Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hızlı tren, altın çağına giriyor

Hızlı tren, altın çağına giriyor

Pek çok Avrupa ülkesinde yıllardır hizmet veren hızlı trenlerle 2003’te yapımına başlanan Ankara-Eskişehir hattının faaliyete geçmesiyle tanışan Türkiye, saatte 250 kilometre hıza çıkabilen ve Ankara-Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alan trenlerin diğer illere yaygınlaşmasını bekliyor

Yolcularını, şehir merkezinde yer alan garlarda indirip bindiren, bu nedenle uçaklardan daha kısa sürede ulaşım sağladığı için ”uçağın yerdeki rakibi” olarak nitelendirilen hızlı trenler, Ankara-İstanbul Projesinin 2. etabı olan Eskişehir-İstanbul hattının da 2013 yılında tamamlanmasıyla İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresini yaklaşık 3 saate indirecek.
Elektrik enerjisiyle çalıştıkları için çevreye zarar vermeyen hızlı trenler, gelecek yılın ilk yarısında Ankara-Konya arasında da hizmet vermeye başlayacak ve iki şehir arasındaki mesafe 1 saat 10 dakikada alınabilecek.
TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Sivas, İstanbul-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar, Ankara-İzmir, Ankara-Bursa ve Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars ile Halkalı-Bulgaristan arasında da hızlı tren hattı kurulması için çalışmalara devam ediyor.
Öte yandan kısa süre önce iki ülke arasında başbakanlar düzeyinde imzalanan anlaşmayla Çin’in, Edirne’den Kars’a hızlı tren ağlarından oluşan Demir İpek Yolu hattının inşa edilmesi için kredi vermeyi taahhüt etmesiyle, TCDD Genel Müdürlüğü proje çalışmalarına başladı.
”Kara tren” olarak da adlandırılan şimendiferle başlayan ve ”Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan” dizelerine ilham veren Türk demiryolu tarihi, Cumhuriyet’in 87. yıldönümünde, yurdun dört bir yanını birbirine bağlayan hızlı tren projeleriyle yeni altın çağına ilerliyor. (AA)