Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İl Hıfzıssıhha kurulundan yeni kararlar

İl Hıfzıssıhha Kurulu ortak

İl Hıfzıssıhha Kurulu ortak riskli iller arasında bulunan Afyonkarahisar’da kontrollü normalleşme sürecine yönelik çeşitli kararlar aldı

 

 

Afyonkarahisar Hıfzıssıhha Meclisi üyeleri Vali Gökmen Çiçek’in Başkanlığında toplanarak koronavirüs salgın yönetiminde gerek duyulan hususlarda çeşitli kararları imza altına aldı.
STAJ BAŞVURU ALIMI YAPILMAYACAK
Koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızım kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı uygulamaya geçirildi. İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık tesislerinde beceri eğitimi ve ders uygulaması yapacak olan öğrencilerin, hastaneler ve diğer sağlık kurumlarında sosyal hareketliliği, sağlık personeli ve hastalarla teması ve bunlara bağlı bulaş riskini artırabileceği düşünülüyor. Bu nedenle virüs tedbirleri kapsamında, şehrin lise ve üniversite öğrencilerinin mesleki beceri eğitimi-ders uygulamaları, staj başvuru alımlarının, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi süresince yapılmamasına karar verildi.
SİNEMA SALONLARI 1 NİSAN’A
KADAR KAPALI OLACAK
İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 2020/101 nolu kararıyla Kontrollü Sosyal Hayat döneminin temel prensipleri; temizlik, maske, kuralları yanında salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken yeni kurallar ve önlemlerin belirlendiği bildirildi. Gelinen aşamada, sektörün bu yöndeki talebi, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonucu; salgınla mücadelede alman tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonları faaliyetlerine 1 Nisan 2021 tarihine kadar ara verilmesine karar verildi.
YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDECEK
Virüs salgınında orta riskli iller grubunda yer alan Afyonkarahisar’da eğitim öğretim faaliyetleri ile ilgili merkeze bağlı köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde 15 Şubat 2021 tarihi itibarıyla yüz yüze eğitime başlayan okulların daha önceki kararlar doğrultusunda eğitim öğretime devam edecekleri kaydedildi. 2 Mart 2021 tarihi itibariyle eğitim öğretime başlayan il merkeze bağlı ilkokullarda haftada 2 gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim yapılacak. 2 Mart 2021 tarihi itibariyle eğitim öğretime başlayan merkezde ki ortaokulların 5-6 ve 7. sınıflarında haftada 2 gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim yapılacak. Merkeze bağlı imam hatip ortaokullarının 5-6 ve 7. sınıflarında haftada 2 gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim yapılacak. Ortaokulların 8. sınıflarında, sınıf mevcudunun kalabalık olması ve sınıfın bölünmesini gerektiren durumlarda haftada 12 ders saati, diğer durumlarda ise haftada 22 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. İmam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında, sınıf mevcudunun kalabalık olması ve sınıfın bölünmesini gerektiren durumlarda haftada 14 ders saati, diğer durumlarda ise haftada 24 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Ana sınıfı ve uygulama sınıflarındaki yüz yüze eğitim, sınıfın bağlı bulunduğu okulda yüz yüze eğitimin devam ettiği günlerde yapılacak. Merkez ve merkeze bağlı okullarda bulunan özel eğitim okulları, özel eğitim sınıflan ve özel eğitim ana sınıflarında öğle arası verilmeyecek. Bir ders saati 30 dakika; teneffüsler 10 dakika olacak. Haftada 5 gün ve günde 6 ders saati etkinlik yüz yüze eğitim şeklinde yapılacak. Yüz yüze eğitim dışında kalan ders saatleri ise uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacak. Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) de programlan dâhilinde yüz yüze eğitim yapacaklar. Sınıf mevcutlarının kalabalık olduğu ve seyreltme ihtiyacı duyulan tüm sınıflar ikiye bölünerek yüz yüze eğitim yapılabilecek. Bölünme sonucu oluşan grupların hangi gün okula geleceği okul müdürlüklerince planlanacak.
GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK
Ortaöğretim pansiyonları, yatılı bölge ortaokulları, imam hatip ortaokulları ve özel eğitim okullarının pansiyonlarından, ilgili mevzuat hükümlerine göre salgına yönelik gerekli tedbirler alınarak öğrencilerin yararlanmaları sağlanacak. Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği ile Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında taşıma hizmeti veren araçlarda hijyen koşullarının sağlanması için gerekli tedbirler alınacak. Araçlardaki oturma düzeni öğrencilerin birbirleriyle teması asgari seviyeye indirecek şekilde planlanacak. 0kullarda bulunan kantin, yemekhane ve diğer gıda işletmelerinde, Bakanlığın ilgili genelgesi, doğrultusunda belirlenen kriterlere uygun hizmet sunumu gerçekleştirilecek. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında günde en fazla 10 ders saati, diğer ortaöğretim kurumlarında ise günde 8 ders saati, her ders saati süresi 30 dakika, dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak uygulanacak. Ayrıca öğle arası uygulamasının yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa süresi eğitim kurumu yönetimince belirlenecek. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çok programlı Anadolu Liseleri, Güze Sanatlar Liseleri ve Spor Liseleri derslerine ait uygulama kazanımlarının yüz yüze eğitimine tüm illerde 2 Mart 2021 Salı gününden itibaren başlanılacak.
TAKVİYE KURSLARI SÜRECEK
0rtaöğetim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarında; haftada 2 gün, günde 8 saat ve seyreltilmiş sınıf uygulaması şeklinde yüz yüze eğitim uygulanacak. 12. sınıflarda ise yüze yapılacak dersler, öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklenti ve ihtiyaçları da dikkate alınarak haftada en az 16 en fazla 24 saat olacak şekilde eğitim kurumu müdürlüklerince belirlenerek planlanacak. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıflarında eğitim haftada 2 gün, seyreltilmiş sınıflarda yapılacak. Ortaöğretim kurumlarının 12. sınıflarda yüz yüze eğitime 2 Mart 2021 Salı gününden itibaren başlanılacak. Haftada 16-24 saat üzerinden planlamalar yapılacak. Taşıma Eğitim Yönetmeliği hükümleri kapsamında taşman ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu öğrencilerine yemek hizmeti verilmeyecek. Ancak ortaöğretim kademesinin tüm türlerindeki okullarda eğitim öğretim gören taşma kapsamındaki öğrencilere yemekhanelerde hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun tedbirler alınacak şekilde yemek hizmeti verilecek.
Resmi eğitim kurumlarında 8 ve 12. sınıflar ile mezunlara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları ile özel öğretim kurumlarında 8 ve 12. sınıflara yönelik takviye kursları yüz yüze devam edecek.
ÖĞRENCİLER OKULDA
SÜREKLİ MASKE TAKACAK
Öğencilerin okulda geçirdikleri tüm zaman diliminde maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymaları hususunda gerekli rehberlik ve yönlendirme yapılacak. Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığı uhdesinde olan Kur’an Kursu öğretim programlarında yüz yüze eğitim görülebilecek.
KUR’AN EĞİTİMİNDE DE
GRUPLAR OLUŞTURULACAK
Yüz yüze eğitime geçilmesi halinde ders saatleri 30 dakika, teneffüs aralığı ise 10 dakika olacak. Eğitimlerde sadece temel öğretim programlan yüz yüze uygulanacak olup kısa süreli öğretim programları ile Haydi Türkiye Evden Küffarı Öğrenmeye-Okumaya ve Camilerde Kur’an Öğretimi Hafta Sonu programları çevrim içi olarak uygulanmaya devam edecek. TemeI öğretim programlarında yüz yüze eğitime geçildiğinde çevrim içi devam etmek isteyen öğrencilerle çevrim içi, yüz yüze devam etmek isteyen öğrencilerle yüz yüze olmak üzere iki grup oluşturularak eğitime devam edilecektir. Toplam ders saati öğrenci sayılan dikkate alınarak iki grup arasında paylaştırılacaktır. Sınıfta aynı anda en fazla 10 öğrenci bulunacak. Yüz yüze eğitime 10 öğrenciden fazla talep olması durumunda randevulu sistem uygulanacak.
İŞ YERLERİ ÇALIŞMA SAATLERİ 07.00-20.00
İşyerlerinin Çalışma saatleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde belirlenen kriterler doğrultusunda İçişleri Bakanlığının ilgili genelgeleri ile düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerde, lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb. gibi yeme içme yerleri ile kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri için 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile müşterilerine işyerinde hizmet sunacak şekilde çalışabilme imkânı getirildi. Bu doğrultuda daha önce açılış kapanış saatleri belirlenmiş olan işyerleri; Bakkal, market, kuruyemişçi, tekel bayii, manav, kasap, berber, kuaför ve güzellik salonu, terzi, ayakkabıcı v.b. açılış kapanış saatlerinin orta risk grubundaki Afyonkarahisar’da 07.00-20.00 saatleri arası olarak belirlendi. Sağlık Bakanlığınca Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallar ile maske, mesafe, temizlik kurallarına uymak kaydıyla; faaliyetlerine başlayacak.
SEMT PAZARLARI HİZMET VERECEK
Semt pazarları da hizmetlerini sürdürecek. Pazartesi günü Ataköy Semt Pazarı, Salı Sahipata Semt Pazarı, Çarşamba Kapalı Pazar yeri ile Maraşel Mahallesi Pazarı, Perşembe Harbiş ve Karşıyaka Pazarları, Cuma Fatih-Eşrefpaşa ile Mecidiye Pazarı, Cumartesi günü ise Fuar Alanında ki Pazar hizmet verecek. Pazar günü Uydukent ve Çavuşbaş Pazarları hizmet verecek. Aynı zamanda Pazar günü Fuar Alanı’nda bulunan 2. El Oto Pazarı da açık olacak. Alınan karantina kurallarına uymayanlara TCK’nın 195. maddesince gerekli işlemler başlatılacak. Gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlara, bildirimlere ilişkin olarak, bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında TCK’nın 206.ı maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti