafında bulunan 12.000m2 si bedelsiz olmak üzere 25.000m2 likalanı da Borsamıza kazandırdık” dedi.
“HAYVAN BORSASI’NIN ÇALIŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ. YANINA TARIM TİCARET MERKEZİ KURACAĞIZ”
Meclis Başkanlığı görevine geldiklerinde Afyonkarahisar Merkez’de Canlı Hayvan ve Et sektöründe faaliyet gösteren Borsa üyelerinin,Yönetim Kurulu Başkanına talepleri üzerine, Avrupa standartlarında Türkiye’nin en büyük Canlı Hayvan Borsasını kurması için tesisin temelinin atılmasından başlayarak, anahtar teslimine kadar yapılacak bütün işler için Yönetime Kurulu Başkanına hem yetki, hem destek verdiklerini anlatan Zobalı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maalesef gelin görün ki yatırımı yapılan bu güzide tesisin işletilememesi inanın en büyük üzüntümüzdür.Üyelerimiz 8 Ekim’de yapılacak olan seçimlerde bizlere hizmet görevi verdiği takdirde, Allah’ın izniyle Canlı Hayvan Borsasını faaliyete geçireceğiz, ayrıca Canlı Hayvan Borsasının yanında bulunan 150.000 m2’lik alana Tarım Ticaret Merkezi kuracağız. Kurulacak olan Ticaret merkezinde tarım ürünleri alım-satım salonu ile birlikte yağ sektörümüz ve ihracatçılarımızın ihtiyaçları için kapsamlı laboratuvar kuracağız.”
“LİSANSLI DEPOCULUKTA BÜYÜK BAŞARI SAĞLADIK”
Afyonkarahisar Ticaret Borsası iştiraki olan Lisanslı Depoculuğu 2020 yılında 29 bin 200 ton kapasite ile pandeminin en etkili olduğu dönemde faaliyete geçirdiklerini anlatan Fahrettin Zobalı şunları söyledi:
“Lisanslı Deponun faaliyete geçmesinden bu yana 354 Türib üyesi ile başta TMO, Tarım Krediler, Çiftçiler ve Özel Sektör olmak üzere kapasitesinin 4,5 katı işlem hacmi ile rekor kırmıştır. Bölgedeki faaliyet gösteren Afyonkarahisar Ticaret Borsası iştiraki Lisanslı Depoculukta yakalamış olduğumuz başarımızı Afyon Merkez ve Emirdağ da da sürdüreceğiz, bu ilçelerimizin lisanslı depoculuk başvuruları Afyon Merkez için 40.000 ton, Emirdağ için ise 20.000 ton olarak alınmış ve fizibilite çalışmalarında sona gelinmiş olup diğer ilçelerimiz içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca; yumurtanın başkenti olan Afyonkarahisar ilimiz, yumurta sektörü ile uğraşan sektör temsilcilerimizle yapmış olduğumuz istişareler neticesinde; yumurta tozu işleme tesisi yapılması yönünde karar alınmıştır.Yapılacak hizmetleri birlik ve beraberlik içinde, kimseyi kırmadan, ayrıştırmadan, faydalı hizmetleri her daim Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclisi tarafından yapılacaktır. Biz bu hizmetleri yaparken de ben anlayışı ile değil “BİZ” anlayışı ile birlikte yapacağız. Üyelerimizin bizlere hizmet emri verdiği takdirde, Ticaret Borsamızı Türkiye’de ilk 5’e taşımak için var gücümüzle çalışacağız.”
“MÜHSÜRLER İMZA ATMADIĞI İÇİN MAAŞ ÖDEYEMEDİK. KIZIM DEPOLARI BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÖNETİYOR”
Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran ATB Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı, “Ekibimiz ve listemizi Cuma günü paylaşacağız. Çalışıyoruz. Her sektörden temsilcimiz olacak. Sandıklı ve Bolvadin ilçelerimizin dışındaki tüm ilçeler ve köyler Ticaret Borsamızın yetkisi dahilinde, geniş bir alanımız var. Tüm bu alanda çalışmamızı yapıyoruz” dedi.
Pandemi döneminde personel borçlarının ödenememesiyle ilgili soruyu cevaplandıran Zobalı, “Pandeminin en hızlı olduğu dönemde kasada paramız olmasına rağmen yönetim kurulunun imzalarının tamamlanamaması nedeniyle, yönetim kurulu başkanının imza atmaması nedeniyle 4 ay boyunca maaşları ödeyemedik. O dönemde bir müfettiş denetlemesi geldi, bu sayede ödemeleri yapabildik” dedi.
Kızı ve akrabalarının Borsa’ya ait lisanslı depolama şirketinde çalışmasıyla ilgili eleştirileri cevaplandıran Zobalı şunları söyledi:
“Lisanslı depolamada 2018 yılında ben başkan adayı olduğumu açıklamıştım. Bu dönemde Ticaret Borsası’nın 29 bin ton kapasiteli tesisini biz Afyon’a kazandırdık. Bu hizmeti Meclis’in birlik ve beraberliği ile imza altına aldık. Kızım dahil tüm personeli yönetim kurulu başkanı ile birlikte işe aldık. Hepsinde Mehmet Mühsürler’in de imzası vardır. Buradaki 4 görevli dışarıdan hizmet şeklinde, 2 görevli Ankara’dan geliyor. 4 tanesini de pandemi döneminde kimsenin sokağa çıkamadığı zamanlarda mevcut Borsa bünyesindeki personelden bu şirkete kaydırdık. Pandemi döneminde eksper aradık. O günün artlarında bizden 4 kat maaş talep edenler oldu. 20 yıllık Borsa elemanımızı evrakları uygun olduğu için eksper olarak aldık. Borsa’daki fazla personeli bu şirkete kaydırdık. Hepsinde Mehmet Mühsürler’in de imzası var. Herkesin liyakat anlayışı farklı. Hayvan pazarını atıl bırkmak liyakat, lisanslı depoyu kapasitesinin 4.5 kat üzerinde çalıştırmak liyakatsizlik öyle mi?
29 binlik depo 133 bin ton 2yılda işlem yapmış. İddia edildiği gibi liyakatsiz bir yönetim olsa bunu yapabilir mi. Kapasitesinin 4,5 katı işlem yapan bir depo söz konusu.”
“HUZUR HAKKI ALMIYORUM. AYRIŞMA İDDİALARINI KABUL ETMİYORUM”
Borsa’nın 3 iştiraki olduğunu ikisinde Mehmet Mühsürler, birisinde kendisinin yönetim kurulunda bulunduğunu kaydeden Fahrettin Zobalı, “Temsilcileri Meclisimiz seçiyor. Biz de Borsa’yı temsilen gidiyoruz. Hiçbir yerden huzur hakkı almıyorum. Borsa’dan da huzur hakkı almıyorum” dedi.
Tınaztepe şirketler gurubunun bir talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerçekleşmediğini anlatan Zobalı, “Tınaztepe grubu depolama ile ilgili bir talepte bulunmuş. Ama bu talebini antrepo olarak yapmış. Kendisine bilgi verilmiş Borsa tarafından antrepo olarak hizmet verilemeyeceği ile ilgili. Geri dönüş bile yapmamışlar. Depo alanının yalnızca yüzde 10 kadar kısmı antrepo olarak kullanılabiliyor” dedi
Mehmet Mühsürler’in “Ayrışma” ile ilgili iddialarını kabul etmediğini belirten Zobalı, “Ben ayrışmayı kabul etmiyorum. Üyelerimiz bizi hizmet için seçmiş. Ben 2018 yılında başkan adayı olduğumu açıklamıştım. Ben şu an Meclis Başkanımıyım. Biz Meclis olarak Yönetim Kurulu’na yetki veririz, onların yapıp yapmadığını denetleriz. Benim hiçbir şekilde yol tıkama çabam yok. Hangi proje gelmiş de Mehmet Mühsürler yönetimde 4’e 3 kalmış. Şerh koyulduysa koyanın kendi açısından haklılığı vardır. Mehmet Mühsürler’in suçlamaları ile ilgili hukuki süreçleri de başlattım” dedi.
“KAZAYI YAPTIĞIMIZDA GÖREVLİ OLARAK GİTMİŞTİK, MÜHSÜRLERİN İMZASI VAR”
Ticaret Borsası’nın makam aracının karıştığı ve 1 kişinin öldüğü trafik kazası ile ilgili soruları cevaplandıran ATB Meclis Başkanı Zobalı, “Kazayı ben yapmadım. Yönetim kurulu başkan yardımcısı yaptı. Ben de yanında yolcu olarak bulunuyordum. Konya ve Adana bölgesinde çok sayıda lisanslı depo var. Biz onları incelemek için Adana’ya doğru giderken kaza oldu. Görev kağıdımız vardı. 2018 yılında Meclisimiz araçların kullanım haklarını bize verdi. Kaza yapan araç makam aracımızdı. Hukuki süreç devam ediyor. Kazalı araç Çay Ticaret ve Sanayi Odası’na satıldı. Maddi hasarla ilgili olarak Borsa’dan bir ödeme çıkmadı. Kazayı yapan Başkan yardımcısı ödedi. Maddi ve manevi tazminatla ilgili sigorta şirketi işlemlerini sürdürüyor. Onun için az bir miktarda ödeme yapıldı. Bimer’den bununla ilgili bir yazı gelmişti ve o yazıya verilen cevapta Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ile Genel Sekreter kazanın olduğu zaman için aracın görevli olarak gittiğini resmi yazı ile bildirmişlerdi” dedi.
“YENİ ÜYE KAYITLARINI YÖNETİM YAPIYOR, BENİM YETKİM YOK”
Hayvan Pazarı’nın çalışmaması ile ilgili olarak kimseyi suçlamadıklarını anlatan Zobalı, “Hayvan Pazarını yapalım, bu ihtiyaç denildi. Yurtdışındaki örnekler incelenerek en iyi tesisi yaptık. Buranın çalışmasını çok istedik. İnşallah yeni ödenme burayı çalıştıracağız. Ama civardaki Pazar yerlerinin kapanmadan, birbirine entegre edilerek çalışmasını istiyoruz.
Pazar yerinin yanındaki 150 bin metrekarelik araziye yatırımcı gelmesi gündeme geldi. Gökmen Çiçek Valimiz bizi çağırdı ve burada 1500 kişinin istihdam edileceği bir yatırım yapılacağını söyledi. Biz de Meclisimize bunu sunduk. 1500 değil, 750 kişi bile çalışacak bir tesise uygun şartlarda verilmesi için Meclisimiz karar aldı. Yatırımın yapılabilmesi için çırpındık. Ama ne yazık ki olmadı” dedi.
Borsa’da işlem görenler arasında en fazla ücret ödeyen üyEnin kendisi olduğunu, ilk 4’e girdiğini vurgulayan Zobalı, “Hodri meydan diyorum. Benim Borsa’ya borcum yok. Aynı zamanda en fazla reddedilen mal da benim malımdır. Depoya mal gelir, eksper bakar, uygun değilse geri çevirir. Böyle çevrilen en çok benim malımdır” dedi.
Meslek gruplarına yeni üye kayıtlarını yapanın kendisi olmadığını, o yetkinin yönetim kurulunda olduğunu anlatan Zobalı, “Hepsinin kaydını onlar yaptı, üye kaydı yapma yetkisi yönetim kurulundadır” dedi.
Ömer Termal ile ilgili sıkıntıları bildiklerini belirten ATB Başkanı Zobalı, “Bu sıkıntılardan bize ulaşanları çözmeye çalışıyoruz. Orası sit alanı idi. Müstecir firmaların oraya otel yapması gerekiyordu, ama sit alanı olduğu için otel yapılamadı. Henüz yeni sit alanından çıkarıldı. Otel yapılabilirse iyi olacak. Özel İdare’den Ömer Termal ile ilgili süre uzatımı istedik.” dedi. >> Kocatepe Haber Merkezi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti