Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

HATIRDA KALMAZ, SATIRDA KALIR

Gazetecilik mesleğimizle ilgili çok beğendiğimiz, benimsediğimiz ve sıkça kullanmaya çalıştığımız bir tanımlamadır; “Tek yaptığımız tarihe not tutmak. Gerisi takdir-i Mutlak…” ifadesi.
Tarihe not tuttuğumuz bilinciyle zaman zaman bu köşeden “Arşiv”e giriyor, unuttuklarımızı hatırlatmak istiyoruz. Malum, “Hafıza-i beşer, nisyan ile maluldür…” Yani insanoğlunun hafızası unutması ile bilinir, tanınır.
Biz de bazı şeyler unutulmasın, memleketin, milletin, devletin menfaatine olanlar arşivlerde kalmasın istiyoruz. İşte bu amaçla, gelin 4 Nisan 2021 tarihinde gazeteniz Kocatepe’ye “hızlı tren” yatırımı ile ilgili bir haberi hep birlikte yeniden okuyalım:
“HIZLI TREN İÇİN 2015 UMUDU
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı’nın, Ankara İzmir Hızlı Tren Projesinin 1. Etabını oluşturan Polatlı – Afyonkarahisar kesimi altyapı yapım ihalesini tamamlamasıyla güzergah üzerindeki durak yerlerinin belirlenmesi ve Afyonkarahisar’ın lehine olabilecek kararlar almak amacıyla Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında Valilik toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirildi
Hızlı Tren’in Afyonkarahisar ayağı ile ilgili toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Dünyadaki belli başlı ülkeler hızlı trene kavuştular. Hızlı trenler, kullanılan toplu taşıma araçlarından en güvenilir, en rahat ve en konforlu araçlarından biri oldu. Türkiye’de hızlı trene kavuştu ve günden güne hizmet ağını genişletiyor. Afyonkarahisar’ın da bu hizmetten pay alması söz konusudur. Bu olay Afyonkarahisar için çok önemli olup, Afyonkarahisar’a çağ atlatacaktır. Türkiye ulaşımda çağ atladı, hem de çok kısa sürede bu seviyeye ulaştı. Çoğu iller arasında bölünmüş yollar var artık, böylece iller arası mesafeler kısaldı, ulaşımlar daha güvenli hale geldi” dedi.
AFYON, GELİŞEN BİR TERMAL KENT
2015 yılında Hızlı Tren’in Afyonkarahisar ayağının faaliyete geçebileceğini hatırlatan Balkanlıoğlu, “Yakında inşaatına başlanılacak olan hızlı tren demir yolu hattının tamamlanmasının 3 yılı bulacağı söyleniyor. Hizmet verecek olan hızlı trenle yollar kısalacak, böylece Afyonkarahisar’a ve hızlı tren ağının ulaştığı illere yolculuklar daha kolay olacaktır. Afyonkarahisar’a hızlı trenin gelmesindeki amaç Afyonkarahisar’ın termal kent olması itibariyle, Türkiye’nin hatta Dünyanın başkenti konumunda olmasıdır. Beş yıldızlı otel sayımız 10’u buluyor. Bu itibarla Hızlı trenin dünyaya açılan bir pencere olması planlanıyor. Burada toplanmamızın amacı da Afyonkarahisar’da söz sahibi olan kişiler ve kurumlarca Hızlı Tren’in istasyon yerinin belirlenmesidir” ifadelerini kullandı.
ŞEHRİ GELİŞTİRECEK
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun konuşmasının ardından Afyonkarahisar’a yapılacak olan hızlı tren çalışmaları hakkında Yapım Daire Başkanı Mustafa Balbal, TCDD Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Demir Yolları Etüd Proje Daire Başkanı Mustafa Tuncay tarafından bilgiler sunulduktan sonra toplantı gündeminde bulunan konular görüşüldü.
Devlet Demiryolları Yapım Daire Başkanı Mustafa Babal, projenin ihalesinin yapılmasının ardından çalışmalara başladıklarını söyledi. Projenin 3 yıl içerisinde tamamlanmasının beklendiğini ifade eden Babal, “Afyonlular, projenin bitmesinin ardından modern, konforlu ve rahat bir ulaşım imkanına kavuşacak. 250 kilometrelik bir ulaşım hattımız var. Bu mesafe 1,5 saatte alınacak. Kentin ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.
HIZLI TREN GARI, NEREDE OLACAK?
2015’te Afyonkarahisar-Ankara arasında seferlere başlaması beklenen Hızlı Tren’in istasyonunun Afyonkarahisar-Kütahya karayolunda, 16’ncı kilometredeki bir alanda yapılması planlanıyor. Yaklaşık 140 dönümlük bir arazi üzerinde yapılacağı söylenen Hızlı Tren İstasyonu’nun içinde şehir yaşamını olumlu yönde etkileyecek birçok unsurun da yer alması öngörülüyor.
HAVAALANI 29 EKİM’E YETİŞEBİLİR
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, toplantıda Zafer Bölgesel Havaalanı için de müjdeli bir haber verdi. Balkanlıoğlu, 2013’te açılması beklenen Zafer Havaalanı’nda çalışmaların hızla ilerlediğini, açılışın 29 Ekim 2012’ye yetişebileceğini vurguladı.
***
İşte böyle… 2012’de söylenenler, yazılanlar yukarıdaki satırlarda… Geldik 2021’e… Hızlı tren projesinin ihalesi geçtiğimiz günlerde yeniden yapıldı. Yeni yapılan ihalenin haberi de gazeteniz Kocatepe’de yer aldı. Bir de bu haberi hatırlayıp, konuyu okurlarımızın, siyasilerimizin, yöneticilerimizin yani hepimizin “nisyan ile malul” olan hafızalarına emanet edelim.
***
Buyrun; 4 Ocak 2021’de gazeteniz Kocatepe’de yayınlanan haberimiz:
HIZLI TREN İHALESİ YENİDEN YAPILDI
Afyonkarahisar güzergahını da kapsayan Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi’nin ihalesi pazarlık usulüyle yeniden yapıldı. Daha önce firmalardan kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle bir çok kez aksayan projenin ihalesini ERG İnşaat firması kazandı. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde Afyonkarahisar’daki Hızlı tren inşaatı işlerinin yeniden başlaması bekleniyor.
333 kilometrelik Ankara-Niğde otoyol projesini kısa bir zaman diliminde, kaliteli bir şekilde bitirdiği belirtilen ERG firmasının son birkaç yılın en büyük işlerinden birisi olarak tanımlanan Ankara-İzmir hızlı tren projesinin ihalesini aldı. 650 km uzunluğunda 18 tünelden oluşan projeyi 2.2 milyar Avro teklif ile kazanan ERG İnşaat karayolları, barajlar, havaalanları ve nükleer santraller gibi bir çok büyük inşaat projesine katkı sunmuş bir firma. ERG İnşaat’ın 2.2 milyar Avro’luk bedelle kazandığı projenin TL karşılığı yaklaşık 21,4 milyar TL ediyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti