Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram

Hadi geleceği inşa edelim… – Kocatepe Gazetesi

Onur Bayram 24 Kasım 2012 Cumartesi 02:00:00
  Hep eleştiri yapmayalım, sürekli olumsuz köşeler yazmayalım istiyoruz, ama genelde olumlu bir şey bulamayıp eleştirmeye devam ediyoruz. Ama bu kez olumlu bir girişimi hatta takip edilmesi gereken bir oluşumu anlatacağım.
Biliyorsunuz bütün şehir, hatta bizim yanımızda Uşak ve Kütahya tek bir hedefe kilitlendi, havaalanı. Sonunda hasret bitiyor ve Zafer Uluslararası Havaalanı açılıyor. Havaalanıyla birlikte bir de Afyonkarahisar’daki her işadamının hatta her esnafın destek olması, katkı sağlaması gereken bir oluşum hayata geçti. Adı, Zafer Cazibe Merkezi Platformu olan bu oluşumda konuşulanlar masada kalmaz, iyi planlama ve çalışma yapılırsa; yolcular değil bu üç şehir de uçar inancındayım.
Zafer Hava Limanı’nın yapımının tamamlanmasıyla bölgedeki büyüme ve gelişmeye yönelik heyecan iyice körüklendi. Bu müthiş şevkin en güzel örneği de Zafer Cazibe Merkezi Platformu. İlk toplantısını Kütahya’da yapan platformun ikinci toplantısı geçen hafta sonu yapıldı. Vali İrfan Balkanlıoğlu’ndan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a, üç şehrin ticaret odası başkanları, Zafer Kalkınma Ajansı temsilcileri geniş bir katılım vardı.
Toplantıda ilk gördüğüm Zafer Kalkınma Ajansı’nın yaptığı anketti. Alınan sonuçları çok gerçekçi ve işe yarar bulmamakla birlikte çalışmalarının geniş ufuklu olması çok hoş. Anketin yanı sına bir de Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın dağıttığı “Afyonkarahisar’ı Keşfedin” isimli bir dvd vardı. Ne yalan söyleyeyim ön yargıyla yaklaştığım görselde basit bir tanıtım bekliyordum. Eve gidip tanıtım filmini izlediğimde ise ağzım açık kaldı. Görüntü kalitesi, çekim tekniği ve geçişler harikaydı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu başta olmak üzere emeği geçen kameramanından, montajcısına, seslendirmeninden çevirmenine kadar herkesi tebrik ederim.
Afyonkarahisar’ı tanıtan 9 dilde bir dvd harika olmuş. Aslında ATSO logosu ve kurumsallığı çok ön plana çıkmasaydı, valilik ve belediye desteğiyle ilin kurumsal tanıtımı olarak proje şekillense daha iyi olurdu kanısındayım. Film bence çok kaliteli olmuş ve şehrin her platformda kullanılabileceği böyle bir tanıtım filmine ihtiyacımız var. Öte yandan çalışma geliştirilecek olursa Türkçe seslendirme ünlü bir sanatçıya yaptırılabilir. O sanatçıyla bir gala yapılıp, film tüm Türkiye’ye tanıtılabilir. Bu sözlerimden sakın seslendirme kötü yapılmış anlamı çıkmasın. Sadece ünlü birinin seslendirme yapması o ünlünün ismiyle tanıtım olanağı verir diye düşünüyorum.
Hüsnü Serteser Başkan’ın kongre merkezi, eğlence merkezi ve film platosu gibi yatırım hedeflerinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Afyonkarahisar’ın gelişmesi için bu tür yaratıcı fikirler bulmamız gerektiği kesin. Ancak iyi planlanmadan yapılan yatırımlar daha sonra tıpkı olimpik havuz gibi atıl yatırım olarak kalıyor. Örneğin İstanbul’da “Tatilya” kapanmışken kim üç şehrin ortasındaki eğlence merkezine gider? Antalya’da kurulan platoda sadece Gora filmi çekildi. İş yapamayan plato daha sonra kapandı. Antalya’ya bakmayan yerli ve yabancı sinemacılar bize niye gelsin? Bu sorular bir yana herkesin ulaşım imkanları bulunmadığını düşünürseniz havaalanına 20 kilometre mesafede üç şehrin ortasında ulaşım nasıl olacak? Takdir edersiniz ki herkesin makam araçları ve kolay ulaşım imkanları yok. Öte yandan Serteser’in Zafer Kalkınma Ajansı yetkililerine uyarıyı aşan serzenişine sonuna kadar katılıyorum. Bazı planlamalar paydaşlara danışılmadan kararlaştırılırsa, bazı il veya kurumlar by-pass edilmiş hissi yaşayabilir ki, bu şu an yaşanan heyecan ve birlik duygusunu bitirir.
Bir süre Afyonkarahisar’da olmadığımdan Güral Termal’in açılışında burada değildim. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın daha önce hiçbir etkinliğine de katılmadığımdan Nafi Güral’ı ilk kez burada dinlemek durumunda kaldım. Bence günün en etkili konuşmasını yapan, en gerçekçi ve önemli konuşmasını yapan iki kişiden biri olan Başkan Güral’ı ağzı açık dinlediğimi söyleyebilirim. Özellikle Zafer Kalkınma Ajansı’nın önemine değindiği ancak kanun nedeniyle ajansın her şeyi yapamayacağı kısmı çok önemliydi. Özetle Başkan Güral, bir fon oluşturulması gerektiğini ve ajansın kendi bütçesinden yapamadığı etkinlikleri buradan yapması gerektiğini söylüyordu. Bu her şeyi kamu kurum ve kuruluşlarından beklemeyen, elini taşın altına koyan bir anlayışın göstergesidir.
Yine temel atma sürecinde burada olmadığım için ilk kez o gün gördüğüm bir diğer isim ise IC İçtaş Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş’ti. Zafer Kalkınma Ajansı’nın yetkililerinin yerinde olsam Abdullah Keleş’in konuşmalarını kelime kelime çözer, her söylediğini uygulamaya geçirmeye çalışırım. Bölge için Antalya örneğini vererek yapılması gerekenleri anlatan Abdullah Keleş’in söylediği etkin kullanım, tanıtım, tanıtım için bir şirket kurulması, uygulayıcı heyet bulunması, gerekirse yaptırım yapılması maddelerinin hepsi dikkatle ele alınmalı. Özellikle tanıtım için bir şirket ya da vakıf kurulması artık bir ihtiyaçtan çok zorunluluk halini aldı.
Havaalanının açılışıyla ilgili IC’nin açılışı sadece Başbakan Erdoğan’la sınırlı tutmasını tanıtım hedefimize uymuyor. Biraz uçuk hatta pahalı bir tanıtım yapsaydık. Hadi biraz sesli düşünelim; örneğin Top Gun filmiyle ünlenen Tom Cruise ya da kendisi de uçak kullanabilen John Travolta gibi bir ünlü Zafer Havaalanına gelip uçağı piste indirse… Dedim ya sesli düşünmeden öte hayal ama IC gibi büyük bir grup için yapılamayacak bir şey değil. Özellikle Antalya ve İstanbul’da bir çok etkinliğe artık Hollywood yıldızları ya da ünlü top modellerin geldiği düşünülürse Türkiye için bu tanıtımlar artık çok uygulanabilir olduğu unutulmamalı.
Son olarak AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın sunumundan da bahsetmeden geçemeyelim. Rektör Solak, Afyonkarahisar’ı termal ve yatırım imkanlarını dünyanın her yerinde nasıl anlattığını, hangi fuarlara katıldığını katılımcılarla paylaştı. Solak’ı dinleyen Kütahya ve Uşaklı paydaşların ne kadar etkilendikleri yüzlerinden okunuyordu. Şunu fark ettim ki Afyonkarahisar’ın tanıtım yüzü olan Solak’ın yaptığı tanıtım çalışmasını parayla yaptırmak istesek deli gibi para harcarız.
Kısacası ilk kez farklı bir yapı, geleceği olan bir oluşum var. Bu oluşuma, havaalanı ve bölge olarak kalkınma fikrine sahip çıkmalıyız. Çünkü bu oluşum, bugün yaşanan bir gelişim gibi görünse de aslında bugünün değil yarının konusu. Bugün yapılan geleceğin inşası. Haydi geleceği hep birlikte inşa edelim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti