Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvana küpe boşuna takılmıyor! – Kocatepe Gazetesi

Hayvanlara küpe takan toplam
Hayvana küpe boşuna takılmıyor!

Hayvanlara küpe takan toplam 380 eleman için Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenledikleri eğitim Anemon Otel’de gerçekleştirildi. Eğitimler; Birliğin Teknik İşler Şube Müdürü Serdar Balık, Mali İşler Şube Müdürü Ali Alhan ve Sorumlu Müdürü Koray Pamuk, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Veteriner Serdar Mayin tarafından verildi.
ÇALIŞMANIN UYGULAYICISI BİRLİK
Eğitim arasında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin küpe takan elemanlarına hitap eden Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, konuşmasının ardından merak edilen soruları cevaplandırdı. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının hayvan kayıt sistemi ile ilgili en önemli konusunu sahada hayvan kayıtlarının güncel bir şekilde tutulup, izlenebilirliğinin sağlanması olduğunu kaydetti. Bakanlığın bu işin tamamını Afyonkarahisar’da ve birçok ilde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine devir ettiğini belirten Arap; “Bu çalışma tamamen Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği tarafından il, ilçe, köy genelinde uygulanmaktadır. Malum olduğu üzere hayvan kayıt sistemimiz önemli. Küpeleme işini yapan kişilerin yürüttükleri çalışma son derece önemli. Katılımcıların tümü küpeleme işi ile uğraşmalarına rağmen tamamına yakınının kendine ait hayvanı yok. Bazen et fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederek para kazanılmadığından dem vuruyoruz. İthal et açılsın açılmasın, acaba bize yeter derece de hayvan varlığı konuları çok önemli” dedi.
GÜNCEL KAYITLAR ZORUNLU
Hüseyin Arap, hayvancıların ve üreticilerin elindeki envanter ve bir takım bilgilerin doğru olması halinde doğruya yakın bir politika ortaya konulabileceğine değindi. Elde ki verilerin doğruluğu ile o ölçüde doğru bir planlama yapılabileceğini söyleyen Arap; “Örneğin hayvan sayısı net bilinmediği takdirde et ve et ürünlerinde soru işaretleri oluşacaktır. Hepimiz birer tüketiciyiz. Hayvancılıkla uğraşan kişilerde birer tüketici. Bu kişilerin de et yemeye ihtiyaçları var. Hayvan sayısında azalma var mı, piyasada denge için ithalata mı başkaca bir programa mı ihtiyaç var durumunda hayvan varlığımızı son derece güncel olarak takip etmemizin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu iş nerede aksarsa sıkıntıyı başta hayvancılar olmak üzere hep birlikte yaşıyoruz. Hayvan varlığının durumuna yönelik kayıtlar girilip bu kayıtların güncellenmesi son derece önemli bir konudur” diye konuştu.
HİZMET SON DERECE ÖNEMLİ
İl Müdürü Hüseyin Arap, bir tuşla ilde ki dişi hayvan sayısını, besiye alınacak aylık hayvan sayısı gibi değerlerin bilindiği sürece izlenecek yol ve uygulanacak politikaların sağlıklı olacağının altını çizdi. Alım, satım, kesim vd durumların bildirilmemesi, kayıt tutulmaması sonucu işin çıkmaza gireceğini belirten Arap; “Yapılan işler ve mevcut durum kayıt altına alınmadığı takdirde hayvancılık nereye gidiyor diye kendimizi sorgular hale geleceğiz. Küpe takan elemanları hem birliğin hem de bakanlığımızın bir paydaşı yardımcıları olarak görüyorum. Bu işin sahada bizim nezdimiz de ne kadar önemli olduğunun unutulmamasını istiyorum. Hayvancılığın gelişmesi gerekiyorsa bu küpeler boşuna takılmıyor. Bazı hususlar var. Bazen kulağımıza geliyor, küs ya da hasım olduğunuz kişinin hayvanına küpe takmamak gibi bir durum yaşanmamasını istiyorum. Örneğin İlçe Tarım Müdürlüğüne gidip hayvanına küpe taktırsın, ne hali varsa görsün gibi bir yaklaşım içinde kesinlikle bulunulmamalı. Önemli bir görevi yaptığınızı unutmayın. Dolayısıyla herkes sizin nezdiniz de eşit olmalı. Görevinizi düzgün yapabilme gayretinde olmalısınız” şeklinde konuştu.
AFYON BİRLİĞİ BAŞARILI
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, hayvana küpenin vakit geçirilmeden takılması gerektiğini ifade etti. Küpe takılan hayvanın cinsine bakılmasının da son derece ehemmiyet arz ettiğini belirten Arap şöyle konuştu: “Bazen erkeğe dişi diye taktığınız küpe ileride yapılan bir suni tohumlama yapılması halinde başkaca sıkıntılara neden olabilir. İşinizi iyi sahiplenip kimseye prim vermediğinizi de duyuyorum. Yaptığınız iş birlik ve bizim için çok önemli. Böylece biz il müdürlüğü ve bakanlık olarak işin takip ve projelendirmesini yapabiliyoruz. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine bir çok ilden daha iyi şekilde Afyonkarahisar’da bu çalışmaların iyi yürütülmesi nedeniyle teşekkür ediyorum. Küpe takan elemanlar ve birlik sayesinde bu çalışmalar yüz akıyla hakkediliyor. Bu noktada ben herkese teşekkür ediyorum. Sizlere verilen küpeleri kaybetmemeniz ve amaç dışı kullanımı önlemek için tedbir almanızda yarar var”
AMAÇ DOĞRU VE
HIZLI İŞ ÜRETİLMESİ
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Göbel, küpe takan elemanlara verilen eğitim sonrası sertifika verileceğini belirtti. Hayvanlara küpe takımı işinin dört yıl önce Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden birliğe devir edildiğini kaydeden Göbel sözlerine şöyle devam etti: “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak biz hayvanlara küpe takım işini 4 yıldır yapıyoruz. En hızlı şekilde nasıl yaparız planlaması doğrultusunda her köyde bir küpeci bulduk. Bu elemanlarımıza eğitim vererek sertifikalı kimliklendirici vasfını kazandırmak için bu eğitimi düzenledik. İlk eğitim toplantısını 4 yıl önce yapmıştık. Yeni değişen kanun ve yönetmelikler hakkında bilgilendirmek için çalışanlarımıza birer el kitabı yaptırdık. Yapılması gerekenlerin doğru ve hızlı yapılması konusunda yeni bir toplantı gerçekleştirdik. Periyodik bir eğitim çalışması. İhtiyaç duyulduğunda tekrarlayacağız” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti