Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HASTALIK BİTMEDİ, BİTMİYOR. AMAN DİKKAT!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Ağustos-3 Eylül tarihlerinde illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Buna göre Afyonkarahisar’ın vaka sayısı bir haftada yüzde 18 oranında arttı.
***
1 Temmuz’da kontrollü normal hayata geçen Türkiye’de özellikle Delta varyantının etkisiyle vaka ve vefat sayıları alarm vermeye başladı. Bunda kısıtlamaların kalkması ve aşılamayla gelen rehavet etkili oldu. Yüz yüze eğitim ve ikinci çeyrekte gelen %21,7’lik büyümenin yeni kapanmalarla riske girmemesi için hepimizin Kovid-19 kurallarına uyması gerekiyor.
Kovid-19 salgınında ikinci kışı “kapanmasız” geçirmek için anahtar vatandaşın elinde. 1 Temmuz’da kontrollü normal hayata geçen Türkiye’de, günlük vaka sayıları 20 binlerde seyrederken vefat sayıları da arttı. Bunda en önemli etkenin, kısıtlamaların esnetilmesiyle gelişen rehavet ve aşılamanın artmasıyla oluşan güvenin olduğu bildirildi.
***
Bakan Koca, “Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90’ı ya aşı olmamış veya aşıları eksik kişilerdir” diyor.
Yoğun kampanyalara karşı, Ocak’ta başlatılan aşılamada 95 milyon dozu aşarken henüz toplumsal bağışıklık istenilen düzeyde sağlanamadı. Aşılamaya güvenerek maske ve mesafenin bir kenara bırakıldığı, toplu taşımada kalabalıkların eskiye dönmeye başladığı, aşı olanların da virüsü bulaştırabildiğinin unutulduğu dikkati çekiliyor. Düğün, taziye, konser, aile buluşmalarında salgın öncesi manzaraların yaşanması vaka çıkışını etkiliyor.
Bakan Koca, “AVM restoran ve kafeler için PCR zorunluluğu gündemimizde yok” diyerek, aşıya eğilimin arttığını ve bu sebeple kapalı mekanlarda PCR zorunluluğunun gündeme gelmeyeceğini düşündüğünü kaydediyor. Bakan Koca, “Aşılanma oranının artmasıyla birlikte pandeminin, salgının ülkemizin gündeminden giderek düşeceğini ve vaka sayılarının azalacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımızın aşıya eğilimi artıyor. Yaptığımız toplam aşı sayısı bugün itibariyle 95 milyonu geçti. Almanya 102 milyon. Birkaç hafta sonra Almanya’nın aşı oranını da geçmiş olacağız” değerlendirmesinde bulunuyor.
***
Aşı karşıtlarının İstanbul’da miting bile düzenlediği günlerdeyiz. Aşıya, önlemlere ve hatta hastalığın varlığına bile inanmayanlar var hala…
6 Eylül’de kapılarını yüz yüze eğitime açan okullardaki hareketlilik veli-öğrenci-öğretmen ve diğer çalışanlar olmak üzere 72 milyon kişiyi kapsıyor. Bu boyutta büyük bir hareketliliğin yeni vakalara sebebiyet vermemesi için tüm tarafların kurallara ciddi bir şekilde uymasının ve aşı olmasının kötü bir kış geçirmeyi önleyeceği belirtiliyor.
Ama dinleyen kaç kişi; tartışılır..
***
Rehavetle birlikte diğer bir tehlike ise yazın bitmesiyle açık havadan kapalı mekanlara kayış yaşanması. Kapalı alanda kişilerin 15 dakika maskesiz kalması risk oluşturuyor. Kış ayları yaklaşırken, kalabalık kapalı mekanlardan kaçınılması gerektiği vurgulanıyor. Varyantla birlikte rehavetin buralarda vakaları tetikleyebileceği uyarısı yapılıyor.
***
Vakalardaki artış hızı nedeniyle yeni bir kapanma riskinin, tüm sektörleri olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. Ekonomide ikinci çeyrekte elde edilen yüzde 21.7 rekor büyümenin devamlılığı için el birliği ile kurallara uyulmasının önemi vurgulanıyor. Tablolar kış turizmini de sıkıntıya sokabilir.
***
Türkiye’nin sorunsuz bir kış geçirmesinde tedbirlere uyumla birlikte sağlık altyapısının da korunması öne çıkıyor. Vakaların artması hastanelerin önümüzdeki günlerde alarm vermesine neden olabilir. Afyonkarahisar’daki hastanelerde şimdilik bir sorun yok ama…
Servisler ve yoğun bakımlar da boş değil. Günlük vakaların yükselmesi demesi hastanelerin yükünün daha da artmasını getirecek.
Önlemlerin azaldığı, insanların “virüs yokmuş” gibi davranmaya başladığı, okulların açıldığı, konserlerin başladığı, Eylül ayı başından bu yana 12 gün geçti bile… Malum, uzmanlar Eylül ayının 15’inden sonrasına dikkat çekiyorlar ve virüsün yayılma etkilerinin tüm bu nedenlerle 15 Eylül’den sonra gözle görülür hale geleceğini belirtiyorlardı. Yani; şunun şurasında 3-5 gün kaldı “beklenen tablo”yu görmeye.
Son söz olarak bir kez daha diyoruz ki; “aman dikkat”…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER