Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hrant Dink Kimdir?

2000’li yılların iz bırakan gazetecileri arasındaki Hrant Dink kimdir ve neden öldürülmüştür?

2000’li yılların iz bırakan

Hrant Dink Neden Öldürülmüştür?

2000’li yılların iz bırakan isimlerinden Türkiye Ermenisi Hrant Dink, suikast sonucu öldürülen eski bir gazetecidir. Peki Hrant Dink kimdir, nerede doğdu? Eğitim hayatı, çalışma hayatı, yazdığı gazeteler, kariyeri, kurucusu olduğu gazete Agos, davaları ve uğradığı suikast tüm detayları ile mercek altında.

 

Hrant Dink, 2000’lerin başında yazıları ile çokça konuşulan, uğradığı trajik suikastın perde arkasıyla konuşulmaya bugün dahi devam edilen bir isim. Peki Hrant Dink kimdir? 15 Eylül 1954’te Türkiye’nin doğusundaki Malatya’da dünyaya geldi. Ailesi İstanbul’a taşındı, ancak anne-babası boşandı. Sancılı, kimsesiz ve yoksul bir çocukluk geçirdi, zira henüz 6 yaşındayken ebeveynleri tarafından 2 kardeşiyle beraber bir yetimhaneye verilecekti.

 

Hrant Dink eğitim ve çalışma hayatı

Hrant Dink Neden Öldürülmüştür?

Ermeni Protestan Kilisesi’ne bağlı yatılı İncirdibi İlkokulu’ndeki ilköğrenimini, Bezciyan’da ortaokul öğrenimini tamamladı ve Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu’nda lise öğrenimine başladı ve Şişli Lisesi’nde devam ederek bitirdi. Başarılı bir öğrenciydi, İstanbul Üniversitesi’ni kazandı ve Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi gördü. Evlilik yaptı.

 

Gençlik yıllarında sol hareketten etkilenerek Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist çizgisinde siyasete başladı. İsmini Ermeni cemaati ile ilişkilendirilmemek amacıyla Fırat olarak değiştirdi, ancak özellikle sonraki dönemde başlayan gazetecilik kariyerinde ilk ismini tercih etti.

 

Dink, yayınevi ve kırtasiye işleri yürütmeye başladı. Devamında eşi ile birlikte çocukluğunun bir döneminin geçtiği Tuzla Ermeni Kampı’nı yönetti. Tuzla Ermeni Kampı’na ilerki yıllarda devlet tarafından el konuldu. Askerliğini Denizli’de kısa dönem er olarak yaptı.

 

İlk yazıları ve Agos gazetesini kurması

 

İlk yazıları kitap eleştirileri şeklindedir. Basındaki yanlış haberlere düzeltmeler göndererek ismini duyurdu. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne bir gazete çıkarma önerisi sundu ve olumlu karşılandı, bunun üzerine 5 Nisan 1996’da ilk sayısı yayımlanan Agos isimli gazeteyi kurdu. Aynı zamanda baş yazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini üstlendiği Agos’un yanı sıra Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı.

 

Söylemlerde iki ayrı dönem: Barış ve ‘zehirli kan’

 

2000’lerin başında barış yanlısı yazıları ile tanındı ve Ermeni Diasporasına, 1915 olayları için soykırım iddiaları yerine daha ‘yumuşak muhalefet’ çağrısı yaptı. Buna karşın 2002’de Urfa’da verdiği konferansta “Ben Türk değil, Türkiyeliyim ve Ermeniyim” demesi üzerine “Türklüğü aşağılamaktan” yargılandı, beraat etti.

 

2004’te Agos gazetesinde yayımlanan makalesinde “Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur.” İfadeleri ile yargılandı ve 6 ay hapis cezası aldı, ancak cezası ertelendi. 2004 sonrası beyanlarında sıklıkla gündeme gelen Dink, AİHM’ye başvuru hazırlığındaydı, yargılandığı çok sayıda dava vardı. Reuters’a Evet, 1915’te olan bir soykırımdı çünkü dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok” şeklinde yine tartışmaları alevlendiren bir demeç verdi.

 

Hrant Dink suikastı

 

Böyle bir ortamda tehditler aldığını gazetesinde yazmaya başladı Dink ve 19 Ocak 2007 tarihinde, Şişli’de Agos gazetesine yakın noktada uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Balıklı Ermeni Mezarlığında toprağa verildi.

 

Katil zanlısı 17 yaşındaki Ogün Samast, Samsun’da babası tarafından ihbar edilerek yakalandı. Suikastın ‘FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlendiğine’ hükmedildi.

 

15 Kasım 2023 tarihinde Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi.

Dink, Türkiye’de 1909-2007 yılları arasında, suikast sonucu öldürülen 62. gazetecidir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti