Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HACCA TAKVA AZİĞİ İLE GELİN

“Hac vakti bilinen aylardır… Hac seferinize yetecek miktarda yanınıza azığınızı (yiyeceğinizi-paranızı) alın. Elbette en hayırlı azık da takvadır…” (Bakara 2: 197)
“Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek örtü ve bir de süs elbisesi indirdik. Fakat takva elbisesi hepsinden hayırlıdır.” (A’raf 7: 26)
Cenâbı Allah; nefsin kötü sıfatlarını temizleyerek takva imanı ve ahlâkı ile hacca gelinmesinin daha hayırlı olacağını öğütlemektedir. Kur’ân; infak, namaz, zekât, af edici ve dileyici olma, sabır tevekkül, oruç, muhsin olma, ahde vefa, adalet ve ilim gibi ilâhî sıfatları kazanmakla takva sahibi olunacağını belirtmiştir.
Takva elbisesi giyilmeden, İslâmiyetin beşinci şartı olan hac görevini yerine getirmenin erdiriciliği ise eksik kalmaktadır. Ancak takva sıfatları kazanılarak yapılacak hacca gitmenin sevabı çok daha büyük olacaktır. Cenâbı Hakk’ın sevgisine ulaşmanın mutlak yolu takvadan geçmektedir.
“Bilesiniz ki, Allah’in dostlarina korku yoktur; onlar üzülmeyecekler de. Onlar, iman edip de takvâya ermis olanlardir. (Yunus 10: 62,63) Allah’ın dostları, iman edip de takvaya sarılmış olanlardır.”
Cenâbı Allah’ın rızasını kazanabilmek için, dünyanın muhtelif bölgelerinden gelen iman sahipleri, her yıl Kâbe’ye akın etmektedirler. Peygamber Efendi’mizin : “Kim Allah için hacceder, bu esnada kötü söz ve davranışlardan sakınırsa (kul hakları müstesna) annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlarından arınmış olarak hacdan döner.” hadisi, haccın günahlarından affedilmesi ilkesine açıklık getirmektedir. Ancak takva sıfatlarından oluşacak takva elbisesi ile hac ibadeti sağlamlaştırılmalıdır ki, Cenâbı Allah’ın rahmetine ve sevgisine erişilebilsin.
Takva Sahiplerine Şeytan Zarar Veremez
“Takvâya erenler var ya, onlara şeytan tarafından bir vesvese dokunduğunda (Allah’ın emir ve yasaklarını) hatırlayıp hemen gerçeği görürler.” (A’raf 7: 201.)
“(Şeytanların) dostlarına gelince, Seylanlar onları azgınlığa sürüklerler. Sonra da yakalarını bırakmazlar.” (A’raf 7: 202)
Şeytan takva sahibi Müslüman’a zarar veremez, çünkü takva sahibinin Allah her an kalbindedir. Bir müminin kalbinde Allah sevgisi ile şeytan ve şeytanın vesvesesi bir arada bulunamaz. Allah’ı anan kalpler ve Allah’ı düşünen beyinler şeytanın hapishanesidir.
Şeytanın vesvese verdiği, helalleri zor, haramları hoş gösterdiği anda, bu günde namazı kılmayıver, bir kerelik yalan söyleyiver gibi kötü düşünceleri beynimize soktuğu anda hemen Allah’ı hatırlamak, anmak ve eûzü ile Allah’a sığınmak gerekir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER