Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HAC GÜNLERİ DEĞİŞİR Mİ ve KADINLARIN HACCI

Muharrem Günay 23 Ekim 2010 Cumartesi 03:00:00
  Hac günleri değişir mi? Son günlerde bazı kimseler, haccın, Peygamberimizden itibaren bugüne kadar yapılagelmiş olan belli günler dışında da yapılabileceğini, bu suretle belli günlerde yapılmasından kaynaklanan izdihamın da önlenmiş olacağını söylüyorlar. Buna da Bakara sûresindeki “Hac bilinen aylardadır.”Bakara, 197. Âyet-i kerimesini delil gösteriyorlar.
Bu iddia yanlıştır. Çünkü Kur’an-ı Kerim ayrıntılara inmez. Ayrıntıları Peygamberimiz uygulama ve ifade olarak açıklıyor. Kur’an-ı Kerîm Peygamberimize indirilmiş ve onu açıklaması için de görevlendirilmiştir. Nitekim:
“Kendilerine indirileni insanlara açıklaman için sana Kur’an’ı indirdik. Umulur ki düşünürler.” Nahl, 44. buyurulmuştur. Ayrıca Kur’an-ı Kerim Peygamberimize itaatın Allah’a itaat olduğu (Nisa, 80. Haşr, 7. )
Emrettiği her şeyin yapılması ve yasakladığı her şeyden de sakınılması gerektiğini bildirilmiştir. “..Peygamber size ne verirse onu alın, size neyi yasak ettiyse ondan uzak durun..” (Haşr 7)
“men yütiurrasûle fegad etâallâhü…”(Nisa 80) (peygambere itaat eden Allaha itaat etmiş olur)
Namaz,oruç ve zekâtın farz olduğu Kur’an-ı Kerim’de bildirildiği halde ayrıntılarına yer ve-rilmemiş, ayrıntılar Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir.
Haccın sınırlı günler dışında da yapılabileceğini söyleyenlerin delil olarak gösterdikleri Bakara sûresinin “Hac bilinen aylardadır.” Ayetinde, bu bilinen ayların hangi aylar olduğu belirtilmemiştir. Bu ayların da hangi aylar olduğu yine Peygamberimiz tarafından açıklanmıştır.
Diğer taraftan Mekke-i Mükerreme hicretin 8 nci yılında Ramazan’da fethedildiği halde, o yıl Peygamberimiz sadece umre yapmış ve Zilkâde ayında Medine’ye dönmüştür.
Ayrıca Peygamberimiz “Hac ibadetinizi benden öğreniniz, benim yaptığım gibi yapınız.” buyurmuştur. ( Müslim, Hac, 310.)
Bu itibarla hac ibadetinin, Peygamberimizden itibaren günümüze kadar uygulanagelmiş olan şekli ve zamanı hakkında son zamanda ortaya çıkan farklı yorumların hiçbir değer taşımayacağı açıktır.
Kadınların Haccı
Kadınlarımızın ömründe giymeyi arzuladıkları iki önemli şey vardır. Bunlardan birisi gelinlik ötekisi hac için yapılmış özel kıyafetler. Yani şunu demek istiyorum ki sudan bahanelerle ve sebeplerle kadınların hac etmelerine mani olmak insafsızlıktır. Kadın da erkek gibi İslami emir ve yasakların muhatabıdır.
Hacca gidecek kadınların yanlarında eşleri veya mahremlerinin bulunması gerekir . Mahrem demek evlenmeleri caiz olmayan yakınlar demektir. Baba, oğul, kardeş, amca,dayı ve damat gibi yakınlar, kadının mahremleridir.
Bu şart, Hanefi mezhebine göredir. Bu konudaki dayanağımız Peygamberimizin hadis-i şerifleridir. Bazı farklı ifadelerle rivayet edilen bu hadis-i şeriflerden birisi şöyledir:
“Allah’a ve ahiret gününe iman eden bir kadının beraberinde babası veya oğlu veyahut eşi veya kardeşi yahutta evlenmesi caiz olmayan bir yakını olmaksızın üç gün veya daha fazla süre bir yolculuğa çıkması helâl değildir.” (22 Müslim, Hac, 74. Ayrıca bak: Buhari, Taksir-i Salât, 4. )
İşte hanefiler bu ve benzeri hadis-i şeriflere dayanarak kadının beraberinde eşi veya bir mahremi olmaksızın hacca gitmesini caiz görmemişlerdir.
Kadının mahremsiz sefere çıkmaması ile ilgili hadislerde hac’tan söz edilmediği için, Şafiîler ve Malikiler, yasakla ilgili seferlerde haccın dahil olmadığını söylemişlerdir. Bu yasak farz olmayan seferlerle ilgilidir, hac ise farzdır ve bu yasağa dahil değildir, demişlerdir.
Şafilerce ağırlıklı görüşe göre üç kadının yer aldığı- bir grup oluşturmaları yeterli görülmüştür. Bununla birlikte iki kadının hatta kendini güvenlik içinde hissediyorsa bir kadının -sadece- farz olan hac görevini yerine getirmek için tek başına yola çıkması câiz görülmüştür. Mâlikî mezhebine göre ise, kocası veya bir mahremi bulunmayan yahut ücretle bile olsa kendisiyle birlikte hacca gelmeyen bir kadın, güvenli bir kafile ile birlikte, bu kafilede başka kadınların bulunup bulunmaması dikkate alınmaksızın hac yolculuğuna çıkabilir.
Şafi mezhebi de hak bir mezhep olduğuna göre kadınlarımızın güvenliği sağlandığı takdirde yanlarında mahremleri olmadan farz olan hacca gitmelerinde bir sakınca yoktur fakat en güzeli kocası veya bir mahremi ile hacca gitmesidir. Kadınları hacca götürmemenin ise hiçbir dayanağı yoktur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti