Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Husiler Kimdir?

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Yemen’deki Husiler kim? Amaçları ne? Ne istiyorlar?

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği

husiler kimdir

Husiler, 1990’larda Yemen’in kuzeyinde, Saada bölgesinde ortaya çıkmışlardır. 2004 yılında, Yemen hükümetine karşı silahlı bir ayaklanma başlatmışlardır. 2014 yılında ise, başkent Sana’yı ele geçirerek Yemen’de fiili bir iktidar kurmayı başarmışlardır. Husiler, 1962 yılına kadar bin yıl boyunca Yemen’in kuzeyini yönetti. Husilerin ismi ise Hüseyin Bedir el Din el Husi’den geliyor. El Husi, grubun 2004 yılında gerçekleştirdiği ilk isyanını yönetti. 10 Eylül 2004’te, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı birliklerin düzenlediği bir operasyonla Husi lideri Bedreddin el-Husi öldürüldü. Bu olay Husi Ensarullah hareketi için bir dönüm noktası oldu.

husiler kimdir

Şiiliğin bir kolu olan Zeyyidiye’ye mensup olan Husiler, aynı zamanda Ensar Allah olarak da bilinen isyancı bir gruba destek vermeleriyle biliniyor. Zeyyidiler, Husi nüfusunun yalnızca üçte birini oluşturuyor. Amaçları ise merkezleri olarak kabul ettikleri Saada’da daha fazla özerklik kazanmak ve Zeyyidi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmak.

Husiler’in lideri El Husi, 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürüldü. Sonra, El Husi’nin ailesi grubu yönetmeye başladı. 2010 yılında hükümetle bir ateşkese varana kadar beş ayaklanmayı yöneten aile, 2011 yılında Salih’e karşı protestolara katıldı ve oluşan boşluktan faydalanarak Saada ve komşusu Amran’da kontrol altında tuttukları alanı genişletti.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti