Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hukuk devleti, polis devleti haline dönmesin

Bu haberin fotoğrafı yok
Hukuk devleti, polis devleti haline dönmesin

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, gündeme gelen bazı düzenlemelerle hukuk devleti tanımlamasının “Polis Devleti” tanımlamasına dönüşebileceği uyarısında bulundu

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, polislerin gözaltına alma yetkilerini genişleten yasa tasarısının olumlu sonuçlar doğurmayacağını belirtti. Şahin, “Basın yolu ile duyurulan bir tasarıda (ki artık yasa tasarılarının paylaşılmadığı ve eleştiriye açılmadığını görüyoruz) olay çıkarma potansiyeli olan şahısların eylem öncesinde –hakim kararına gerek kalmaksızın- gözatına alınmasını ve önleme hapsi uygulanmasını mümkün hale getirecek düzenlemelerden bahsedilmektedir. Savcı sayısının artırılması ve gözaltı konusunda inisiyatif kullanmalarının sağlanması; sportif veya toplumsal olaylarda görev alacak -gerçekten nöbet tutacak- nöbetçi mahkemelerin ihdası; mükerrer suç işlenmesi halinde zorunlu tutuklama gibi tedbirlerle olası problemlerin halli mümkündür. Bunun yerine eskiye dönüş anlamına gelecek; belki de son yıllarda kendini en çok geliştiren ve çağdaş bir görünüm kazanan polis teşkilatımızın da imajına zarar verecek olan böyle bir düzenlemenin ülkemizin prestijini de sarsacağı unutulmamalıdır” dedi.
OLUMSUZ BİR İMAJ
Yapılan düzenlemelerin “Polis Devleti” çağrışımına neden olduğunu belirten Şahin, “Güvenlik-özgürlük ikileminde, endişeli kitlelerin hemen her zaman güvenlikten yana tercih kullandığı da unutulmaksızın toplumsal olayların çığırından çıkmasını engellemek, can ve mal güvenliğini sağlamak devletin asli görevidir. Ancak bunu yaparken temel özgürlüklerin de korunması ve Polis Devleti çağrışımı yapacak düzenlemelere yeltenilmemesi önemlidir. Mahkemelerin hızlı ve etkili görev yapmalarını sağlamak zor ancak doğru olan seçenektir. Yargı dışındaki kurumlara inisiyatif bırakılmasının ileride olumsuz sonuçlar doğuracağı muhtemeldir. Bu bağlamda etki-tepki anlayışı çerçevesinde günübirlik tedbirlerin istenilen neticeyi sağlamak şöyle dursun vazgeçilemez evrensel/tabî ilkelerin yıkılmasına yol açacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. (Kocatepe Haber Merkezi)