Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

H. 1316 (M. 1898) YILI HÜDAVENDİGÂR VİLÂYETİ SALNAMESİ’NDE AFYONKARAHİSAR-22

Yusuf İLGAR 8 Mart 2017 Çarşamba 12:15:38
 

SANDIKLI KAZASI
Sandıklı kazası şimâlen Karahisar, şarkan Bolvadin, garben Uşak kazaları ve cenûben Konya ve Aydın vilayetleri ile mahduttur.
Kaza-ı mezkûr (38.187)si zükur ve (38.083) inas olmak üzere (76.271) Müslim nüfusu hâvî ve (Şeyhlü), (Geyikler) ve (Dazkırı) nahiyelerini şamildir.
Kazanın arazisi ârızalı ise de münbit ova ve vadileri dahi mevcuttur.
Başlıca mahsulâtı buğday, arpa, burçak, kum77 darı,mısır darısı ve bâ-husus haşhaş ve afyondur. Mamûlât-ı dâhiliyesi aba, kilim ve emsâli şeylerdir. Orman ve mer’âları dahi pek çoktur.
Büyük Menderes nehrinin menâbi‘i78 kaza dâhilinde olmağla arazisini irvâ’79 eden bilcümle dere ve çayırlar mezkûr nehre munsabb80 olur. Aydın demiryolunun nokta-ı müntehâsı olan Dinar karyesi kaza dahilinde olmakla fazla mahsûlât bu tarîk ile İzmir’e îsâl olunur.
SANDIKLI KASABASI
Sandıklı kasabası merkez kaza olup Karahisâr’ın dokuz saat cenûb-ı garbisinde [s. 374] ve Bursa’ya elli saat mesafede ve takriben (1.200) metro irtifâında bir yayla üzerinde kaindir. Âb81 ve havası güzel ve sağlam ve bağ ve bahçeleri çoktur.
Merkez livaya muntazam bir şose ile merbût ve Dinar istasyonuna kadar da bir şosenin inşası mukarrerdir.
Mezkûr kasaba beş mahalleye munkasım olarak (1.500) hane ile (3.236) sı zükur ve (3.400)ü inas olmak üzere (6636) nüfusu hâvî ve (82) karye ile ((4) cami, (7) mescit, (6) medrese, (3) tekke, (5) han, ((2) hamam, bir kıraathâne, bir daire-i belediye, askerI debboy ile birlikte bir daire-i askeriye, bir hapishane, bir telgraf ve postahâne, bir hükümet konağı ve bir mekteb-i rüşdî ile ikisi zükûr ve birisi inasa mahsus (3) ibtidai ve (5) adet sibyan mektebini şamildir.
Kasabaya bir saat mesafede suyu imrâz-ı cildiyeye nâfi‘ (Hüdâî) namıyla bir ılıca mevcut olup oraya civar kazalara ahalisinden bir hayli kimseler gitmekte ve vâridâtı cihet-i ma‘ârife ait bulunmaktadır. Züvvârın82 ikametine mahsus dokuz muntazam odayı hâvî bir bina inşâ edilmiş ve civarında da bir kahvehane, bir furun ve bir dükkân vücûda getirilmiştir.

77  kum: kum, bazı meyvelerde dişlere dokunan sert tanecikler.
78 menâbi‘: menbalar, kaynaklar.
79 irvâ’: suya kandırma, sulama.
80 munsabb: dökülen, karışan, kavuşan.
81  âb: su.
82 Züvvâr. ziyaretçiler.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER