Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hiçbir makama aday değilim” – Kocatepe Gazetesi

“Hiçbir makama aday değilim” – Kocatepe Gazetesi
“Hiçbir makama aday değilim”

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı ve AFJET Afyonspor Kulüp Başkanı Salih Sel, Kanal 3 ekranlarında yayınlanan, Gazeteci Sezer Küçükkurt ve TOSYÖV Başkanı İhsan Beşer’in hazırladığı Günlerin Getirdiği programına konuk oldu. İl Özel İdaresi’nin çalışmalarıhakkında bilgiler veren Salih Sel, bugün kadar hiçbir makama aday olmadığını, kendisinin o görevlere tavsiye edildiğini belirterek, “Yeni dönemde de hiçbir yere aday değilim” dedi. Sel, tüm Afyonkarahisarlılar’ı Afjet Afyonspor’a maddi-manevi destek olmaya çağırdı.
“İL GENEL MECLİSİ AFYON’UN TBMM’Sİ”
Günlerin Getirdiği programında İGM Başkanı Salih Sel’e yöneltilen bazı sorular ile cevapları şöyle:
İhsan Beşer: Başkanım bizi İl Genel Meclisi hakkında kısaca bilgilendirir misiniz? Görev alanı nedir, neler yer almaktadır ve İl Genel Meclisinin sistemi nasıl işlemektedir?
Salih Sel: Afyon’un nüfusu biliyorsunuz 715 bin. Bunun 225 bini merkezde yaşayan nüfus, onun dışındakilerin tamamının alt yapı çalışmalarının yapıyoruz. Biz göreve başladığımızdan itibaren yapmış olduğumuz derslik sayısı aşağı yukarı 1000’e yaklaştı. Biraz evvel dediğim gibi şehir merkezinde ki ilk ve orta dereceli okullarda, ortaokullar da bizim alanımızda. Yollar, içme suları, kanalizasyonlar. Bunları 5302 sayılı yasada zaten belirtiyor neleri kapsadığı. Biz göreve başladığımız 2009 yılında 19 bin 850 TL olan bir bütçemiz vardı. Dokuzuncu bütçemizi yaptık. Dokuzuncu bütçemiz 170 milyon TL idi. İnşallah onuncu bütçemizi de 10’ncu yılda 19 bin 850 TL’nin herhalde on katı olmuş olacak. Şu anda dokuz katı. Yani vatandaşlarımızın çoğu bimiyor, İl Genel Meclisi ne yapar? Biraz evvel sizin sorduğunuz soru çok yerinde bir soru. Büyük Millet Meclisi’nin Afyon’da ki hali. Yani Afyon’un meclisi. Üye sayısı şu şekilde belirleniyor; En küçük ilçelerde bile 2’şer üyemiz var. Nüfusu 25 bini aştığında bu sayı bir artıyor. 50’yi aştığında dört oluyor. Afyon’daki İl Genel Meclisi üye sayısı 50. Dediğim gibi küçük ilçelerimizde ikişer var. Dört olan sadece Sandıklımız var. Daha önce Dinar’da da vardı. Ama Dinar’ın nüfusu 50 binin altına düştüğü için bu sayı 3’e düştü. Bolvadin, Şuhut, Sinanpaşa’nın 3, Afyon merkez sayısı 7 İl Genel Meclisi üyesi var. Bunun 5 tanesi AK Parti’den, iki tanesi MHP’den. Partilere göre dağılımı da şu şekilde; 50 İl Genel Meclisi üye sayısının 34’ü AK Partiden, 14’ü MHP’den, biliyorsunuz daha sonra bir kısım arkadaşlar İYİ Parti’ye geçtiler. İki tane de CHP’den üyemiz var. Gayet uyumlu bir şekilde arkadaşlarımızla çalışma sergiliyoruz. En son bunu sağ olsunlar 2016 Nisan ayında bizim iki yılı doldurduktan sonra seçimimiz oluyordu. Orada da bütün üyelerin oybirliği ile seçilmiş olduk. Gerçekten arkadaşlarla uyumlu bir çalışma sergiliyoruz.
BÜYÜKŞEHİR MESELESİ
 BİR SÜRE ASKIYA ALINDI
Sezer Küçükkurt: İl Genel Meclisi gerçekten büyük bir bütçesi, etkin bir meclisi ve geniş bir görev alanı var. Bu genişlik, büyüklük ve etkinlik AK Parti’nin Yerel Yönetimler Yasası’nda yaptığı değişikliklerle yürürlüğe girdi. Önceki yönetim tarzı ile bugünkü yönetim tarzı arasındaki farklar nelerdir? Bu değişikliklerle İl Genel Meclisleri, İl Özel İdareleri neler kazandılar?
Salih Sel: 2005 yılında 5302 sayılı yasa çıkmadan önce İl Genel Meclislerinin Başkanları Valilerimizdi. 2005 yılında AK Parti’nin çıkarmış olduğu 5302 sayılı yasa ile beraber artık İl Genel Meclisleri kendi arasından Başkanı seçiyorlar. İl Genel Meclisi ilin karar organı. Biz sadece kararları alıyoruz. Buraya şu yapılsın, buranın asfaltı yapılsın, buranın içme suyu eksik o yapılsın. Kararları biz alıyoruz. Uygulamasını da Vali’nin idaresi altındaki Özel İdareler yapıyor. Karar organları 5302 sayılı yasa ile İl Genel Meclisleri, uygulamayı yapanlarda Vali’nin altındaki İl Özel İdareleri şeklindedir. Bu daha etkin bir hizmet yapılmasını sağladı. Çünkü bütün ilçelerimizde üyelerimiz olduğu için eksikler anında tespit ediliyor ve anında giderilmeye çalışılıyor. Bundan dolayı bizim zaman zaman seminerlerimiz oluyor. Orada büyük şehir olan yerlerde hizmetlerin biraz daha aksayarak gittiği söylendi. Bunu zaman zaman hem seminerlerde hem de bazı genç katılım toplantılarda dile geliyor. Bildiğim kadarıyla büyük şehir ve bütün şehir kanalıyla bir takım çalışmalar vardı. En son edindiğimiz bilgiye göre yanlış hatırlamıyorsam belli bir süre daha askıya alınmış.
Sezer Küçükkurt: Büyükşehir meselesi mi askıda?
Salih Sel: Zaten büyükşehir olsaydı, İl Genel Meclisleri kapanmıyor. İl Özel İdareleri kapanıyordu. Bu hafta edindiğimiz bilgiler 2019 yılında böyle bir şeye gidilmeyeceği.
Sezer Küçükkurt: Mevcut şartlarda devam edeceğiz herhalde?
Salih Sel: Devam edilecek diye bilgi geldi. Çünkü çok geniş bir hinterlanda hitap ediyor. Bir de biz mesela Afyon’dan bahsedecek olursak Emirdağ-Sivrihisar tarafından girdiğinizde Dazkırı’dan çıkıncaya kadar 270 kilometrelik bir alanımız var. Tabi genişledikçe biraz daha zorlaşıyor. Antalya’nın mesela Gazipaşa’sı var. Antalya çok uzak. Bana göre eğer böyle bir şeyler yapılacaksa fiziki haritaların yeniden bir gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum ben. Ama biz Allah’a şükür gayet güzel hizmetler yaptık. Yapmış olduğumuz şeylerin reklamını yapamıyoruz. Yani biz anlatamıyoruz. Dediğim gibi bizim dönemimizde yaklaşık 900’e yakın derslik yapmışız. Afyon’da ikili öğrenim gören okul sayısı merkezde sadece üç tane okulumuzdur. Derslik başına düşen öğrenci sayımız 17,3. Afyon genelinden bahsediyorum. Çok çok iyi bir konumdayız. Bizim 4 bin kilometre yol ağımız var. Bunun 3 bin yüz kilometresine yakını asfalt yolumuzdur. Stabilize yollarımız var. Ham yollar hemen hemen kalmadı.
İhsan Beşer: Bildiğim kadarıyla spor sahaları var?
Salih Sel: Tabii şimdi biz halı sahalar yaptık. Şu ana kadar 55 tane halı saha yapmışız. 36 tane düğün salonu, üstü kapalı pazar yerleri, köy konakları, köy fırınları. Köy fırınlarının içine hamur yoğurma makineleri de koyuyoruz. Yani bu çok kolaylaşmış vaziyette. Ben hiç unutmuyorum, nüfusu 2 binin altında ki beldelerimiz köye dönüşünce dönüşmeden önce ben şunu söylemiştim. Dedim ki, bir kaç yıl geçecek diyeceksiniz ki iyi kapanmış. Gerçekten ben şu anda aynı şeyi duyuyorum. Sadece bizim ilimizde değil. Mesela 12-13-14’nde İl Genel Meclisi var. Burada Vilayetlere Hizmet Götürme Birliğinin burada İl Genel Meclisi Başkanları ve Özel İdare Genel Sekreteriyle ilgili Güral Otel’de bir seminer toplantısı vardı. Orada diğer illerden gelen arkadaşlarımızda aynı şeyleri söylediler. Yani bize teşekkür ediyorlar, iyi ki kapanmışız diye. Biz de teşekkürde bulunuyoruz.
HİZMETLER OYLARIMIZA YANSIYOR
İhsan Beşer: Yaklaşık 15 yıldır İl Genel Meclisi seçimlerinde üye çoğunluğu hep AK Parti’nin. Hem Başkan hem de Meclisin oluştuğu tabloda hep AK Parti seçimlerde başarılı. Bu hizmet anlamında da İl Geneline böyle yansıyor. 2019 yılı Cumhurbaşkanının çok önemsediği bir seçim süreci. 15 yılda da AK Parti Afyon’da çok güzel hizmetler yaptı. Biraz önce de saydığınız bir sürü hizmetler var. Buradan yola çıkarsak 2019 seçimlerine AK Parti 3-0 önde mi başlıyor?
Salih Sel: Yani doğru. 3-0’mı değil mi ama netice de önde başlıyorsunuz. Çünkü biz bunu seçimlerde de görüyoruz. Kırsal kesimden aldığımız oylar oldukça fazla. Götürmüş olduğumuz hizmetleri vatandaşımız takdir ediyor. Buna göre oylarını veriyor. Çok önemli bir örnek vereceğim. Bizim Sandıklı İl Genel Meclisi üye sayımız daha önceki dönemde 2 AK Parti, 2 MHP şeklindeydi. En çok kapanan belde Sandıklı’da. Dokuz belde kapandı Sandıklı’da. Tepkiler vardı. Kimisi niye kapandı diye tepkiler veriyordu. Ne oldu seçimlerde biz 3-1 olduk. Kapanmasına rağmen AK Parti 3, MHP 1 İl Genel Meclisi üyesi çıkardı. Halkımız yapılan hizmetin karşılığını veriyor. Bunu size oy olarak geri veriyor.
Sezer Küçükkurt: Sn. Başkanım İl Genel Meclisi Başkanlığı gerçekten yüksek temposu olan ağır sorumlulukları olan bir görev. Siz de uzun zamandır bu görevi başarıyla sürdürüyorsunuz. Siz bu işlerden önce yap-sat işleriyle uğraşıyordunuz. Mesleğiniz inşaatçılık. Bu süreç nasıl gelişti aileniz size tepki gösterdi mi Meclis Başkanlığı konusunda?
Salih Sel: Genelde yapmış olduğum işi en iyi şekilde yapmaya gayret ederim. Yap-satta arkadaşlarımız Afyon’da daire alınacaksa üç veya dört isim sayarlardı. Bu üç, dört isimden birisi de sensin derlerdi bana. Beğenmediğim duvarı yıktırır, fayansı söktürürüm. Böyle bir yapım var. İl Genel Meclisi aslında ticarete engel değil, ben resmi bir iş yapmıyorum. Yapabilirdim devam edebilirdim. Ama iki tarafa da zaman ayırmak gerekiyor. Bölmem lazımdı. O açıdan ben göreve başladığımda bir inşaatımın üçte ikisi bitmişti. Üçte biri kalmıştı. Eğer geçen gün uğramadımsa ertesi günü burayı sökün olmamış diyordum. Baktım böyle olmayacak ben bu işi bırakayım. Tamamen bıraktım. İl Genel Meclisi konusunda da düşüncemiz yoktu. Arkadaşlar Hem il yönetiminden hem de merkez ilçe yönetiminden bazı arkadaşlarımız geldiler. Bizim İl Genel Meclisine seçilmemiz bu şekilde oldu.
Sezer Küçükkurt: Sizin aday olmama gibi bir durumunuz vardı.
Salih Sel: İkinci dönem evet düşünmüyordum.
Sezer Küçükkurt: Ne etken oldu da bu karara vardınız?
Salih Sel: Sağ olsun bazı arkadaşlarımız Bakan beye ulaşmışlar. Sn. Bakanı aradılar. Müracaatta son günden bir gün önceydi. Sn. Bakanımız tekrar aday olmamı istediler. Biz de tabii büyüklerimizin söylediği şeyi kıramadık.
AFJET’TE BÜYÜK YATIRIM VE
BÜYÜK BAŞARI YAKALADIK
İhsan Beşer: Sn. Başkanım siz aynı zamanda Afjet Yönetim Kurulu Üyesisiniz. Aşina olduğumuz AFJET bir de yeni duymaya başladığımız Afjes var. AFJET’in düne göre bugün geldiği durumu bize bir kıyaslarsanız. Yapılan çalışmalar, mevcut durum ve yeni Afjes ile ilgili bizi bilgilendirir misiniz?
Salih Sel: 2009 yılının Mart sonu itibariyle biz seçildik. Ben de Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban da. Yerel yönetim seçimleri aynı anda oldu. Her ay AFJET’in yönetim toplantısı yapılır. Nisan ayında da AFJET’in yönetim toplantısı oldu. Üçüncü Haziran ayındaki toplantıda bugünkü Genel Müdürümüz işte AFJET’in ana hattının çürüdüğünü bunun komple yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bunu söylerken şunu da ilave etti dedi ki; ‘Biz araştırdık bir firma var karar verirsek buraya gelip fabrika kuracaklar’ dedi. Ben, Valimiz Haluk İmga AFJET yönetimi 7 kişiden oluşuyor. Sadece İsrail firması karar verirsek gelip burada fabrika kuracakmış. Vay be dedim 16-30 kilometre boru satmak için buraya fabrika kuracaklar. Ben dedim Sn. Valim müsaade ederseniz bir araştıralım. Belediye’den Belediye Başkanımız var. Belediye ve Yüntaş’ın yüzde 34 civarında hissesi var. Afjet’te yüzde 60 civarında Özel İdarenin hissesi var. Ticaret odasının da hissesi var. Ana ortak yüzde 60 civarında Özel İdare. Yüzde 34 civarında Belediye ve Belediye şirketi Yüntaş. Belediye Başkanımız var ve Hüseyin Karacak da Belediye’yi temsilen orada. Hüseyin ağabeyle beraber araştırmaya başladık. Didik didik aradık. Hüseyin beyin çok emeği var. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum. AFJET’in bugüne gelmesinde çok büyük emeği olan insanlardan birisidir. Beraber boruyu araştırdık. Ondan sonra beraber izolasyonlarını araştırdık. Boru pazarlığı için Ankara’ya gittik. Sağ olsun Orhan Yavuz bize çok destek oldu. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum huzurlarınızda ve biz bu işe el attık. Yusuf bey DSİ’de çalışıyordu. 2009’un Aralık ayı sonuna doğru yanlış hatırlamıyorsam o arada çok kısa sürede ara hat yenilendi. Ara hattı biz şöyle söyleyeyim biz yapmış olduğumuz araştırma da PPR boru kullanılıyordu. Normalde termal su şehir merkezine kadar geliyordu. Ondan sonra da içinde bir sürü kimyasallar vardı. Korozyon arıtacak maddeler var. Bir kaç arkadaş iki tane makine mühendisi, iki de jeoloji mühendisiyle Hüseyin bey ben 6 kişi 2-3 defa toplandık. Bu makine mühendislerinden birisi Yusuf Çoban birisi de eski Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Özpınar’dı. Nusret Özdeğirmenci ve şu an ki Genel Müdürümüz Yusuf bey Jeoloji Mühendisi olarak Hüseyin Karacak ve ben 2 veya 3 keaz toplanıp yaptığımız tespitleri Vali bey ve onlara anlattık. O arkadaşlar bize şunu söylemişlerdi, suyu oraya hiç götürmeyin. Normal ısı merkezinin oraya gelsin. O zaman çelik borularla götürün. Buraya borucu arkadaş geldi biraz daha iner misin diye konuştuk. Doğru dürüst bir indirim olmadı. Çelik boruya yönelmemizle çok büyük bir iskonta yaptı. Ana hattı biz 10 trilyon lira daha ucuza mal ettik. Sadece ana hattı. 16 kilometre geliş, 16 kilometre gidiş. On trilyon lira ucuza mal ettik. Bu arkadaşlarımızın Hüseyin Karacak’ın Allah razı olsun çok büyük katkıları oldu. Yaklaşık 100 trilyon liralık bir yatırım yaptık. Bunu da kredi alarak yaptık. Şimdi ki elektrik enerjisi üretimine başladık. Otellerin ısınmalarını ve kullanma sularını da bu arada sağlıyoruz.
Sezer Küçükkurt: AFJET’in geçmişten bugüne kadarki yatırımı ve hizmete sokulacak olan elektrik enerji üretim sistemine yönelik neler anlatırsınız?
Salih Sel: AFJET’te esas elektrik üretim 4 ay önce başladı. Esas sisteme Ocak ayı itibariyle vermeye başladık. AFJET’te daha önce 4 bin 500 konut, artık ısıtılamaz konuma gelmişti. Şu anda üniversitemizin kampüslerde dahil tamamını ısıtıyoruz. Hastane de dahil. Suyunu seralara veriyoruz. Çektiğimiz turizm hattıyla otellerimizin hem ısınma hem de kullanma sularını veriyoruz. Onlarla beraber toplam yüz metrekarelik yaklaşık 25 bin konutu şu anda ısıtıyoruz. İsim vermeden söyleyeceğim, otellerimizden bir tanesi AFJET’e geçmeden önce bir kış boyunca yaklaşık bir trilyon liraya ısınıyordu. Ertesi sene bize yani AFJET’e geçince 230 milyon TL’ye ısındılar. Yani her otelin ciddi bir avantajı oldu ısınma bedelinde. O yüzden AFJET gerçekten çok büyük hizmet veriyor. Sadece şehrin ve seraların ısınması değil otellerin ısınma giderleri de çok düştü. Bütün otellere veriyoruz. Şu anda ki elektrik üretim oranını biz arttırıp ikiye katlamayı düşünüyoruz. Yaklaşık yılda 10 trilyon liraya yakın gelir bekliyoruz.
Sezer Küçükkurt: Hizmete alındı mı elektrik üretim santrali Sn. Başkanım? Afjet gelir elde etmeye elektrikten başladı mı?
Salih Sel: Hizmete alındı. Faturamızı kesmeye başladık. Afjet olarak tabii gelir elde etmeye başladık. Otellerimize verdiğimiz suyun miktarını artarak ödemeye başladılar. Zaman zaman ben diyorum ki Afjet bu duruma gelmeseydi, Afjet Afyonspor olmazdı.
Sezer Küçükkurt: AFJET’le ilgili sözlerinizi tamamladıysanız isterseniz spor kısmına geçelim. Mali olarak da Afyon’un yüzünü ağartan bir kuruluş değil mi?
Salih Sel: AFJET gerçekten kamu da en iyi işleyenlerden bir tanesi bir de tek elde su dağıtımı konusunda Türkiye de örnek gösterilen bir kuruluş. Sağ olsunlar bizim Genel Müdürümüz ve ekibi zaman zaman danışmanlık, proje yapıyorlar. Bir çok ile proje yaptık. Bunlar devam ediyor. Türkiye tek elden su dağıtımı konusunda örnek bir kuruluşuz. İnşallah bir kaç yatırım daha düşünüyoruz. Çamaşır yıkama kurutma gibi bir projemiz var. Sonra sebze ve meyve kurutma ile ilgili bir düşüncemiz var. Bir kaç şey daha var.
MEVZUATLA İLGİLİ ENGELİ ÇÖZECEĞİZ
Sezer Küçükkurt: Mor beyaz renkler Afjet Afyonspor ile bugün başarıdan başarıya koşuyor. Grubun lideriyiz. Sizin Başkanlığınızda bu çalışmalar devam ediyor. Kısa dönem bu başkanlık akamete uğradı. Mola verdiniz. Gerekçe olarak sponsor olan AFJET’in yönetiminde de, Kulüb’ün yönetiminde de mevzuat gereği yer alamayacağınız gösterildi. Bu konuda neler söylersiniz?
Salih Sel: İleride Ticaret Kanunundan dolayı bir sıkıntı olabilir düşüncesi hasıl oldu. Parayı veren ve alan tarafta olduğunuzdan art niyetli kişiler olsa orada bir sürü şeyler dönebilir düşüncesiyle böyle bir şey oldu. Bizde seve seve gerekeni yaparız. Söz Marketler ortaklarından Rıza Gürakar’a çok teşekkür ediyorum. Bir ekip oluşturdular onlarla devam ettiler. Babası hastalandı, acil şifalar diliyorum. Allah işlerini rast getirsin. Daha fazla zaman ayıramadığından istifasını verdi. Olağanüstü kongre ile tekrar göreve geldik. İkinci yarı maçlarında takımımız iyi gidiyor.
Sezer Küçükkurt: Başkanlık konusu ile ilgili merak edilenler var. Bugün mevzuatta bu durum halledildi mi? Sözü edilen gerekçeler bugün için ortadan kalktı mı?
Salih Sel: Buna bir formül bulup çözeceğiz inşallah.
KULÜP’TE KARDEŞLİK ORTAMINI SAĞLADIK
İhsan Beşer: Siz Kulüp Başkanlığını bıraktıktan sonra hem tribünlerde hem de sosyal medyada yeniden dönmeniz adına kampanyalar başlatıldı. Seyirci sizi neden bu kadar çok istedi? Seyirci sizi niye bu kadar çok sevdi?
Salih Sel: Onu bilmiyorum ben seyirciye sormak lazım. Biz hakikaten bir aile olmuştuk. Geçen yıl Tarsus maçıyla beraber liderliği almıştık. Sonra liderlik hiç değişmedi. En sonunda hamd olsun şampiyon olarak tamamladık. Oyuncularımız kendi aralarında kardeş gibi oldular. Bir aile oldular. Oyuncularımıza verdiğimizin yüzde 50 fazlası ve iyi teklifler gelmesine rağmen gitmediler. Orada böyle bir ortam bulamayız dediler. Yıllarca futbol oynayan evlatlarımız bu ortamdan ayrılmak istemediler. Birlikte 2 oyuncumuz hariç Umre’ye gittik. Bir tanesi ameliyat oldu diğerinin de askerlik durumu olduğu için gelemediler. Bazıları eşleri, anne-babalarını getirdi. 80 kişilik bir kafile Umre’ye gittik. Bir daha şampiyon olmamız halinde ikinci bir seyahat daha vaat ettim. Birinci lige çıkarsak hac sözü var dedim. İnşallah eğer çıkarsak Cumhurbaşkanımızdan rica edeceğiz. Kura hakkı tanımayın biz bu evlatlarımızı götürelim diyeceğiz. Gerçekten inançlı bir ekibimiz var. Bu da başarıyı getiriyor. İnanmak başarının yarısı. Ben oyuncularımıza inanıyorum. Buraya antremandan geldim.
2. LİG’E EKSİ BÜTÇE İLE BAŞLADIK
Sezer Küçükkurt: Kulüp’te yaşanan zorluklardan bütçenin nasıl oluşturulduğundan biraz bahseder misiniz?
İhsan Beşer: Takım nasıl kuruldu?
Salih Sel: İlk yılımızda biz amatör ligden şampiyon olduk. Bölgesel amatör lige çıktık. Hatta Demirspor’da çıktı. Ama onlar maddi imkansızlıktan devam edemedi. Biz ilk yılımız da Bodrum’un arkasından biz ikinci olduk. BAL’da ki ilk yılımızda. Bodrum, Uşak yıllarca BAL liginde oynadı. Biz ikinci yılımızda Bodrum direk çıktı. Biz şampiyon olduğumuzda 12 grup vardı. Gruptan 3’ü elenecekti. Biz grubumuzda şampiyon olunca Halide Edip Adıvar ile karşılaştık. Balıkesir’de 1-0 yenerek üst lige çıktık. Bal’daki bizim AFJET’in sponsorluk bedeli 1 milyon 750 bin TL idi. Biz bunun 860 eksiğiyle tamamladık. 1.750+ 850 daha 2 milyon 600 bin TL civarı. Bizim ödediğimiz 500 bin TL şampiyonluk primi de dahil bunun içine. Bir çok takım bu rakamların çok daha üstünde maliyetle ligde mücadele ettiler. Biz 3. Lig’de iken bütçemiz 4 milyon’du. Ama 860 eksikle başladık. Arkadaşlar dediler ki, çıktığımız zaman 500 bin TL hoş geldin parası gelecek dediler. Öyle bir şey gelmedi. Muğla da, Kütahya da şampiyonluk primlerini vermediler. Ama biz verdik. 2. Lig’e başlarken de 860 eksi, bu sefer şampiyonluk pirimi hariç 1 milyon 295 civarındaydı. 2 senenin eksisi toplam 2 milyon, 2 milyon 100 TL civarı oldu. 2. Lig’e böyle başladık. Gene sponsorluk bedelimiz 4 milyondu. Bu seneye başlarken 2 ya da 1 milyon 800 gibi bir parayla başladık. Allah’a şükür kurmuş olduğumuz takımı çok uygun bir rakama kurduk. En iyi oyuncuma verdiğimiz paraya bakıyorum, bir de diğer transferlere bakıyorum çok fark var. Dengeleri bozmamak adına yüksek rakamlı oyuncu almadık. Takım içinde alınan paralar birbirine çok yakın. Rakam olarak en uygun olmamıza rağmen, puan cetvelinde en üstteyiz. Ama yol kazaları olabilir. Çıkamayabiliriz ama hedefimiz, inancımız şampiyonluk. Her yıl tüm takımlar şampiyonluk için yola çıkıyor ama biri şampiyon oluyor. Yolda kazalar olabilir, ama ben çıkacağımıza inanıyorum. Özellikle şunu altını çizerek söylüyorum. Pazar günü Menemenn maçından da iyi bir netice alırsak, bunu öylece devam ettireceğimize inanıyorum.
HERKES TAKIMA SAHİP ÇIKMALI
İhsan Beşer: Şampiyonluk beklentiniz çok yüksek, takım iyi gidiyor. Afyonspor bir aile, o zaman takıma, teknik heyete, taraftar grupları ile tüm seyirci topluluğuna mesajınız ne olur?
Salih Sel: Yola çıkarken söylediklerimizi aynen söylüyoruz. Biz örnek bir kulüp olacağız. Küfürü yok denecek kadar azalttık. Gelenlere sporun dostluk, kardeşlik ve barış olduğunu göstermemiz lazım. Buca maçında yaşananları hatırlayın. Bu nedenle Hatay maçında seyircisiz oynadık. Oyuncalarımız da taraftarımız da tahriklere kapılmamalı. Örnek kulüp olmak yolunda çok büyük mesafeler katettik. Şu ana kadar bizde hiç kırmızı kart yok. 22 maç oynandı, hiç kırmızı yok. Profesyonel ligler içinde 1 mağlubiyeti olan tek takım Afyonspor. Attığımız gol seviyesinde de iyi bir durumdayız.
Sezer Küçükkurt: Sporla ilgili konuyu yine yönetimde yaşananlarla ilgili toparlamak istiyoruz. Siz başkanken yönetimde olan isimler siz yeniden göreve geldikten sonra da yine aynı devam ediyor. Bu durum acaba yaşananlar, bu kriz yönetim ve kulüp dışından kaynaklanan bir kriz mi diye yorumlandı. Siz nasıl yorumluyorsunuz?
Salih Sel: Ben o şekilde bakmıyorum. Önceki yönetimden Şuayp Demirel kendisini mazur görmemizi istediler. Ali Şahin biliyorsunuz amatörden beri kulübümüzün içinde. Altyapının başına tekrar onu getirdik. Bir de Zekeriya Aslan beyi aldık. Zekeriya Aslan bizim Ankara’daki elimiz, ayağımız, gözümüz kulağımız. Çünkü biz bazı maçlarda haksızlıklara uğradık. Haksız yere sahamız kapandı. Zekeriya Aslan çok iyi oldu, sağolsun kendisi özveride bulundu. Altyapıyı da iyi bir konuma getireceğiz. Altyapı olmadan olmaz.
Sezer Küçükkurt: Sayın Başkanımızın bu cevaplarından geçmişte yaşananlara bir sünger çekilmesini istediği sonucuna varıyoruz. Spordan diğer konulara geçmek istiyoruz.
JEOTERMAL ENERJİNİN
YAYGINLAŞMASINI İSTERİZ
İhsan Beşer: Afyonkarahisar’daki sıcak su, jeotermalin ilçelerdeki bazı küçük beldelerde de kullanılması konuşuluyor. Böyle projeler olması mümkün mü? Afyonkarahisar’da özel idare açısından eksik gördüğünüz bir şey var mı?
Salih Sel: Biz isteriz ki her tarafı ısıtalım. Ama elinizdeki suyun miktarı belli. Gazlıgöl’de 95 metre civarında su seviyesi düşmüş. Örneğin eskiden 100 metreden su çıkıyorsa şimdi 195 metreden çıkıyor. Sandıklı’da keza 85 metre civarında düşmüş. Afyon’un tamamının ısınmasını isteriz elbette, ama eldeki varlığa göre davranmak gerekir. Biz köylerde 6 milyon metrekareye yakın parke döşemişiz. Yüzde 80-85’a tekabül ediyor. Artık vatandaşımız çamura basmıyor. Silindirle sıkıştırılmış beton yol yapmayı planlıyoruz. Sıcak asfaltta yapacağız. 28 milyon TL İller Bankası’na borçlanmak için müracaat ettik. Bu kabul olursa 150 km civarında sıcak asfalt ya da silindirli sıkıştırılmış beton yol yapmayı düşünüyoruz. Maliyetleri hesaplıyoruz ona göre davranacağız. Yollar bakımından iyi konumdayız. Önceliğimiz su, ikincisi kanalizasyon, üçüncüsü ise yoldur. Bu konularda eksiğimiz sıkıntımız yok. Okullarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Sayın Bakanımız yer altı sulamaları için 100 milyon TL’lik bize ödenek sağladılar. Sulama kooperatiflerine İl Özel İdaresi’nden hibe sağlıyoruz. Sayın Bakanımızın destekleri eli avantajlı imkanlar mevcut. 70 trilyona yaklaştı bu konuda yaptığımız projeler.
HİÇBİR MAKAMA ADAY DEĞİLİM
Sezer Küçükkurt: Sayın Başkanım uzun süre büyük şehir, bütün şehir meselelerini tartıştık. Bugünkü sohbetten öğreniyoruz ki büyük şehir ve bütünşehir meseleleri bir sonraki seçime kadar rafa kalkmış görünüyor. Önümüzdeki dönemde Salih Sel’i Afyon siyasetinde görecek miyiz, büyükşehir ya da İGM, Salih Sel yeniden aday olacak mı?
Salih Sel: Ben kesinlikle aday değilim. Salih Sel olarak bugüne kadar hiçbir şeye aday olmadım. Diyelim ki şimdi Büyükşehir yasası çıktı diyelim, yine aday değilim. Hepsi için geçerli, büyükşehir de, il genel meclisi de. İl Genel Meclisi’ne de, kulüp başkanlığına da seçilmemi anlatım. Bu cümlem hepsi için geçerli. Ama bir yere el attığınızda en iyi şekilde yapmanız lazım. Bu desteklerle olur. Afjet Afyonspor Salih Sel’in kulübü değil. Taşın altına herkesin elini koyması lazım. İşadamlarımızın desteklerini bekliyoruz kulübümüze. İnşallah 2023 hedefimize 5 yıl var ama biz bu hedefi daha önce de yakalayabiliriz. Ama herkesin destek olması lazım. Bir borcumuz yok. Daha önceki yönetimden arkadaşlarımız destek olmuşlar, imkanımız olduğunda onları da inşallah iade edeceğiz. >> Hayriye Caner’in Haberi