Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hayır” diyenler çoğunlukta

Çevre ve Şehircilik Bakanı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “Hak sahiplerinin yüzde 51’i hayır derse biz çekiliriz” açıklamasının ardından vatandaşa görüş belirtmesi için
tanınan süre dün sona erdi. Hak sahiplerinin yaklaşık % 70’inin “hayır” dediği belirtiliyor. Bakanlık’tan yapılacak açıklama merakla bekleniyor

 

Afyonkarahisar gündemini uzun süredir meşgul eden “Kentsel Dönüşüm Projesi”nin uygulanması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından hak sahiplerine görüşlerini belirtmeleri için tanınan süre sona erdi. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulanıp uygulanmayacağıyla ilgili olarak Bakanlık tarafından yapılacak açıklama merakla bekleniyor.
28 Mayıs tarihinde Afyonkarahisar’a gelerek Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki hak sahipleri ile bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Karar sizin, istemezseniz biz çekiliriz. 30 Haziran’a kadar taleplerinizi iletin, ona göre karar verelim” çağrısında bulunmuştu. Bakan Kurum’un tanıdığı süre dün sona erdi. Bu süre zarfında Kentsel Dönüşüm hak sahipleri ilgili ofise giderek görüşlerini dile getiren beyanlarda bulundular.
Hem hak sahiplerinden hem de Belediye yetkililerinden edinilen bilgiye göre “hayır” görüşü belirten vatandaşların % 70 civarında, “evet” görüşü belirten vatandaşların ise % 30 civarında olduğu belirtiliyor. Ortaya çıkan tablo karşısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan konuyla ilgili olarak yapılacak açıklama Afyonkarahisarlılar tarafından merakla bekleniyor.
BAKAN KURUM
NELER SÖYLEMİŞTİ
O günkü toplantıda bölgede tarihi noktalar olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, “Ata yadigarlarımızın korunmasına yönelik bir plan hazırlandı. Mısri Camii önü bir meydan olarak planlandı. Az katlı bir imar düzeni var. Ticari akslar oluşturduk. 506 konut ve 157 ticari yapı bulunuyor. Zemin artı 4-5 katı geçmiyor. Bölgeye ve Afyonkarahisar’a yakışacak bir proje. Devletimiz bu projeye 150 milyon TL’yi aşan bir destek uygulayacak. Amacımız vatandaşımızın mutlu olması. Biz burayı Afyon’un en güzel yeri haline getirmek istiyoruz. Etap etap hayata geçireceğimiz bu proje ile kimsenin mağduriyetini hedeflemiyoruz. Projenin detaylarına geldiğimizde 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlarımız olacak. 1+1 30 adet, 2+1 222 adet, 3+1 214 adet toplam 506 konut 1. Etapta yer alıyor. Önceden açıklanan planlamalarda 460 TL ile 1700 TL arasında olan değerlendirmeleri 800 ile 3500 TL arasına çıkarttık.” demişti.
Bu projenin devlet tarafından 150-160 milyon TL sübvanse edildiğine dikkat çeken Bakan Kurum şunları söylemişti: “Herkes burada karlı olacak. Bu proje Afyonkarahisar’ın ve Afyonkarahisarlıların yararına olan bir proje. 1+1 daire için 125 bin TL, 2+1 daire için 150 bin TL, 3+1 daire için 175 bin TL bedel tespit edildi. Bu rakamlar hak sahipleri için ve ortalama rakamlar. Şerefiye payına göre artar ya da eksilebilir. Bu dairelerden almak isteyen hak sahibi 700 TL ile 970 TL arasında aylık taksitler ödeyerek borçlanacak. Taksitlerdeki artış TÜFE oranlarını geçemeyecek. Yani bu % 10’u geçmeyecek gibi anlaşılmalı. Kira yardımı için 1000 TL, taşınma yardımı için 2000 TL belirledik. Kiracılar sadece taşınma bedelinden faydalanabilecek. Mülk sahipleri hem kira yardımından hem taşınma yardımından faydalanabilecek. Bittiği zaman buradaki 3+1 dairenin 700 bin TL’den satılabileceğini belirledik. Bu konuda Belediyemiz geniş bir çalışma yaptı. Enkaz bedellerini de proje değerinden belirliyoruz. Bugünkü değer tespitlerinde sahadaki rakamlar ne ise o olsun diye çalıştık. Çünkü enkaz bedellerini biz sizden alıp bir yerde kullanamayacağız. Enkazları bir şekilde değerlendiremeyeceğiz ama mağduriyet olsun istemiyoruz. Sadece vatandaşın rızası olsun diye böyle yapıyoruz. Belirttiğim rakamlar ortalama fiyatlardır, şerefiye farkları olacaktır.”
“HAK SAHİPLERİNİN YARISINDAN BİR FAZLASI İSTEMEZSE İMARI
ONAYLAR ÇEKİLİRİZ”
AK Parti’den önceki yönetimlerin böyle bir risk almadıklarını hatırlatan Bakan Kurum vatandaşların soruları üzerine şunları söylemişti: “Bizden önce gelen hiç kimse buralarda böyle bir kentsel dönüşüm için hareket geçmemiş. Bizim için, devlet için aslında en kolayı imar düzenlemesini yapıp bırakmaktır. Ama biz risk aldık, taşın altına elimizi koyduk. İmar verip çekilmedik. Vatandaşlarımız aynı yerinde, aynı şartlarda, aynı komşularıyla otursun istiyoruz. Eğer ki hak sahiplerimizden %50 ve üzeri vatandaşımız bu projenin yapılmamasını isterse Biz buna da hazırız. Taleplerinizi ofisimize bildiriniz. Haziran ayı sonuna kadar süre tayin edelim. Bu süre zarfında kararınızı verin. Eğer ki %50’den 1 fazla kişi yapılmasın derse yapmayız. Bu imar planı ile sizleri serbest bırakırız. Bu imar planını onaylarız ve siz müteahhitlerle görüşürsünüz. Bu bölgeye bundan başka bir imar planı uygulanamaz. Sizlerin örnek verdiği şehrin diğer bölgeleri ile buranın farkları var. Herşeyden önce tarihi kültür miraslarımız var. Bunları korumak mecburiyetindeyiz. Burası için yapılabilecek en uygun imar planı budur. Bunun haricindeki bir imar düzeninin vebalini ben veremem. Aynı zamanda afet riskli binalar var. Biz İzmir’de 7 katlı binayı yıktık yerine 5 katlı bina yaptık. İmarı bunun dışına çıkartamayız. Siz istemezseniz bu imar planını onaylar ve sizleri serbest bırakırız. Ama bunu yaparken imar riski dolayısıyla sizlere evlerini boşaltın tebliğini de yapmak zorundayım. Burası Uydukent’le, Uzunçarşı ile aynı şartlara sahip değil. Vatandaşa rağmen yapmadık, yapmayız, yapmayacağız.” >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi