Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hükümetten “özel teşvik” talebi – Kocatepe Gazetesi

Hükümetten “özel teşvik” talebi – Kocatepe Gazetesi
Hükümetten “özel teşvik” talebi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, kentin ihracatta rekorlar kırdığını belirtti. Serteser, özellikle yumurta ve mermer sektörüne teşekkür ettiği konuşmasında hükümetten “özel teşvik” talep etti

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın ihracatta atılım yaptığını bildirdi. Serteser, “Afyon, Sayın Bakanımızın da sayesinde hızlı adımlarla ihracatta rekorlar kırıyor. Türkiye’de birinci ve ikinci sırayı alan sektörler meydana getiriyoruz. Yumurta sektörü çok enteresan. Son yıllarda Türkiye’de sektörde artış rekorları kıran bir sektör. Bu bakımdan çok değerli yumurta üreticilerimizi kutlamak istiyorum. 4 yıl önce ayrı ayrı şirketler, 400 bin dolar ihracat yaparlarken yumurtada, bugün 91 milyon dolara çıktı. Bu çok büyük bir başarıdır. Türkiye’deki fiyatları, dış piyasadaki yumurta fiyatlarını yıllardır Afyon belirliyor. Bu artık perçinleşmiş durumda. Türkiye’de ilk iki sıradaki yumurta ihracatçısı şirket Afyonkarahisar’dan çıkmış durumda. Türkiye’de haşhaş ihracatı da birinci sırada. Bunu bir tek firma yapıyor. Mermer, klasik bir sektörümüz. Yıllardır bu konuda liderliği bırakmış değiliz. Bu sektör bizim yüzakı sektörlerimizden biridir” dedi.
GIDA VE MERMERDE İLERİ DURUMDA
Afyonkarahisar’ın ihracat-ithalat arasındaki açığı kapatmak için çaba sarf eden bir vilayet olduğuna dikkat çeken Serteser, “Türkiye’de ihracatın ithalatı karşılama oranı 2012 yılında yüzde 63.8. Fakat Afyonkarahisar’da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 500. Yani bir liralık ithalatı yaparken 5 liralık ihracat yapıyoruz. Türkiye, 1 liralık ithalat yaparken 0.63 ihracat yapıyor. Bu Afyonkarahisar’ın cari açığımızı kapatma noktasındaki durumunu gözler önüne sermektedir. Gıda ve mermer sektöründe ilerlemiş bir iliz” diye konuştu.
MERMERCİLERE UCUZ YAKIT TEKLİFİ
Hükümetten gıda ve mermer konusunda özel teşvik talep eden Serteser, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Gıda ve mermerde enerji girdileri dışındaki tüm girdilerimiz yerli girdi. Hükümetimizin gıda, mermer ve maden sektörüne özel teşvikler çıkarması arzu etmekteyiz. Örneğin mermercilerimize ucuz yakıt desteği verilebilir. Bunların hükümetimiz tarafından gözden geçirilerek olması gerektiğine inanıyoruz. Afyonkarahisarımızın ihracatı, henüz Büyükşehirlerimizin ihracatına yaklaşmış değil. Ama hızla ilerliyor. Geçen sene 288 milyon dolar olan direkt ihracatımız, bu sene 308 milyon dolar oldu. Tabii bazı ihracatçılarımız ihraç kaydıyla da satışlar yapmaktalar. Yaklaşık 100 milyon dolar da böyle bir ihracatımız var. Bunu kendimiz direkt ihracata dönüştürebilirsek, 406 milyon dolar ihracata ulaşmış olacağız. Bizim gelecek seneki hedefimiz 500 milyon dolar. 5 sene içinde de 1 milyar doların üzerine çıkmak. Bunda Sayın Bakanımızın çok büyük katkıları var. Hedeflerimizi büyük tuttu. 2023 hedefimiz 7 milyar dolar. Yeni sektörlerin oluşması gerekiyor. Bilhassa savunma sanayini çok arzu ediyoruz. Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarımız var.
Afyon, ihracatta da gelişimde de hızlı adımlarla ilerliyor. Ege’nin ve Türkiye’nin yeni parlayan yıldızı olarak karşımıza çıkacak.” (Kocatepe)