Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hollanda Başbakanı Kimdir

Hollanda Başbakan adayı Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında? Yeşilgöz–Zegerius nereli, eşi kim?

Hollanda Başbakan adayı Dilan

hollanda başbakanı kimdir

Hollanda’nın Başbakanı şu an için Mark Rutte. Rutte seçimlerden önce siyasete devam etmeyeceğini açıklamıştı. Yaplan seçimlerde Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olma eşiğine gelen Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz-Zegerius, 1984’te tekneyle Türkiye’den Yunanistan’ın Kos Adası’na kaçıp oradan da Hollanda’ya giden göçmen bir ailenin çocuğu. Seçim sürecinde ise ülkesindeki sığınmacı sayısını azaltacağının sinyallerini verdi fakat seçmen kendisini tercih etmedi.

Dilan Yeşilgöz–Zegerius, Hollanda’daki seçimlerle öne çıkmıştı. Yeşilgöz, 2014-2017 yılları arasında Amsterdam belediye meclisinde yer aldı. 2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçildi. Dilan Yeşilgöz, 2023 yılında Hollanda’daki seçimlere katıldı.
Dilan Yeşilgöz, Ankara’da doğdu ve yaşamını Hollanda’da sürdürüyor. 2022 yılından itibaren de dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev alıyordu. Dilan Yeşilgöz kim, kaç yaşında?

DİLAN YEŞİLGÖZ KİMDİR?
Yeşilgöz, 18 Haziran 1977 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Çocukken ailesi ile Hollanda’ya göç etti. Aslen Tunceli’li olan Yeşilgöz’ün annesi Fatma Özgümüş, Hollanda Mülteci Örgütü’nün (VON) direktörü. Baba Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül Darbesi sonra 1980 yılında Hollanda’ya gitti. Dilan Yeşilgöz, 1984 yılında annesi ve kız kardeşiyle Yunanistan’ın İstanköy adasına geçti. Ardından Hollanda’ya yerleşti.

Dilan Yeşilgöz, orta öğrenimini, 1991-1997 yılları arasında Amersfoort’ta tamamladı ve daha sonra Vrije Universiteit Amsterdam’da sosyal ve kültürel bilimler okudu. 2003 yılında Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Siyasi yaşamına Sosyalist Parti’de başlayan Yeşilgöz-Zegerius, partinin Amersfoort şubesinde yönetim kurulu üyeliği görevini üstlendi. Sonrasında İşçi Partisi’nin gençlik delegasyonu için yazmaya başladı ve GroenLinks’te staj yaptı. 2014-2017 yılları arasında Amsterdam belediye meclisinde yer aldı. 2014 belediye seçimlerinde, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi listesinde dördüncü sırada yer aldı. 2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçildi. İlk başta partisinin adalet ve güvenlik sözcüsü olarak görev yaptı, fakat akabinde iklim ve enerji politikası alanlarında çalıştı.

25 Mayıs 2021’de, Mona Keijzer ile birlikte görevden alınan üçüncü Rutte kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Yeşilgöz, 10 Ocak 2022’de dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak atandı. Mark Rutte’nin istifasından sona Yeşilgöz-Zegerius VVD’nin bir sonraki lideri olmak için adaylığını açıkladı. Parti yönetim kurulu onu bu göreve aday gösterdi. 14 Ağustos’ta resmen VVD’nin parti lideri oldu.

Dilan Yeşilgöz 2014 yılından bu yana René Zegerius ile evlidir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti