Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ayağınızı yorganınıza göre uzatın yerel esnaftan alışveriş edin”

Bu haberin fotoğrafı yok

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak, piyasanın durumunu değerlendirip esnaf ve sanatkâra tavsiyelerde bulundu.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım piyasanın durumu ve ülke genelinde ekonomik durum malum. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Birliği gidişata nasıl bakıyor?
Abdülkadir Konak: Öncelikle tabii sadece Afyon’da değil ülkede kriz var. Dünya da kriz var. Global dünya diyoruz herkes birbirini biliyor herkes birbirini takip ediyor. Dünya’nın en büyüğü Amerika, Çin kriz nedenli ticaret kavgası yapıyor. Tabii bu durum doğal olarak bize de dolaylı olarak yansıyor. Geçtiğimiz yıl dövizdeki artışlar herkesçe bilindiği üzere esnafı sanatkârı tüm ülkeyi etkiledi. Krizden biz kendi kendimize yeterek çıkacağız. Röportaj öncesi sizinle sohbetimizde de bahsettik. Tasarruf edeceğiz. Ama her şeyden tasarruf edeceğiz. Lüzumsuz harcama yapmayacağız, borcun içerisine girmeyeceğiz, daha tasarruflu ve daha dengeli bir yaşam süreceğiz. Bu ekonomik kriz dünyanın sonu değil ilk defa da yaşamıyoruz. Türkiye’de, dünyada krizleri ilk defa yaşamıyor.
Burcu Aydın: Peki krizden ne şekilde çıkılacağını ön görüyorsunuz?
Abdülkadir Konak: Bu krizden mutlaka çıkacağız. Ama önemli olan daha az yara alarak, daha az etkilenerek çıkabilmektir. Önemli olan daha kısa sürede çıkmaktır. Bunun için her ferde görev düşüyor. Esnaftan, sanatkârdan, sanayiciden, tüccardan, çiftçiye kadar herkese görev düşüyor. Herkes eskisinden daha fazla çalışacak devlet için, millet için devletini milletini düşünerek, ülkeyi düşünerek her şeyden tasarruf edeceğiz. Elektrikten tasarruf edeceğiz, yakıttan tasarruf edeceğiz. Ürettiğimizi daha fazlalaştırmaya çalışacağız. Elimizden geldiği kadar bu tasarruf içerisinde fazla borçlanmamakta şarttır. Çünkü borcu borçla kapatmak işi tehlikeye, riske götürüyor
Burcu Aydın: Merkezi hükümet bazında esnaf ve sanatkârlara yönelik yapılabilecekler iyileştirmeler var mı? Beklentiler talepler ne aşamada?
Abdülkadir Konak: Temmuz ayı ortasında Ankara’da Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’la konfederasyonumuz da bir toplantı yaptık. Esnaf ve sanatkârların tüm sıkıntılarını ve şikâyetlerini 81 ilden gelen Birlik Başkanları ve 13 Federasyon Başkanlarınca bizzat Sayın Bakanımıza ilettik. Türkiye genelinde olan örnek olarak söylüyorum; Sigortalı 7 bin günde emekli oluyor. Ama Bağ-Kur’lu 9 bin günde emekli oluyor. Bu prim gün sayısının eşitlenmesi istenildi. Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi daha aşağıya düşürülmesi talep edildi. Bunun gibi birçok şey Sayın Bakanımıza iletildi. Biz genel sorunları ilettik.
Burcu Aydın: Yerel yönetim bazında esnaf ve sanatkâr için neler yapılabilir?
Abdülkadir Konak: Yerel anlamda Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek, basından takip ettiğim kadarıyla tasarruf tedbirlerine devam ettiğini açıkladı. Sayın Başkanımız da tasarruf diyor. Belediye de tasarruf diyor. Biz yerel yönetimde olduğu gibi kendi işletmelerimizde de tasarruf yapmaya mecburuz. İşletmemizde de, evlerimizde de tasarruf edeceğiz. Her şeyden tasarruf ederek inşallah en kısa sürede krizden çıkacağız diyorum. Aslında işin özünde tasarrufun bir yaşam biçim haline getirilmesi yatıyor. Esnaf ve sanatkâr olarak yerel yönetimden yani acil bir beklentimiz yok. Afyon’da Belediye ile en direkt ilişkisi olan pazarcı esnafımızdır. Onlarla da bir sıkıntı kalmadı. Her bir semtte kapalı pazar yerleri var. Her semtin bir pazaryeri var. Belediyemiz bu yönde çalışmalarını devam ettiriyor. Genel olarak da bir beklentimiz yok ama şahıslar bazında herkesin ayrı problemi var. Bunu da bize ulaştığı kadar biz yetkililere iletmeye çalışıyoruz.
Burcu Aydın: Kayıt dışı esnaflık yapanlara yönelik neler yapılıyor?
Abdülkadir Konak: Esnaf teşkilatlarında kaydı bulunmayıp, haksız rekabete yol açanlarla ilgili bizde şu anda çalışma yürütüyoruz. Yaklaşık 30 kadar esnaflık yapmalarına rağmen bizde kaydı bulunmayanlara ceza tebligatları çıkarıldı. Defalarca kayıt olmaları için uyarılmalarına rağmen gereğini yapmayanlara kişi başı bin 912 TL ceza kesildi. Kayıt dışı olanları da bu vesile ile uyararak ceza ödememeleri için gerekeni en kısa sürede yapmalarını bekliyoruz.
Burcu Aydın: Tasarrufu bir yaşam biçimi haline getirilmesini telkin ederken bu yönde Birliğin bir çabası örnek bir çalışması var mı?
Abdülkadir Konak: Tabii var. Bilindiği üzere bizim1,5 yıl önce kurduğumuz bir güneş enerjisi santrali var. Bu enerji santraliyle ürettiğimiz enerjiyi kullanıyoruz. Aydınlatma ampullerimizin hepsini tasarruf ampulüne çevirdik. Biz daha az enerji tüketelim diye düşündük. Çünkü Türkiye’de ki en büyük giderlerden bir tanesi de enerji giderleridir. Pek çok enerjiyi dışarıdan satın alır haldeyiz. Petrolden, doğalgaza kadar dışa bağımlıyız. Esnafımıza da bu yönde telkinde bulunuyoruz.
Burcu Aydın: Bu vesile ile tasarruf kadar tasarrufun yaşam biçimi edinilmesi kadar mensubu olduğunuz uzun yıllardır hizmet ettiğiniz esnaf sanatkâr teşkilatına mesajınız var mı?
Abdülkadir Konak: Bu kriz hayatın sonu değil, elbette bu da geçecektir. Sözün başında ifade ettiğim üzere bu kriz inşallah fazla yara açmadan kısa süre içinde sona erer. Esnaf ve sanatkârımızın da ayağını yorganına göre uzatmasını tavsiye ediyoruz. Esnaflarımıza şunu söylüyoruz; yerel esnaftan alış veriş edin kendinizden, ulusal marketlerden değil. Esnaf olarak esnaftan alış veriş edin diyoruz. Esnaflarımıza bunu tavsiye ediyoruz.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti