Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazineye ait tarım arazilerinin satış süresi uzatıldı

Hazineye ait tarım arazilerinin satış süresi uzatıldı

Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuru süresinin 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi

 

Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuru süresinin 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatıldığı belirtilerek, “Bilindiği üzere, 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin onikinci fıkrasında; 26/4/2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerinin paydaş, kiracı ve kullanıcılarına doğrudan satışı işlemleri İl Merkezinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğünce İlimize bağlı İlçelerde ise Milli Emlak Şefliklerince yürütülmektedir. 10/07/2019 tarihli ve 30827 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7181 sayılı Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 16 ncı maddesiyle; Belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuru süresi 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu kapsamda hak sahiplerinin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve 7181 sayılı Kanundan yararlanabilmeleri için en geç 31 Aralık 2019 tarihi mesai bitimine taşınmazın bulunduğu yer Milli Emlak Müdürlüğüne veya Milli Emlak Şefliklerine müracaat ederek satın alma başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.” denildi.
TAKSİTLİ SATIŞLARDA BEDELİN YARISINI ÖDEYENLERE İNDİRİM YAPILACAK
Açıklamada, satılan tarım arazilerinin satış tarihinden itibaren otuz yıl içerisinde üç yıl aralıksız olarak tarımsal amaçla kullanılmaması halinde satış işleminin iptal edileceği kaydedilerek, “Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde ellisidir. Peşin ödemelerde satış bedeline yüzde yirmi oranında indirim uygulanır. Bu bedelin yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Taksitli satışlarda; satış bedelinin yarısının ödenmesi halinde satış bedeline yüzde on indirim yapılır. Satış bedelinin yarısının ödenmemesi halinde ise satış bedelinin yüzde onunun ödenmesi gerekmektedir. Bu bedellerin yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenmesi gerekir. Kalanı ise, en fazla beş yılda on eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilir. Doğrudan satışa konu edilecek taşınmazlardan başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl için tahsil edilen kira ve ecrimisil bedelleri, satış bedelinden mahsup edilir. Satış bedelinden fazla olan ecrimisil ve kira bedelleri iade edilmez. Bu bedeller gecikme zammıyla tahsil edilmişse gecikme zammı miktarı mahsuplaşmada dikkate alınmaz. Satılan tarım arazilerinin satış tarihinden itibaren otuz yıl içerisinde 1/5000 veya 1/1000 ölçekli imar planında tarım dışı amaca ayrılması hâlinde, güncel satış bedeli ile satış tarihinden itibaren TÜFE oranında artırılarak güncellenen bedel arasındaki fark en son kayıt malikinden tahsil edilecektir. Satılan tarım arazilerinin satış tarihinden itibaren otuz yıl içerisinde üç yıl aralıksız olarak tarımsal amaçla kullanılmaması halinde satış işlemi iptal edilerek taşınmaz resen Hazine adına tescil edilerek, ödenen bedel faizsiz olarak kayıt malikine iade edilecektir.” ifadelerini yer verildi.