Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İGM BAŞKANI BURHANETTİN ÇOBAN’DAN ÇİFTE MAAŞ YAZIMIZA CEVAP GELDİ

Geçen hafta köşemizde, İl Genel Meclisi’nde bulunan komisyonlarda AKP ve MHP’li üyelerden bir kısmının 2 komisyonda görevlendirilirken, CHP, İYİ Parti ve Bağımsız üyelere komisyon görevi verilmediğini, bu durumun bazı üyelerin iş yükünü artırırken, bazı üyelerin bilgi ve birikimlerinden faydalanılmasına engel olduğunu, diğer yandan Cumhur İttifakı üyelerinin çifte maaş almasına sebep olduğunu ifade etmiş, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in bu kararı Meclis’e iade etmesi gerektiğini ifade etmiştim. Bu yazımıza, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban’dan açıklama geldi. Son dönemde “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket eden, milletin parasını kendi parası gibi harcayan, “128 milyar dolar nerede” diye sormanızı bile suç sayan, yapılan eleştirileri duymazdan gelen öyle çok yönetici gördük ki, sayın Çoban’a bu hassasiyetinden ve hesap vermekten çekinmeyen bir yönetici olmasından dolayı teşekkür ediyorum. Bu açıklamanın tamamını sizle paylaşıyorum.
“DR.KEMAL DEMİRKIRKAN
12.04.2021 Tarihli Kocatepe Gazetesindeki “Son Söz” isimli köşe yazınızda “Afyonkarahisar İGM’de bazılarına çift ücret” başlığı altında değindiğiniz konularla ilgili bu açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur.
Öncelikli olarak eski bir CHP İl Başkanı olarak ve bir partili olarak CHP’li İGM üyelerinin durumlarını takip etmek ve varsa sorunlarını dile getirmek yerinde bir davranış. Bundan dolayı öncelikli olarak sizi kutlarım.
İkinci olarak İl Genel Meclislerinin nasıl çalışacağı ve komisyonların nasıl teşekkül edeceği 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununda açıkça yazılmıştır. Bu Kanunun “İhtisas komisyonları” başlıklı 16.maddesi “ihtisas komisyonları her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin İGM’deki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur” hükmünü içermektedir. İGM’de 36 AK Partili, 8 MHP li, 3 İYİ Partili, 2 CHP’li ve 1 de bağımsız üye bulunmaktadır. Bu madde hükmüne göre sadece AK Partili ve MHP li üyeler komisyonlara üye verebilmekte ve diğer partiler ve bağımsız üye sayıları üye tam sayısına oranlandığında komisyonlara girme hakkına sahip olamamaktadırlar. İhtisas Komisyonları seçimleri her yıl nisan ayında yapılmaktadır. CHP ve İYİ Partili üyelerin komisyonlara seçilme durumları elbette meclisin uygun görmesi halinde mümkündür. Nitekim siz de yazınızda “Salih Sel döneminde İGM’nin tüm üyeleri komisyonlarda görevlendirilmişti” diye yazmışsınız. Bu konu da hem kısmen doğru ve hem de yanlış. 2009-2019 tarihleri arasında 10 yıl boyunca sayısı yetmeyen Partilere komisyonlarda üyelik verilmemiş, sadece 2016 ve 2017 yıllarında CHP’li ve İyi Partili üyelere 1’er komisyon üyeliği verilmiş 2018 yılında ise yine verilmemiştir. İGM’de 13 komisyon olduğu düşünüldüğünde bunun da sembolik olduğu görülecektir. Yine her yıl çift komisyonlara giremeyen AK Partili ve MHP üyelerde olmaktadır. Bu kararlar tek başımıza alınmış kararlar olmayıp Cumhur İttifakına mensup Partilerin İGM grupları ve Parti yönetimleriyle istişareler sonucunda alınmaktadır.
İGM üyeleri maaş almayıp katıldığı her toplantı başına huzur hakkı almaktadırlar. AK Partili ve MHP’li üyeler komisyonlar dahil tüm toplantılara katılması durumunda ortalama 4000 TL civarında, komisyonlara giremeyen CHP ve İyi Partili üyeler ise 2.200 TL civarında huzur hakkı almaktadırlar. Özellikle AK Parti’li arkadaşlarımız sürekli köy ziyaretleri yapmakta, ilçenin sorunlarını il nezdinde ve gerekirse Ankara nezdinde takip etmekte, yakıt, yeme içme, hediye alma gibi tüm giderleri bizzat cebinden karşılamaktadırlar. Sadece İGM toplantıları için her ay 10-15 defa Dazkırı, Emirdağ, Sultandağı vs ilçelerden Afyon’a gelme gitme, yeme içme masraflarını bile hesap etseniz aldıkları ücretin ne kadarının elde kalabileceğini hesaplayabilirsiniz. Saygılarımla”
Sayın başkanın açıklamasında referans verdiği 9 Ekim 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan İL GENEL MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ’nde; “komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler.” diye devam ettiğini hatırlatmak isterim. Hepimiz Afyonkarahisar’ın gelişimi için daha iyi yerlere gelmesi için uğraşıyoruz. Cumhur İttifakı üyelerine son sözüm “lafa gelince birlik beraberlik, işe gelince hep bana” olmaz. Bu ili kalkındırmak hepimizin görevidir.
Sayın Valimize İl Genel Meclisi’ni bu ayıptan kurtarması için kararı geri iletmesi önerimi tekrarlıyorum.
Son Söz; “Ekmeğini yalnız yiyen, yükünü dişiyle kaldırır” Atasözü

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER