Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İddialar asılsızsa korkmayın, Bakanlık yetkisini kullanıyor”

“İddialar asılsızsa korkmayın, Bakanlık yetkisini kullanıyor”

AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarıyla ilgili incelemede kanun hükümlerinin açık olduğunu söyleyerek, “İddialar asılsızsa korkmayın. Bakanlık kanuni yetkisin kullanıyor” dedi

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Av. Ali Özkaya, İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yönelik başlatılan incelemeyi değerlendirdi.
“YÜRÜRLÜKTE OLAN HÜKÜMLER AÇIK”
Milletvekili Özkaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda terör bağlantılı kişilerin çalıştırıldığına yönelik iddiaları yorumlayarak, “7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu açık ve nettir. Nisan 2021 tarihinden itibaren devlette memur, sözleşmeli personel, işçi her kim olursa olsun arşiv araştırması yapılması zorunludur. Kanunla belirlenen kişiler için ise ilaveten güvenlik soruşturması gerekir. Kanunun hazırlanmasında bizzat çalışanlardanım. Şuan yürürlükte olan hükümler çok açıktır. Arşiv araştırmasında adli sicil kaydı, kolluk tarafından aranıp aranmadığı, kişi hakkında tahdit olup olmadığı, kesinleşmiş mahkeme kararları, soruşturma ve kovuşturma olup olmadığı hususu, kamu görevinden çıkarılma ve kesinleşmiş memurluktan çıkarılma cezası olup olmadığı gibi hususlar araştırılmaktadır. Kanunun bu maddesine aykırı durumlarda kişinin kamu da istihdamı söz konusu olamaz.” dedi.
“CHP’NİN ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURU AMACI ANLAŞILDI”
Kanunla ilgili Mecliste gerçekleşen görüşmelerde CHP’nin sert muhalefeti ile karşılaştıklarını kaydeden Özkaya, “Biz kanunu meclisten geçirdikten sonra CHP koşa koşa Anayasa Mahkemesine gitmiş, bu kanunun yok hükmünde olduğunu tespit ettirmeye çalışmıştı. Kanun hakkında Anayasa mahkemesi 13 Ekim 2021 tarihli 2021/43 esas ve 2021/74 karar sayısı ile CHP tarafından bu kanunun yok sayılmasına dair müracaatı ret etmiştir. Ve kanun halen yürürlüktedir. Şimdi CHP’nin hangi amaçla Anayasa Mahkemesine bu başvuruyu yaptıklarını anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“İDDİALAR DOĞRUYSA BÜYÜK BİR GÜVENLİK PROBLEMİ VAR”
“Bugün gelinen nokta çok tehlikeli bir durum oluşturmaktadır.” diyen Özkaya şunları kaydetti: “Eğer bu iddialar doğru ise ülkemiz ve vatandaşlarımız için büyük bir güvenlik problemi ile karşı karşıyayız. Ülkemizin en büyük belediye teşkilatında terör bağlantılı kişilerin istihdamı asla kabul edilemez. Bugün terörle mücadele kanuna muhalefetten, terör örgütü kurmak, yönetmek, terör örgütlerine yardım etmek, propagandasını yapmak gibi suçlardan mahkûm olan kişilerin yoğun şekilde bir kamu kurumunda istihdam edilmesi devlet güvenliği ve kamu düzeninin sağlanması açısından incelemeye ve araştırmaya değer bir konudur. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesine göre ‘Kamu işyerleri yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya askerlik hizmetini yaparken yada terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.’ ifadesi yer almaktadır. Burada da görüldüğü üzere kanunun amacı, mağdurların ve ıslahı mümkün olan hükümlülerin, topluma tekrar kazandırılması için istihdamı amaçlanmıştır. Ancak son dönemde devlete karşı saldırılarını artıran PKK, DHKPC, FETÖ gibi devlete ve millete karşı terör suçlularının yoğun bir şekilde istihdamı açıkça kötü niyetler taşımaktadır. Bu durum kamu yönetimi hizmet gereklilikleri ve devletin kamu ilkeleri ile asla bağdaşmaz. Bir vatandaşımızın belirli cezaları almış olması, iş kanununa tabi istihdama asla engel teşkil etmez. Ancak kamuda bu tarz istihdamlarda sınırlama mevcuttur.”
“İDDİALAR ASILSIZSA KORKMAYIN BAKANLIK YETKİSİNİ KULLANIYOR”
Ali Özkaya, merkezi idarenin Belediyeler üzerinde geniş yetkileri olduğunu, her türlü inceleme ve soruşturma yapma yetkisini Anayasa’dan aldığını vurguladı. Özkaya sözlerini şöyle tamamladı: “Anayasanın 5. maddesinde devletin temel amaç ve görevleri arasında ilk sırada Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini koruması gerektiği belirtilmiştir. Yine Anayasanın 127. maddesine göre de merkezi idarenin, mahalli idareler üzerinde toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahip olduğu hüküm altına alınmıştır. Hükümler bu kadar açıkken devlet terör bağlantılı kişilerin kamuya doldurulmasına müsaade mi etsin. Bunları görmez den mi gelsin. Devlet şuanda iddiayı inceleyecektir. Eğer PKK DHKPC, FETÖ bağlantılı kişilerin yoğun bir şekilde istihdamı yok ise, müfettişler incelemesini yapar, raporunu tutar ve gider. Eğer böyle bir durum var ise de devlet gereğini yapar. Bu iş bu kadar büyütülecek, hele hele aksini iddia edenler için gündem yapılacak bir konu değildir. Bu kadar yoğun olarak gündeme taşınması da tüm kamuoyunda ki şüpheleri artırıyor.” >> Burak AYDIN’ın Haberi