Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HABEŞİSTAN’DAN HİCRET

Hz. Hamza ve Hz. Ömer’in müslüman olmaları, inananları biraz ferahlatmıştı. Fakat yine de müşriklerin Müslümanlara yapmakta oldukları eziyetler bitmek tükenmek bilmiyordu. Rasûlüllah Efendimiz, Sahâbîlerinin işkenceler altında kıvrandıklarını görünce; “Siz, bâri, yeryüzüne dağılın! Yüce Allah sizi yine toplar!” dedi.
“Yâ Rasûlellah! Nereye gidelim?” dediler.
Allah Rasûlü, Habeş ülkesinin bulunduğu tarafa eliyle işâret ederek; “İşte oraya! Siz, Habeş ülkesine gitseniz iyi olur. Habeş hükümdarının yanında hiç kimse zulme uğramaz. Orası, doğruluk yurdudur. Allah, sizi belki orada ferahlığa kavuşturur!” dedi.
Bunun üzerine, bî’setin 5.yılı Receb ayında (Peygamberliğin beşinci yılında), Habeşistan’a gitmek isteyen on erkek, beş kadın olmak üzere, onbeş kişilik ilk Muhâcir kâfilesi, müşriklere duyurmadan, kimisi binitli, kimisi yaya olarak gizlice Mekke’den ayrıldılar. Şuayba denilen yere ulaştıkları zaman orada Habeşistan’a gitmek üzere bulunan tüccarlara âit vapura, yarım dinar ücretle binerek gittiler.
Kureyş müşrikleri işin farkına varınca, Muhâcirleri geri çevirmek için deniz sahiline kadar geldiler. Ne var ki, vapur Muhâcirleri bindirip denize açılmış bulunuyordu. Müşrikler Muhâcirlerden hiçbir kimseyi ele geçiremiyerek Mekke’ye döndüler.
Muhâcirler Habeş ülkesinde geniş bir nefes aldılar. Sâkin bir hayâta kavuştular. Hasretini çektikleri ibâdet ve huzura daldılar. “Biz burada hayırlı bir komşuluk, dînimize dokunulmazlık gördük. İncitilmeksizin ve hoşlanmadığımız hiçbir söz işitmeksizin Allâh’a ibâdet ettik!” dediler.
Hicret Eden İlk Kâfile:
Hz.Osman ve zevcesi Hz.Rukiyye,
Ebû Huzeyfe ve zevcesi Sehle,
Zübeyr ibn-i Avvam,
Mis’ab ibn-i Umeyr,
Abdurrahman ibn-i Avf,
Am’ribni Rebîa ve zevcesi Leylâ,
Ebû Seleme ve zevcesi Ümmü Seleme,
Osman ibn-i Maz’un (Kâfile reîsi),
Ebû Sebre ibn-i Ebîre ve zevcesi Ümmü Gülsüm,
Süheyl ibn-i Beydâ (Vehb) idiler.
Giden bu kafilenin orada iyi karşılanması ve dîni ibâdetlerini rahat edâ edip huzur içinde olmaları haberi gelince, bir yıl sonra, 83 erkek ve 12 kadın olmak üzere 95 kişi daha fırsat buldukça, kâfile kâfile Habeşistan’a hicret ettiler. Bu kâfilenin reîsi Câfer-i Tayyar idi. (Hasan Arikan, Muhtasar Islam Tarihi)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER