Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Heyecanla bekleniyor: Bir sonraki 2046’da gerçekleşecek!

Tüm dünya güneş tutulmasını izlemeye hazırlanıyor

Tüm dünya güneş tutulmasını


Bu gün 14 Ekim’de Ay’ın Güneş’in orta kısmını kısmen örterek bir “ateş çemberi” gibi görünmesini sağlayacağı nadir bir “halkalı” güneş tutulması gerçekleşecek.

Halkalı güneş tutulması sadece Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dan izlenebilecek.

Astronomi rehberi web sitesi In the Sky’a göre, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinden bakıldığında Ay, 14 Ekim günü TSİ 08.35 ile 15 Ekim günü TSİ 02.25 arasında Güneş’in önünden geçecek.


AY DÜNYA’NIN EN UZAK NOKTASINDA OLACAK

Halkalı tutulma, bir güneş tutulması sırasında Ay Dünya’dan en uzak noktasında olduğunda meydana gelir. Ay çok uzakta olduğu için Güneş’i tamamen engelleyemez.

Halkalı tutulma, bir güneş tutulması sırasında Ay Dünya’dan en uzak noktasında olduğunda meydana gelir. Ay çok uzakta olduğu için Güneş’i tamamen engelleyemez.

Bunun yerine sadece orta kısmını kapatarak bir “ateş çemberi” etkisi oluşturur. Ancak tıpkı diğer zamanlarda olduğu gibi, halkalı tutulma sırasında da Güneş’i çıplak gözle izlemek güvenli değildir.

Tutulma Türkiye’den görülemeyecek olsa da, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından düzenlenen aşağıdaki canlı yayın aracılığıyla izleyebileceksiniz.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI SIRASINDA ROKET FIRLATILACAK

İlginçtir ki NASA tutulmanın gölgesine sondaj roketleri fırlatmayı planlıyor.

Kuzey ve Güney Amerika’nın pek çok bölgesindeki insanlar 14 Ekim’de Güneş’in normal parlaklığının yaklaşık %10’u kadar karardığını görecekler.

Ancak New Mexico’daki White Sands Füze Sahası yakınlarında yaşayanlar, uzay ajansının fırlatmayı planladığı üç sondaj roketinin tutulmaya doğru hızla ilerleyen ani parlak çizgilerine de tanık olacaklar.