Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HPV Aşısı Nedir?

Cinsel yolla bulaşan virüslerden birisi olan HPV nedir? İnternet ortamında da oldukça merak edilen HPV aşısı nedir? Nasıl yapılır? HPV kimlere yapılır? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Cinsel yolla bulaşan virüslerden

Kanser yapan yüksek riskli çeşitleri olduğu gibi siğil yapan düşük riskli çeşitleri olan HPV’nin aşısının olup olmadığı, nasıl bir hastalık olduğu merak ediliyor.
HPV Nedir?
Açılımı Human Papilloma Virüs olan HPV, insanlar arasında yaygın olarak görülebilen, belirti göstermeyen, yoğun buşaşıcı özelliği olan DNA virüsleridir. İnsanlar arasında cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlar arasında gösteriliyor. Yaklaşık olarak 200 civarında tipi olduğu bilinen hastalığın, sadece bilinen 20 farklı türü genital enfeksiyona neden oluyor. HPV’nin kanser yapan yüksek riskli tipleri olduğu gibi, siğil yapan düşük riskli tipleri de bulunmakta. HPV’nin ana buluşma yolu ise cinsel ilişkidir. Hastalığa yakalanmış kişinin vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu hastalık diğer kişiye de bulaşır. Prezervatif kullanımının mutlak koruyuculuğu olmadığı bilinse de, her ilişki öncesi kondom kullanımı kesinlikle tavsiye edilmektedir.
HPV Aşısı Nedir?
Human Papilloma Virüsü rahim ağzı kanserinin yüzde 99’undan sorumlu olduğu bilinirken, aşının birincil amacı virüsü kontrol altına almaktır. Hastalığa yönelik geliştirilen koruyucu aşılar ile ilk koruma sağlanmaktadır. HPV bulaşısı olmadan aşı yapılması durumunda rahim ağzı v ediğer HPV’ye bağlı kanserlerin ve öncü lezyonların oluşumunun engellenmesi hedeflenmekte. Gardasil, Gardasil-9 ve Cervarix aşıları olmak üzere üç aşı tipi geliştirildi. Gardasil dört (HPV tip 6, 11, 16, 18), Gardasil 9 dokuz (HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58), Cervarix iki HPV alt tipine (HPV tip 16, 18) karşı geliştirilmiştir.