Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hergün okuyup yenilenmek lazım” – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
"Hergün okuyup yenilenmek lazım"

48. Kütüphane Haftası kutlama programında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bol kitap okumayı temenni ettiği konuşmasında bilimsel bilgileri, yeni gelişmeleri öğrenmekten uzak, bilgilere gram ilave yapmayan bir toplum olmaktan şikayet etti.

Balkanlıoğlu öz eleştiri yaparak; “Ben üniversiteden çıktığım bilgilerle 30 senedir vaziyetimi idare ediyorum. Bütün doktorlar mühendislerde böyle. Halbuki hergün okuyup kendilerini yenilemeleri lazım.” dedi.

Bu yıl 48. kutlanan Kütüphane Haftası kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı Kütüphane Haftası kutlama programı Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Program ilköğretim okulu öğrencilerinden oluşan koronun seslendirdiği Kütüphaneciler Marşı ile başladı.
Kütüphane kültürel
gelişimi sağlar
Programın açılış konuşmasını Gedik Ahmet Paşa Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin yaptı. Yurt genelinde kutlanan çeşitli gün ve haftaların olduğunu dile getiren Aytekin, bu haftalardan bir tanesininde Kütüphane Haftası olduğunu belirtti. Her yıl coşkuyla kutlanan dini ve milli bayramlarla milli birlik ve beraberliğin sağlandığını söyleyen Abdullah Aytekin; “Kütüphane Haftasının amacıda insanlarımızı kütüphanelerle ve kitaplarla buluşturmaktır. Her insanımızın paha biçilmez kitap hazinesinden azami ölçüde yararlanması için çaba sarf ediyoruz. Çünkü kütüphaneler bir milletin zihni ve fikri seviyesinin gerçek bir göstergesi, herkesin hayat boyu ücretsiz yararlanabilecekleri bir çeşit halk okullarıdır. Kütüphaneler milli kültürümüzü yaşatan, geliştiren nesilden nesile intikal ettiren, insanların kültür değerlerini topluma kazandıran kısacası dünyamızı aydınlatan birer güneştirler. Kütüphaneler maddi manevi sahada kalkınmanın, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmenin, ilim, fen ve teknolojide milletler arasında yarışmanın, ‘Yaradılanı severiz yaradandan ötürü’ anlayışını gönüllere nakşetmenin teminatıdırlar. Çünkü kitapsız yaşamak kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır.” dedi.
Kütüphanecilik
insanlığa hizmettir
İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, insanoğlunun var olduğu günden beri kendisini değişik şekillerde ifade etmek için gayret gösterdiğini dile getirdi. Kalıcı olup daha sonraki nesillere ulaşabilmenin bir ürünü olarak yazının aynı zamanda tarihselliğin başlangıcı sayıldığını ifade eden Solmaz; “Bu nedenle yazı için insanın var olma mücadelesinin en en kutsal örneğide denilebilir. Bunun beraberinde gelişen kütüphaneler, insanın bedensel ihtiyaçlarının yanı sıra ruhsal gereksinimlerini de tatmin eden önemli mekanlar olmuşlardır. Okunan her kitap bizi yeni ufuklarla buluşturmakta, kurulan her kütüphane yeni medeniyetlere açılan kapılar olarak dünyamızı zenginleştirmektedir. Yazılan her kitabın okuyucusuyla buluşması, bir damla suya hasret kalmış çorak topraklara ulaşan yağmur damlası gibi yeni güzelliklerin yeşermesine sebep olmaktadır. Bu nedenle kütüphanecilik, insanlığa hizmet etmesi açısından en iyi meslekler arasındadır denilebilir.” diye konuştu.
Kısaca kimse okumuyor
Vali İrfan Balkanlıoğlu programın son konuşmasını yaptı. Millet olarak kitap okumada pek fazla mahir olunmadığından yakınan Vali Balkanlıoğlu, çok fazla kitap okunmadığını bunun yanında gazete, dergi okuma alışkanlığının yeterli olmadığını belirtti. Öğrencilerin, memurların, müdürlerin, valilerin kısaca her kesimden insanın kitap, gazete, dergi okuma alışkanlığı olmadığına vurgu yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, okumama eksikliğinin derinden hissedildiğini söyledi. En fazla satan gazete tirajının 700-800 bin olduğunu kaydeden Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “En fazla basılan kitap 50 ile yüz binle sınırlı. Ama birçok dünya ülkesinde hatta bizden çok daha geri kalmımş dünya ülkelerinde bile bu oran kat ve kat fazla. Öğrencilerimiz sadece ders kitaplarına bakıp okumayı kitap okumak sayıyorlar. Bu durum ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileri için geçerli. Öğrenciler mezun olduklarında iş görüşmesi yapacakları zaman iknacı olmaları gerekiyor. Bunu anne baba göndererek yapmaya çalışanlar var. Çünkü bir yerlere gelip meram anlatacak medeni cesareti yok. Ya da konuşacak kelimeler ağzından çıkmıyor.”
Bilgilere gram ekleme yok
Kişilerin 300 ile 500 kelime konuşabildikleri gerçeğine işaret eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, kişilerin kelime dağarcıklarınında çok az düzeyde olduğnu hatırlattı. Çok kitap okumaları halinde öğrencilerin derslerinde başarılı olacağını belirten Balkanlıoğlu şunları söyledi:
“Çok kitap okuyan insanın beyin hücreleri gelişir, anlama kabiliyeti artar. Sınavlar zaman kullanma becerisinide ölçer. Çok kitap okuyanların muhakeme kabiliyeti gelişir. Biz çok daha güçlü bölgesinde lider bir ülke olabiliriz. Tüm ilim adamlarımız, memurlarımız herkesin çok kitap okuması gerekiyor. Bilimsel bilgileri, yeni gelişmeleri öğrenmiyor bilgilerimize gram ilave yapmıyoruz. Ben üniversiteden çıktığım bilgilerle 30 senedir vaziyetimi idare ediyorum. Bütün doktorlar mühendislerde böyle. Halbuki hergün okuyup kendilerini yenilemeleri lazım. Aksi halde Nasreddin Hoca’nın eşşeği hikayesindeki gibi eşşeğin ölmesine ümit bağlamaktan başka çaremiz kalmayacak. Bol kitap okuma temennisiyle kütüphaneler haftasını kutluyorum.” Otuz yıldır mücellit olarak çalışan ve yaklaşık 17 bin kitap ciltleyen Mustafa Öztaylan’a Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından plaket verildi. Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesinden en çok yararlanan öğrencilerede ödüllerini Vali Balkanlıoğlu verdi. (Kocatepe)