Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Halk bilinçlenirse hizmetler verimli olur

Halk bilinçlenirse hizmetler verimli olur
Halk bilinçlenirse hizmetler verimli olur

Afyonkarahisar Defterdarlığınca düzenlenen Hizmetiçi Eğitim Programı’nın ikincisi yapıldı. Maliye çalışanlarına “Mükellef Hizmetlerinde İletişim Yöntemleri”nin anlatıldığı toplantıda Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Maliye ile vatandaş arasındaki ilişkilere değindi ve halkın gönüllü vergi bilincine sahip olmasıyla kamu hizmetlerinin daha verimli yürütüleceğini ifade etti

Konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, “Devletimizin güçlü olması, halkımızın vergi bilincinin yükseltilmesiyle sağlanabilir, ancak halkın da ödediği vergilerin yerli yerinde kullanıldığından emin olması gerekir” dedi.
Maliyecilik zor zanaat
Vergi daireleri ile mükellefler arasında zaman zaman sorunlar ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nakilcioğlu, vergi mevzuatının oldukça karmaşık bir yapıya sahip bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Maliyecilik zor zanaattır. Son derece geniş kapsamlı ve hayli karmaşık bir vergi mevzuatına hakim olmak, çoğunluğu eski dille yazılmış yasal belgeleri okuyup anlamak ve yorumlamak, vatandaşın sorunlarına bu mevzuat göre çözümler üretmek gerçekten zor bir iştir. Bunca eksiklik, yanlışlık ve hatalara rağmen Maliye teşkilâtımız bu zor işi yıllardır fedakârlıkla sürdürmeye çalışmaktadır. Bu süreç içerisinde zaman zaman sorunlar yaşanılması doğaldır.
Bu noktada mükelleflerin kayıtları mevzuata uygun tutması, eksiksiz beyanda bulunması ve zamanında ödeme yapması ne kadar önemliyse, vergi dairelerinin de eşitlik, gizlilik, tarafsızlık ve tutarlılık ilkelerine uygun davranması, devletin hakkını koruduğu kadar, halkın da hakkını koruması, ayrıca vatandaşlara nazik, kibar ve güleryüzlü davranması da aynı şekilde önemlidir.”
Mükelleflerin işi kolaylaştı
Maliye teşkilâtındaki yeniden yapılanmaya ve otomasyon hizmetlerine de dikkat çeken Nakilcioğlu, mükellefin herhangi bir bilgi ve belgeye günün her saatinde 7/24 ulaşabildiğini kaydederek şöyle konuştu:
“Vergi dairesine gitmeye, kuyruklarda saatlerce beklemeye gerek kalmadan, bazı mali hizmetler artık günümüzde internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir.
Ancak bu konuda vatandaşımız yeterince aydınlatılabilmiş değildir. Bunun yanında, vatandaşla yüz yüze, telefonla ya da yazıyla yapılan iletişimde sıkıntılar yaşanabilmekte, zaman zaman her iki taraf da birbirinden yakınmaktadır. Burada önemli olan, mesajımızı açık, net, anlaşılır bir şekilde iletmeye çalışmaktır. Bunu başarmanın sırrı da karşımızdakine değer vermek ve onu adam yerine koymaktır. Unutmayalım ki, devlet değirmeninin suyu halk barajından gelmektedir.”
İki hafta daha devam edecek
Defterdarlık yetkililerince, Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen eğitimlerin il ve ilçelerdeki tüm maliye personelini kapsayacak biçimde iki hafta daha devam edeceği ifade edildi.
Defterdarlık Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Defterdar Mustafa Ceylan, Defterdar Yardımcısı Murat Toy, Personel Müdürü Hüseyin Gezen, Vergi Denetmeni Adem Yağmur ile birlikte Defterdarlık merkez ve ilçe birimlerine bağlı, 130 dolayında maliye çalışanı katıldı.