Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İGM’de çok sesli toplantı – Kocatepe Gazetesi

İl Genel Meclisi (İGM)
İGM’de çok sesli toplantı

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 13’ncü birleşimini dün tamamladı. Meclisin 14’ncü Kasım toplantısı 20 Kasım Pazartesi günü düzenlenecek.
KARAR OY ÇOKLUĞU İLE ALINDI
Merkez İlçe Köylere Götürme Birliğine 2017 yılı bütçesinde, Tarımsal Hizmetler Makine Teçhizat Mal ve Hizmet Alımı kaleminde ki 60 bin TL’nin düğün salonu, halı saha, çocuk oyun grubu, çok amaçlı salon yapımı kalemine aktarılmasını uygun gören Plan Bütçe Komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Bu madde hakkında meclis üyeleri sıra ile söz alarak görüşlerini dile getirdi. Bu maddenin oylamasında MHP Çay Üyesi İsa Çağa ret oyu kullandı. Yaptığı görüşme sonucu bu paranın harcanacağını öğrendiğini aktaran Çağa’ya Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin paranın Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne ait olmadığını ifade etti. İsa Çağa’nın Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile geçen yılda aynı hususta görüştüğünü hatırlatan Çirkin, “Toplantı günü itibariyle 17 Kasım tarihindeyiz. Yılın bitmesine 40 gün var. Yıl bitimine 40 gün kala bu paranın kullanılacağını söyleyen arkadaşa biz teşekkür ediyoruz” dedi.
“O ZAMAN O KOLTUKTA OTURMASINLAR”
Bağımsız İGM Üyesi İbrahim Acar’da konu ile ilgili söz aldı. “Tarım İl Müdürümüz ister alınsın ister alınmasın” diyen Acar, “Bizim ayırdığımız paralar beğenilmiyor mu? Sahaya gidip çiftçinin ayağına gidip bir proje hazırlamak çok mu zor? Veya sen şunu yapmadın v.s diyerek esnafı aslan terbiye eder gibi eziyet etmek mi kolay geliyor? Tarım İl Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız o zaman asıl işlerini unutuyorlar mı? Müdüründen atıyorum bilmem nesine kadar amiyane tabirle kimse kusura bakmasın. Ben bundan bunu anlıyorum. Birkaç gün önce Salih Başkanımı da bu konu ile ilgili bir şeyler söylemişti. O zaman o arkadaşlar o koltukta oturmasın. İster küserler ister kızarlar. İsterse cevap verirler vermezler” diye konuştu.
“AYIRDIĞIMIZ PARALARA DEFANS VAR”
İl Genel Meclisi üyelerinin siyasi partisi ne olursa olsun mecliste ki her üyenin Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerinde kullanılmak üzere Köylere Hizmet Götürme Birliğine ayrılan her kuruşu samimi bir şekilde samimiyet ve iyi niyetleriyle ayırdıklarını vurgulayan Acar, “O zaman burada bir yanlışlık var. Özel İdare olarak bizim ayırdığımız paralara bir defans var. Bunun adını koyalım. Ya adam gibi harcasınlar ya da çekilsinler gitsinler. Benim haddim değil insanlara çekilsinler gitsinler demek ama bir vatandaş bir meclis üyesi olarak ufacıkta olsa böyle bir hak buluyorum” şeklinde konuştu.
KOCAKULAK: BU ÖDENEKLERE İHTİYAÇ YOK
İGM AK Parti Üyesi Ahmet Kocakulak, geçmişte ki ödeneklerin hep tarımda kullanıldığını, şu anda ceviz badem bahçesi yapılması gibi programların Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından muhtarlara uygulandığını kaydetti. Talep eden köylere ceviz bahçeleri yapıldığını belirten Kocakulak, herkese 40’ar fidan dağıtıldığını geniş çaplı tarımsal faaliyetler yapıldığından bu ödeneklere ihtiyaç olmadığının görüldüğünü ifade etti. Ahmet Kocakulak, bu ödenekleri merkez köylerden gelen talep doğrultusunda çocuk parklarında kullanmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
DİNÇER: NE YAPTIKLARI BELLİ DEĞİL
İGM Başmakçı CHP Üyesi Ecir Dinçer, bazı ilgililerin ne yaptığını bilmediğini ifade etti. Vatandaşın sadece kooperatif üyeliği nedeniyle 35-40 bin lira aldıklarını dile getiren Dinçer, “Her bir hayvan başına 15-20 lira yardım adı altında yardım toplamaktalar. Devletin verdiği parayı vatandaştan oturdukları yerden geri alıyorlar. Bu paraları ne yapıyorlar ne yaptıkları belirsiz. Şu anda ilçemizde 10-15 tane memur bulunmakta. Bu memurlar oturdukları yerde iş yapıyor. Vatandaş tarla desteklemesi alacak, on dekara devlet 94 lira destek veriyor. Bunun 85 lirası Tarım İlçe de kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.
FAYDA MALİYET ANALİZİ YAPILIYOR
Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nce önemli ve başarılı çalışmalar yapıldığını ifade eden Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin birliklere gönderilen ödeneklerin takip edilip edilmeyeceği durumunun konuşulabilecekler arasında olduğunu kaydetti. Çirkin, “Tarım İl Müdürlüğü çok güzel ve ciddi çalışmalarda yapıyor. Afyon’a ciddi katkılarda sağlıyor. Netice de konuştuğumuz çok büyük bir ödenek değil. Belki bunu biraz bizim yönlendirmemiz, takip etmemiz gerekebilir. Bazen öyle şeyler oluyor ki fayda maliyet analizi yapmak zorunda kalıyoruz. Tarıma harcayacağımız paradan ya da tarımdan elde edeceğimiz faydadan daha faydalı bir yere aktarmamız icap edebiliyor. Buna bizler birlikte oylama yaparak karar veriyoruz. Bazen oybirliği ile bazen oy çokluğu ile. Özellikle tarım konusu bazen kararlar oy çokluğu ile geçiyor. Ama karar bu meclisin kararıdır. Alınmış kararı herkesin sahiplenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“PARA İL YARARINA HARCANABİLİRDİ”
Bolvadin MHP İGM Üyesi Nazmiye Kılçık, Türkiye’nin kendisine yeten bir tarım ülkesi olduğunu ancak bu özelliğini kaybeder halde olduğunu kaydetti. Pek çok tarımsal ürünün dışarıdan ithal edildiğine değinen Kılçık, “Tarım ürünleri ithal eden bir ülke durumuna geldik. 60 bin lira çok büyük bir para olmayabilir. Ancak her durumda eskiden olduğu gibi kendin kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğumuzdan Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğümüzün de, Bakanlığımızın da tarımı geliştirici yöntemlerde çok daha fazla çalışması gerektiğine inanıyorum. Temel gıda ürünlerini, buğdayını, kırmızı mercimeğini, kuru fasulyesini nohudunu yurt dışından ithal eden bir ülke, küçükte olsa bu para ile ilimize katkıda bulunabilir.
PARA İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN DEĞİL
Şuhut AK Parti İGM Üyesi Ömer Tunçay, Meclis Başkanı Vekili Selçuk Çirkin’in paranın Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne ait olmadığı vurgusuna değindi. Tunçay şöyle konuştu: “Tarım İl Müdürlüğü bu paralardan bilgisi olmak zorunda da değil. Bu para İl Özel İdaresinin bizim tarafımızdan Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktarılmış, birlik tarafından harcanan bir paradır. Tarım İlçe Müdürlüğü herhangi bir proje yapmıyorsa biz kendimiz gidip vatandaşa proje yapabiliriz. Mesela ben ilçemizde tarıma ayrılan para ile alakalı kendimiz proje geliştirerek harcadık. Harcamada illa Tarım İlçe Müdürlüğü, İl Müdürlüğü olacak diye bir şey yok”
“AĞIZDAN ÇIKANA  DİKKAT EDİLMELİ”
İGM MHP Grup Başkanı Mehmet Karagöz de meclis üyeleri olarak toplantıda sarf ettikleri sözlere dikkat etmeleri gerektiğinden söz etti. Bir meclis üyesinin “paranın nereye harcandığı belli değil?” sözüne atıfta bulunan Karagöz, “Suç duyurusunda mı bulunuyoruz? Ağzımızdan çıkana dikkat etmemiz lazım” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi