Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hükümet kırsal kalkınmayı destekliyor – Kocatepe Gazetesi

IPARD I Yatırımları Toplu
Hükümet kırsal kalkınmayı destekliyor

IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman Töreni Güral Afyon Otel’de dün sabah saat 11.00’de başladı. Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr Veysel Eroğlu da katıldı.
11 BİN PROJE 6.5 MİLYAR LİRA
Törenin açılış konuşmasını Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı yaptı. Şehit Uzman Çavuş Ramazan Emet’in cenazesi nedeniyle törenin olabildiğince sessiz ve sakin gerçekleştirileceğini söyleyerek şehit Emet’e Allah’tan rahmet, ailesi ve Türk Milletine sabır diledi. TKDK’nın 2007 yılında kurulan bir kurum olduğunu dile getiren Nazlı; “TKDK 2011 yılının Ağustos ayı itibariyle Türkiye’de proje almaya başladı. Kurumumuz ilk etapta 20, ikinci etapta 22 ile kuruldu. Şu anda toplam 42 ilde hizmet ediyoruz. TKDK Afyon’da ilk etapta kurulan illerimizdendir. İlk çıktığımız da çok fazla proje alamamış, çok fazla yatırım yapamamıştık. Geldiğimiz noktada 11 bin proje 6.5 milyar liralık yatırım yapılmıştır. Bu rakamın 3.5 milyar lirası destektir. Şu anda 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanmış bir kurumuz” dedi.
AFYON YA
BİRİNCİ YA İLK ÜÇTE
TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, projelerin yüzde 40 ile yüzde 50 oranda kapasitede çalıştığını bu oranın yüzde 70-80 oranında kapasiteye çıkarmak niyetinde olduklarını kaydetti. En az 100 bin kişiye iş ve aş sağlamayı planladıklarını aktaran Nazlı; “Kurum programın birinci aşamasını tamamladı. İkinci aşaması için Afyonkarahisar’da tanıtım toplantısında biraradayız. Şu anda çağrı ilanındayız. 25 Ocak tarihi itibariyle yatırımcılarımızı kurumlarımıza yatırım yapmaya davet ediyoruz. Birçok yeni sektörümüz var. Bir çok yeni destekleme kalemimiz var. Afyonkarahisar en çok yatırım ve destek alan illerimizden bir tanesi. Birçok şeyde ya birinci ya da ilk üç içerisinde” diye konuştu.
MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ
DESTEKLENECEK
Afyonkarahisar’a özel olacak bir projeleri olacağını anlatan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, TKDK olarak Şuhut Belediyesi ortaklığında bir kesimhane projesinin gündemde olduğunu açıkladı. Şuhut Belediyesi’nin yüzde 25 ortaklığında yerel yönetim özel sektör anlamında desteklenen Türkiye’de ilk proje olacağını belirten Nazlı; “İnşallah bu proje 1-2 ay içerisinde hayata geçecek. Enerji kaleminde de Afyonumuza önemli destekleri önümüzde ki dönemde vereceğiz. Odak sektörler ortaya koyuyoruz. Afyon için en önemli odak sektörlerimiz et ve et ürünlerinin işlenmesi, süt ve süt ürünlerinin işlenmesidir. Buna hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılığı koyuyoruz. Yeni dönemde desteklemeye başlayacağımız manda yetiştiriciliği de Afyon’da bizim özellikle proje beklediğimiz illerden bir tanesi” şeklinde konuştu.
AFYON’DA
2300 KİŞİYE İSTİHDAM
Afyonkarahisar’da 395 proje ile sözleşme imzaladıklarını belirten A. Recep Nazlı, 351 projenin tamamlanarak hayata geçirildiğini kaydetti. Bu projelerden 274 milyon lira yatırım yapıldığını ifade eden Nazlı; “Sözünü ettiğimiz bu yatırımların 138 milyon lirası hibedir. Yatırımcılarımıza biz yüzde 50 ile 60 arasında hibe veriyoruz. Sadece bu yıl 56 milyon liralık bir yatırımımız var. Yatırımcılarımızın hesabına aktardığımız 28 milyon liralık para sadece bu yıla hastır. Bugüne kadar 2 bin 300 kişiye Afyon ilinde istihdam sağlandı. Bizlere destek veren il yöneticilerine, Sayın Valimize, Sayın Bakanımıza ve Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Herkesi proje yaparak kurumumuzdan destek almaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
IPARD DESTEĞİ
POTANSİYELE KATKI SAĞLIYOR
AK Parti Milletvekili Av. Ali Özkaya, şehit Ramazan Emet’e Allah’tan rahmet ve ailesine başsağlığı diledi. Terör belasından en kısa sürede kurtulmak üzere dua ettiğini belirten Özkaya; “Bir avukatım ama bir çiftçi çocuğuyum. Avukatlık mesleğine adım attığım 1992 yılına kadar hayatım tarlada çiftçilik yaparak geçti. Bu iş benim ilgi alanıma giriyor. Milletvekili adayı olarak 4 defa Afyonkarahisar’ın tamamını dolaştım. Seçim çalışmalarında gördüğüm en büyük husus IPARD projeleri beni çok heyecanlandırıyor. Afyonkarahisar’da bir çok derin kuyu var. Bu kuyuların elektrik tüketimi 10 bin ile 30 bin lira arasında değişiyor. Ciddi bir maliyet ve girdi ortaya çıkıyor. Belki çiftçilerimiz, köylülerimiz proje yapımında yeterince mahir olamayabilirler. Proje yapımı konusunda onları yönlendirirlerse, köylerde bir başlangıç yapılırsa Afyonkarahisar’ın tarımdaki ve hayvancılıktaki potansiyeline çok büyük katkı sağlanmış olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
“KAPIM 24 SAAT AÇIK”
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, projeli çalışma prensibi ile kurumları mevcut kapasitelerini verimle şekilde kullanmaya sağlayacak bir yönetim modelini uygulama gayretinde olduklarını belirtti. Vatandaş odaklı konsepte sahip birlikte yönetim anlayışı ihtiva eden bir yapıda bulunduklarını dile getiren Güner şöyle konuştu: “Desteklerle bu yönetim modelini her üç ayda bir projelerimizi gözden geçirerek kararlılıkla takip ederek uygulamalarda bulunuyoruz. Valilik görevimin yanı sıra kendime Afyonkarahisar’da misyon edindiğim iş budur. Bu herkesin pek alışık olmadığı bir yaklaşım tarzı ama inanıyorum ki şu ana kadar ilimizde çok ciddi kazanımlar elde edildi. Bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Benim kapım 24 saat açık. Devletimiz ve hükümetimizin adına halkımızın emrindeyiz.”
TÜRKİYE’NİN ÖNÜ
KESİLEMEZ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu törenin son konuşmasını yaptı. Şırnak’ta şehit düşen Ramazan Emet ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diledi. Eroğlu, şehitlere minnet ve şükran borçlu olunduğuna vurgu yaptı. PKK terör örgütünün son teröristi etkisiz hale getirilinceye kadar, mücadelenin süreceğini belirten Eroğlu şunları söyledi: “Bu vatanı kolay elde etmedik. İlelebet bu şanlı bayrağımız göklerde dalgalanacak, ezanlar minarelerden okunacaktır. Hükümetimiz terörle mücadele konusunda kararlı. Bu ülkenin yıldızı parlak, hiç kimse Türkiye’nin önünün kesemeyecektir. “
HÜKÜMET KIRSAL KALKINMAYA DESTEKLİYOR
TKDK’nın AK Parti hükümeti tarafından 2007 yılında kurulduğunu dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kurumun 2011 yılında AB destekleme fonlarından faydalanmaya başladığını söyledi. AK Parti hükümetinin kalkınmayı desteklediğine değinen Eroğlu; “IPARD I destekleri kapsamında bugüne kadar 3,5 milyar lira nakdi paran üreticilere dağıtıldı. IPARD II kapsamında daha büyük destekler verilecek. Allah nasip ederse 2020 yılına kadar 3 milyar lira hibe kullandırılacak. Bugüne kadar, yatırımların yüzde 50’si vatandaş tarafından, yüzde 50’si hibe şeklinde karşılanıyordu. Hibe miktarı ilerleyen zamanlarda yüzde 65-70’e kadar çıkarılacak. Hükümet olarak kırsal kalkınmayı destekliyoruz. Daha büyük destekler vermemiz lazım” dedi.
EN ÖNEMLİ SEKTÖR GIDA ÜRETİM
Kırsal kalkınmaya desteği sadece TKDK’nin vermediğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da büyük destekleri olduğunu belirten Eroğlu; “Kırsal kalkınmada en büyük desteği Afyonkarahisar aldı. Afyonkarahisar tarım açısından gerçekten önemli. Burayı gıda ve tarım ürünlerinde bir merkez, üretim ve ihracat üssü haline getirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki; yakın gelecekte dünyadaki en önemli sektör gıda üretimi ve gıda arzı olacak. Bu konuda hazırlıklar, yapıldı. Vatandaş bürokrasiyi bilmiyor. Vatandaşın işini kolaylaştırıcı formlar hazırlayarak, uzmanlar göndererek, onları teşvik etmek, formaliteleri tamamlamasını kolaylaştırmak gerekir.” Konuşmaların ardından TKDK tarafından verilecek desteklerin temsili çekleri Bakan Eroğlu tarafından yatırımcılara verildi. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti